Skocz do zawartości

PC do gier - budżet 8 tysięcy.

Recommended Posts

DIXON, ja na twoim miejscu wziąłbym jakiegoś radka np. 2x w CFX albo jednego 7970. Radeony są lepsze.

Nie wiem dlaczego nikt nie wspomniał o Buldożerach. To są bardzo wydajne procesory. Chłodzenie wodne świetnie się sprawi w ich przypadku.

Nie wiem czy jest sens brać 2x GTX i przekraczać budżet...

Edytowane przez Madzina

GD65 jak dla mnie przesada - od GD55 różni się tym że dodali jej zabawek do OC - a z 3570k nie wyciśniesz 4.8-5Ghz więc przepłacasz.

Podobnie z RAMem - po co taka przepustowość? Przecież tego się nie odczuje nie tylko w grach ale i na całej podstawce 1155.

Zaoszczędziłem Ci 300zł.

Rozmawiałem z działem obsługi klienta w morele i dostanę rabat prawie na wszystkie podzespoły i nie wygląda to tak źle cenowo, w sumie dopłacam kilka groszy aby mieć wyższy model MSI, wiec już niech tak pozostanie. Na pamięciach też coś spuscili, a że mi się podobają i pasują kolorystycznie do płyty to niech zostaną. Monitor to już na pewno będzie Benq i nie będe tu kombinował. Jeszcze zastanawiam się pomiędzy i5 3570k a 3770k, żeby póżniej nie żałować (w sumie mam Xeona W3520 i te HT to tam nic nie daje, bo sam testowałem w kilku grach- na benchmarku gta iv pamietam 1fps wiecej było :D ). Druga sprawa czy brać 2xGTX670? Czy to już przesada? Jeśli przekroczyłbym budżet na koszt drugiej grafiki to nic by się nie stało. Dyski to już najgorszy problem, na pewną będą dwa jeden mały coś około 60gb a drugi 240gb. No i brać samsungi? vertaxy 4? Czy może coś innego. Najlepiej jakbyście podali link od razu do dysku z morele byłbym wdzięczny.

Samsung 830 256GB

http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-830-mz-7pc256d-eu-432311/

Samsung 830 64GB

http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-830-mz-7pc064d-eu-427809/

Imo wolałbym dorzucić te ~200zł i wziąć zamiast 64GB wersję 128GB. Bardziej się opłaca :)

http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-830-mz-7pc128n-eu-427807/

Tylko popytaj w sklepie dokładnie jakie to są wersje bo w opisie różnie piszą. Jedne mają tacki 3,5" i Norton Ghosta inne nie.

Edytowane przez rafal12322

Nie pamietam nigdy aby samsung produkował dyski dlatego tak jakoś mało jestem przekonany do nich :D A i jeszcze patrzę teraz na Intel 520 co o nich myślicie?

http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-520-ssdsc2cw240a3k5-449170

http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-520-ssdsc2cw060a310-450307

Edytowane przez DIXON

Ja bym się nie pchał w Intela różnie z jego dyskami bywa. Co prawda 520 to udana seria ale nie ryzykowałbym :) Co do Samsunga, to produkowali bardzo dobre HDD, mam nawet u siebie w kompie jednego i ich ostatnich serii F3 który spisuje się świetnie. Porzucili rynek HDD i zajęli się tylko SSD i wyszło im to na dobre. :)

Intel czy Samsung

Zdecydowanie Samsung, Intel to nadal kontroler SandForce :)

warto dopłacić do i7? 300zł przy takim zestawie różnicy nie robi w sumie.

W grach roznicy nie zauwazysz, Twoja kasa, sam zdecyduj :)

A więc już wszystko zostało zapięte na ostatni guzik. Najprawdopodobniej jutro, a może nawet dziś będę zamawiał zestaw. A tak się to wszystko prezentuje...

Intel Core i5 3570K

MSI Z77A-GD65

MSI GTX 670 Twin Frozr IV

Corsair Hydro Series H100

Samsung 830 240GB

Corsair HX650W v2

Samsung 830 64GB

G.Skill RipjawsZ 4x4B 2133MHz

Fractal Design R4

SteelSeries G6v2

SteelSeries Sensei RAW

SteelSeries QcK Mass

SteelSeries Siberia v2

BenQ XL2410T

Zajdzie jeszcze kilka zmian kosmetycznych w obudowie taki jak: malowanie śledzi na kolor czarny, wyjęcie koszyków na dysku ponieważ one będę zbędne oraz zainstalowanie jakiś fajnych wentylatorów o kolorze niebieskim, bo głębszym zastanowieniu stwierdziłem że będą to Noiseblocker'y. Do zestawu zamówię jeszcze kilka przedłużek w oplotach czarnych dla lepszego efektu wizualnego.

Gość effendi360

Nie chce takich wielkich kloców, nie będę bił jakiś rekordów 4-4,2ghz w zupełnosci mi wystarczy a przy tym h100 sobie poradzi, kolega ma i nie narzeka.

Rozumiem, więc nie lepiej, żeby t.luk złożył coś Ci z możliwością późniejszej rozbudowy ? Wiele drożej nie będzie niż ten H100.

To ile w końcu ostateczna wersja Cię wyniosła ta ostatnia konfiguracja?? bo jak 8 tys . To jak nie będziesz podkręcał mocna PC to woda w ogóle Ci nie potrzeba można kupić dobre i wydajne chłodzenie powietrzne. I ogólnie za 8 tys można coś lepszego złożyć, albo nie wydawać tyle kasy i mieć z 2 tys w kieszeni i gorszy PC o 8% I nie odczujesz tego. Inny koleś wydał na PC z 12 tys i po pół roku był warty 8tys Nie ma co kupować najszybszych CPU i GPU bo są dużo droższe a niewiele % wydajniejsze

To ile w końcu ostateczna wersja Cię wyniosła ta ostatnia konfiguracja?? bo jak 8 tys . To jak nie będziesz podkręcał mocna PC to woda w ogóle Ci nie potrzeba można kupić dobre i wydajne chłodzenie powietrzne. I ogólnie za 8 tys można coś lepszego złożyć, albo nie wydawać tyle kasy i mieć z 2 tys w kieszeni i gorszy PC o 8% I nie odczujesz tego. Inny koleś wydał na PC z 12 tys i po pół roku był warty 8tys Nie ma co kupować najszybszych CPU i GPU bo są dużo droższe a niewiele % wydajniejsze

Było mówione nawet dwa razy.

Kolega bierze drożej bo podzespoły są ładne i dostanie jakąś zniżkę więc mu to pasuje.

Corsair Hydro Series H100

Corsair H100 to jedynie namiastka chłodzenia wodnego (i do tego problematyczna) i wie to każdy tester oraz osoba, która miała styczność z prawdziwymi układami wodnymi. Nie dość, że Corsair (ale i Antec i Scythe i Asetek) dają głośne wentylatory to całość jest pod względem wydajności na poziomie 2-3 razy tańszych coolerów CPU. I wcale nie trzeba brać klocka bo do niezłego OC wystarczy już chociażby Prolimatech Panther, SilentiumPC Fortis czy też Fera Pro ;)