JoeFryzjer 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 cze Ile zajmuje 64bitowa siódemka ultimate po zainstalowaniu na partycji ? Mam na myśli tylko i wyłącznie rozmiar dla samego systemu, bo nie wiem na ile ustawić, żeby było optymalnie ale i bez przesady Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Po pierwsze x64 nie x86 http://screenshooter.net/data/uploads/pl/gg/nhjw.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
JoeFryzjer 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Czyli ustawić mam na 20GB czy lepiej na 25GB czy moze 30GB ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Jaki dysk masz? Cytuj Link to post Share on other sites
JoeFryzjer 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Mam SSD Corsair Force 3 60GB Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 No to cały na system daj programy poinstalujesz Cytuj Link to post Share on other sites
JoeFryzjer 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 KubaZiom, moje pytanie jest ukierunkowane na rzeczywisty obszar dla, podkreślam - samego systemu i w gruncie rzeczy interesuje mnie tylko ta informacja. Czytałem, że system się rozstasta itd, więc w miare możliwości chce przydzielić maksymalnie dużo miejsca dla optymalnej pracy systemu, tak samo jak w miarę jak najmniej by zostało jak najwięcej miejsca Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Sam folder WINDOWS bez innych zajmuje 17gb format około 1mc temu robiłem Cytuj Link to post Share on other sites
kitin 48 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Po pierwsze x64 nie x86 x86 to to samo co x32 W temacie kolega napisał x86 (32bit), a pyta o 64bit, WTF? Cytuj Link to post Share on other sites
Perun 22 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 x86 to to samo co x32 W temacie kolega napisał x86 (32bit), a pyta o 64bit, WTF? No to cały na system daj programy poinstalujesz KubaZiom, moje pytanie jest ukierunkowane na rzeczywisty obszar dla, podkreślam - samego systemu i w gruncie rzeczy interesuje mnie tylko ta informacja. Czytałem, że system się rozstasta itd, więc w miare możliwości chce przydzielić maksymalnie dużo miejsca dla optymalnej pracy systemu, tak samo jak w miarę jak najmniej by zostało jak najwięcej miejsca Pzdr Gościu coś kręcisz :S Po co partycjonujesz dysk SSD o pojemności 60 GB? Dostałeś dobrą rade od kubaziom73 a Ty dalej swoje.. cokolwiek. Mylisz do tego wersje 32 bit z 64.. PS. Wytlumacz po co Ci ten podzial dysku dla windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
JoeFryzjer 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Pomyliłem się, zdarza się chodzi mi oczywiście o system 64bitowy A partycjonuje tylko dlatego, że to mój jedyny dysk, który posiadam i chce wykorzystać go najlepiej jak tylko potrafię stąd moje zapytanie o wielkość do przydzielenia, bo chce zaoszczędzić tyle miejsca ile tylko się da nie robiąc babola. Peace EDIT: lubie mieć osobno przydzielone miejsce na system i na 'inne' stąd ten podział Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez JoeFryzjer Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Dyski ssd są szybkie więc nie opłaca ci się dzielić na partycje.Partycje tylko na HDD Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Nawet nie dziel bo nie ma czego uwierz !!! taki mały ssd to się nie nadaje do dzielenie pod 7 co zajmuje sporo , dołoż zwykłego twardziea jak chcesz miec na dane 60 GB to mozna było na pól dzielić ale przy xp Cytuj Link to post Share on other sites
miglanc 9 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 system 40 GB utrzymywany w średnim stanie. że lubisz porządek to utwórz foldery i tyle. Na zwykłych dyskach tworzyło się partycje i bardzo często stosowana zasadą było aby partycja systemowa była tylko na system ogónie system+programy i aby jej rozmiar nie był zbyt duży co miało na celu zwiększyć szybkość działania dysku. na "mniejszej" powierzchni szybciej wyszukiwał potrzebne dane. W przypadku dysków SSD które są szybkie takie zabieg nie jest konieczny. W dużym dysku można się w to bawić w Twoim przypadku dałbym sobie z tym spokój. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 U mnie 38 GB po kilku miesiącach. Na dysku są też programy (chociaż te bardziej krowiaste instaluję na innej partycji). Ewentualnie możesz sobie zrobić LVM. Wtedy możesz dowolnie zmieniać rozmiary partycji, ale taka zabawa ma tu mały sens. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts