Skocz do zawartości

Słuchawki i karta dźwiękowa

Recommended Posts

Jeśli kupujesz słuchawki za 400zł a nie korzystają z więcej niż dwóch mini-jack'ów (min. 3) to kupuj słuchawki na USB. Tam jest karta muzyczna przystosowana tylko do nich, jakości lepszej niż zintegrowana. do 400zł np. Logitech G35:

http://www.x-kom.pl/p/42660-sluchawki-logitech-g35-gaming-headset-z-mikrofonem.html.

Pozdrawiam, RiffPain

Oczywiście, że dedykowana karta dźwiękowa z górnej półki będzie lepsza od integry. Ale obecnie integry potrafią już odtwarzać dźwięk 24 bit 96 khz. Najważniejszy jest sposób w jaki podłączysz słuchawki. Jeśli słuchawki podłączysz do dobrego wzmacniacza poprzez spdif optyczne to będziesz super zadowolony nawet z integry. Jeśli podłączysz analogowo to będą szumy. Jeśli nie masz dodatkowego wzmacniacza to musisz koniecznie kupić kartę wyposażoną w wzmacniacz słuchawkowy. No i ważny też jest dobór słuchawek - ich impedancja. Jeśli kupisz porządne słuchawki np. AKG K272 HD o impedancji 55 omów to nie napędzisz ich bez wzmacniacza (będą grały cicho).

Ja myślałem raczej nad Sennheiser HD518 i możecie polecić jakąś kartę dźwiękową do 200zł??

ASUS Xonar DG - mają wbudowany wzmacniacz słuchawkowy i kosztują 200 zł

ASUS Xonar DG była by dobrym wyborem wiec chyba zamówię ta kartę.

W kwocie okolo 200 zł jest lepsza propozycja, Xonar DX, będziesz zadowolony z wyboru i z pewnością usłyszysz różnicę pomiędzy nią, a nawet najlepszą integrą. Wielu twierdzi, że nie warto mierzyć niżej bo różnica w dźwięku jest niewelka i szkoda nawet tych 100 zł. Uprzedzam tylko, że w wersji Xonar DX na PCI-e czasami jest problem ze złączem do zasilania, u mnie standardowy kabel od zasilacza nie łączył i pomogła dopiero wymiana na nowy kabel z ciaśniejszą wtyczką. To dosyć powszechny problem, który miałem okazję sprawdzić na własnej skórze, no ale jakość dźwięku mi to wynagrodziła :D

Edytowane przez Cleaner_1980
  • 4 tygodnie później...

Nie będę tworzył nowego tematu więc się tu podepnę.

Podpiąłem dzisiaj kabelek z przedniego panelu w budzie od audio do dźwiękówki i nie wiem czemu ale w słuchawkach nie ma dźwięku. Próbowałem różnych kombinacji ale nic, w czym może być problem, trzeba gdzieś w opcjach się bawić? Słychać tylko trzeszczenie jak sie rusza kablem.

Chciałem go tak tylko dzisiaj użyć bo nie mam pod ręką przedłużki do słuchawek a kabel zbyt krótki i do tyłu nie dostanie :/ Podpinam go do tego i nic :/

http://img208.imageshack.us/img208/1852/necz.jpg

Trudno przeżyję jakoś do jutra :D

Edytowane przez rafal12322

Się tak podepnę:

Hmm ja mam hd518 i właśnie się zastanawiałem nad jakaś kartą.

W sumie generalnie integra spokojnie napędza tak w miare już na 20-30%

a na 100% już naprawdę głoośno jest.

I się zastanawiam czy ma sens karta, lecz nie chciałbym wydawać raczej więcej niż te 100 czy 200zł.

Co do przedniego panelu, niby przez niego podłączam bo mi wygodniej jak korzystam z kompa, ale różnica między tylnim a przednim polega na tym że na tylnim niby delikatnie lepszy bas chyba, a na przednim czystszy dźwięk tak jakby :D Więc i tak podłączam z przodu bo wygodniej ;]

Mam ustawione na 24bity 192kHz tak btw na integrze ;p

Tak więc zastanawiam się czy faktycznie jest taka różnica opłacalna, bo jakaś zapewnie jest.

btw Słucham utworów głównie 320 mp3 i teraz takie pytanie, jakiej jakości są ścieżki w grach i ścieżki na youtubie vevo w hd?

Na dźwięku się aż tak bardzo nie znam dlatego sięgam poradą tutaj :)

Edytowane przez Rexlu

I się zastanawiam czy ma sens karta, lecz nie chciałbym wydawać raczej więcej niż te 100 czy 200zł.

pewnie, że jest różnica, ale na kartę musiałbyś wydać bardziej ~3 stówki

teraz takie pytanie, jakiej jakości są ścieżki w grach i ścieżki na youtubie vevo w hd?

marnej, tzn YT w HD i FHD jeszcze ujdą, ale gry to porażka