kubaset97 62 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam, mam 15 lat. Przez te całe nowe szkolnictwo już teraz muszę wybrać, kim chcę być w przyszłości, ponieważ muszę już teraz wybrać profil.... Ja nie mam zielonego pojęcia, gdzie chce mieszkać, co robić, wiem jedno, chciałbym mieć dużo pieniędzy. Nie tak bardzo dużo, po prostu żeby było mnie stać na auto i wczasy za granicą Może chcecie podzielić się jakąś wiedzą, doświadczeniem? Doradzić? Dyskusja jest wolna i ogólna. Powiem jeszcze, że mam możliwości, uczę się bardzo dobrze, mam dobra pamięć. Podpowiecie coś? Może akurat Tobie uda się zdecydować, co będę robił w życiu. Przepraszam za błędy, dość szybko pisałem Cytuj Link to post Share on other sites
_MoonLight_ 9 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Olej szkołę, bierz piłkę i biegnij na boisko albo zostań politykiem. Easy money Cytuj Link to post Share on other sites
Hestwar 4 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Jak dałbyś rade ogarnąć język C++ to spokojnie można zarobić na początek 5 tyś+, taka moja sugestia Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Właśnie, że nie wiem... Myślałem o jakieś inżynierii np. produkcji, pomimo tego, że miejscowość w której mieszkam jest mała, znajduje się tu specjalna strefa ekonomiczna i mamy wiele fabryk, na prawdę dużo. Polskich, zagranicznych i cały czas miasto pod tym względem się rozwija. Tylko problem, czy jak skończę takie studia będę miał pracę... Nie sztuką jest zrobić studia, tylko potem, znaleźć pracę (zwłaszcza jak ktoś nie ma znajomości, tak jak ja). Co możecie jeszcze zaproponować? Dobra sugestia z tym językiem, muszę się zastanowić, a co do piłki nożnej - to jest całkowicie nie osiągalne, choć bardzo bym chciał Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Kolego, matematyka, fizyka i masz drogę otwartą - możesz wybierać studia... techniczne, inżynieria produkcji ... bez wiedzy praktycznej ciężko znaleźć pracę, informatyka - trzeba czuć "bluesa" i to lubić, optoelektronika, elektrotechnika - jest trochę pracy, nie licz na 5k na początek po studiach. Angielski techniczny - bez tego zapomnij o dobrej pracy . Jeszcze jedno gdzie znajduje się ta twoja strefa ekonomiczna? Możesz jeszcze pomyśleć o automatyce, robotyce, mechatronice.... Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Myślałem o automatyce itd. Z fizyką idzie w miarę dobrze, a jeżeli chodzi o angielski, uczę się bardzo długo i dalej będę się uczył, coś już tam umiem Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Myślałem o automatyce itd. Z fizyką idzie w miarę dobrze, a jeżeli chodzi o angielski, uczę się bardzo długo i dalej będę się uczył, coś już tam umiem To fajnie:) Powodzenia! Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki wielkie, na prawdę takie wypowiedzi takich osób jak ty na forach mogą pomóc. Pełen profesjonalizm, co oznacza plusik dla Ciebie Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki wielkie, na prawdę takie wypowiedzi takich osób jak ty na forach mogą pomóc. Pełen profesjonalizm, co oznacza plusik dla Ciebie Pozdrawiam Dzięki za miłe słowa Cytuj Link to post Share on other sites
mokry_marek 4 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 duzo zarabiac? myslisz ze przepis na zycie jest taki latwy? za gnoja myslisz ze racjonalnie wybierzesz swoj zawod, jak nawet nie masz zainteresowan? prawda jest taka ze wraz z wiekiem rosnie suma problemow na glowie i pamietaj ze kazdy chce miec mieszkanie dobre auto i jezdzic na wakacje, tylko ze wygrywaja najlepsi/najcwansi, a szukanie madrosci na tym forum to jak szukanie igly w stogu siania. wpierw znajdz sobie zainteresowanie Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Jeżeli masz tylko głowę do przedmiotów ścisłych to idź w tym kierunku. Na pewno szybciej dostaniesz pracę w "zawodzie technicznym" po studiach inżynierskich niż po "humanie" gdzie kończy go masa ludzi. Wystarczy zobaczyć jakich specjalizacji studenci nie mają pracy np. psychologia, resocjalizacja itp. Jako szkołę wyższą wybierz jakąś Politechnikę, jeśli jesteś z północy Polski polecam Politechnikę Gdańską. Edytowane 3 Lipca 2012 przez blacklizard Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 duzo zarabiac? myslisz ze przepis na zycie jest taki latwy? za gnoja myslisz ze racjonalnie wybierzesz swoj zawod, jak nawet nie masz zainteresowan? prawda jest taka ze wraz z wiekiem rosnie suma problemow na glowie i pamietaj ze kazdy chce miec mieszkanie dobre auto i jezdzic na wakacje, tylko ze wygrywaja najlepsi/najcwansi, a szukanie madrosci na tym forum to jak szukanie igly w stogu siania. wpierw znajdz sobie zainteresowanie Stary, nie tak ostro Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 @up ale niestety ma rację ja w tym roku zostałem postawiony przed wyborem liceum , zawodówka, technikum . Wybrałem technikum o kierunku informatyk , przy tym kierowałem się , swoim zainteresowaniami jakimi są sport i informatyka w sporcie głównie piłka nożna ,mma . I teraz w wieku 16 lat wybierz !! kim chcesz być sportowcem czy kimś co chce coś osiągnąć drogą zawodową ale niestety postawiłem na zawód dosyć pewny w dzisiejszych czasach a w sporcie się chcę dalej rozwijać bo w kilku rzeczach na pewno w czymś mi się powiedzie jak nie w sporcie to w informatyce a jak w niczym to na wykładanie towaru do tesco :-) lub reala lub innego sklepu Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 @up Spoko, kolega ma dużo racji w tym co napisał, ale forma ostra Niestety wybór w wieku 16 lat jest ważny, ale jeszcze ważniejszy jest wybór studiów - wiem z doświadczenia Zaczynałem od studiów "humanistycznych" a skończyłem "techniczne" , bo życie mi pokazało że po Administracji to mogę stać w kolejce po zasiłek, albo zarabiać 1000zł..... Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Mam pytanko, co teraz studiujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Podpowiecie coś? Może akurat Tobie uda się zdecydować, co będę robił w życiu. Chyba żartujesz. Sam najlepiej wiesz do czego masz zdolności. Dodam, że z programowanie to sztuka. Nie da się jej po prostu od tak nauczyć -- trzeba to w sobie mieć jak np zdolności muzyczne, czy inne. Kogoś bez słuchu da się nauczyć grać kilka utworów na jakimś instrumencie, ale to co wyjdzie spod jego palców nigdy nie będzie dobre -- tak samo jest z programowaniem (pamiętaj o tym) //pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Mam pytanko, co teraz studiujesz? Obecnie nic Skończyłem Inżynierię Produkcji Przemysłowej (Inżynierskie) ale wkrótce wybieram się na Ekonomię (Ekonomika przedsiębiorstw lub coś pokrewnego) Jak to mówi stare przysłowie Mgr Inż - "Możesz gó**o Robić I Nieźle Żyć" Chyba żartujesz. Sam najlepiej wiesz do czego masz zdolności. Dodam, że z programowanie to sztuka. Nie da się jej po prostu od tak nauczyć -- trzeba to w sobie mieć jak np zdolności muzyczne, czy inne. Kogoś bez słuchu da się nauczyć grać kilka utworów na jakimś instrumencie, ale to co wyjdzie spod jego palców nigdy nie będzie dobre -- tak samo jest z programowaniem (pamiętaj o tym) //pozdrawiam Jak to mówi mój kolega (zdolny programista) można być programistą-klepaczem, czyli klepać jakieś bzdury do końca życia z polecenia szefa, ale można tez być kreatywnym programistą , czyli wymyślić jak to ma działać, do czego ma być, i to stworzyć - i to jest dla niego najważniejsze i tego nauczyć się nie da... A Ty to dokładnie opisałeś... Edytowane 4 Lipca 2012 przez manix82 Cytuj Link to post Share on other sites
Machim 66 Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 No kolega, który założył temat jeszcze nie ma tak źle. Ja idąc rok temu do gimbazjum miałem trudniejszy wybór, bo wyobraźcie sobie że w mojej szkole są profilowane klasy. Stałem przed trudnym wyborem, bo mogłem iść albo do kalsy mat-fiz, albo inf. W wyborze pomogła mi mama i kuzyn, który studjuje mechatronike i który powiedział mi, że na takim kierunku bez matmy i fizyki to ani rusz. Z recji tego że informatyką się interesuje, wybrałem mat-fiz, bo według zapewnien kuzyna, będzie mi łątwiej. Rzeczywiście w mojej klasie nauczyciele wymagają od nas więcej, ale nie stanowi to problemu, bo jako pierwsza klasa w historii szkoły zdobyliśmy średnia 4.69. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o przechwalanie się, broń Boże, chodzi mi tylko o to aby uświadomić Ci jak takie klasy sobie radzą ( tak samo wygląda sprawa w LO w moim mieście ). Wiem, że jestem jeszcze młody i za bardzo moje zdanie się nie liczy, ale uwierz , wybierz profil mat-fiz a potem będzie Ci łatwiej . Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 No kolega, który założył temat jeszcze nie ma tak źle. Ja idąc rok temu do gimbazjum miałem trudniejszy wybór, bo wyobraźcie sobie że w mojej szkole są profilowane klasy. Stałem przed trudnym wyborem, bo mogłem iść albo do kalsy mat-fiz, albo inf. W wyborze pomogła mi mama i kuzyn, który studjuje mechatronike i który powiedział mi, że na takim kierunku bez matmy i fizyki to ani rusz. Z recji tego że informatyką się interesuje, wybrałem mat-fiz, bo według zapewnien kuzyna, będzie mi łątwiej. Rzeczywiście w mojej klasie nauczyciele wymagają od nas więcej, ale nie stanowi to problemu, bo jako pierwsza klasa w historii szkoły zdobyliśmy średnia 4.69. Oczywiście nie chodzi mi tutaj o przechwalanie się, broń Boże, chodzi mi tylko o to aby uświadomić Ci jak takie klasy sobie radzą ( tak samo wygląda sprawa w LO w moim mieście ). Wiem, że jestem jeszcze młody i za bardzo moje zdanie się nie liczy, ale uwierz , wybierz profil mat-fiz a potem będzie Ci łatwiej . Ja jestem "stary" i zgadzam się z tobą Matematyka i Fizyka to podstawa ale co najważniejsze, trzeba to lubić Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 4 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Ja też wybór gdzie tu iść mat-fiz, mat-inf liceum czy też technik-informatyk, ale postanowiłem na liceum na mat-inf. Troszku załapię programowania. (nie chodzi mi tu o html czy inne tylko c++), samemu jakoś siły nie mam. I będę miał elementy rozszerzonej fizyki. Grafikę 2d na własną rękę się nauczyłem, proste efekty, czy przeróbki, banery to nie byłby dla mnie problem, gorzej z grafiką wektorową gdzie wszystko od podstaw. Tak więc mat-inf w Liceum. Laureat z informatyki mam z poziomu wojewódzkiego, ale to była wiedza informatyczna ogólna i uważam że i tak nic nie potrafię. Tak więc po technikum informatycznym raczej nic nie będę interesującego miał, tak więc 3 lata Liceum i potem inżynierskie studia lub automatyka, mechatronik czy też programista/grafik. Ale i tak nie wiem czy jestem przekonany, i nie wiem gdzie iść ... Edytowane 4 Lipca 2012 przez Rexlu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 ... nie chodzi mi tu o html czy inne tylko c++ ... i co będziesz w tym języku tworzył ? Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) Ja też wybór gdzie tu iść mat-fiz, mat-inf liceum czy też technik-informatyk, ale postanowiłem na liceum na mat-inf. Troszku załapię programowania. (nie chodzi mi tu o html czy inne tylko c++), samemu jakoś siły nie mam. I będę miał elementy rozszerzonej fizyki. Grafikę 2d na własną rękę się nauczyłem, proste efekty, czy przeróbki, banery to nie byłby dla mnie problem, gorzej z grafiką wektorową gdzie wszystko od podstaw. Tak więc mat-inf w Liceum. Laureat z informatyki mam z poziomu wojewódzkiego, ale to była wiedza informatyczna ogólna i uważam że i tak nic nie potrafię. Tak więc po technikum informatycznym raczej nic nie będę interesującego miał, tak więc 3 lata Liceum i potem inżynierskie studia lub automatyka, mechatronik czy też programista/grafik. Ale i tak nie wiem czy jestem przekonany, i nie wiem gdzie iść ... Wybierz technikum. Nie wiadomo jak Ci się w życiu potoczy a tytuł technika przyda się bardziej niż nic po liceum. Edytowane 5 Lipca 2012 przez blacklizard Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 5 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Kolega, który studiował inżynierię produkcji. Co o niej sądzisz? Warto? Fajnie jest? Mi się wydaję, że jeżeli znajdę pracę bez pleców to będzie super. Wiesz może jak z zarobkami? Jak już mówiłem u mnie jest duża strefa ekonomiczna i jeżeli chciałbym mieszkać w moim mieście to myślę, że to duży + Cytuj Link to post Share on other sites
DeNeB 134 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) Również polecam programowanie od c++ możesz zacząć,potem c# ale to trzeba lubić,bo inaczej jest masakra,no i oczywiście trzeba mieć do tego łeb i nikt mi nie powie że nie trzeba. Do tego w szkole angielski+fizyka(ewentualnie chemia)+matematyka,resztę możesz olać kompletnie. Edytowane 5 Lipca 2012 przez DeNeB Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 5 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 angielski,fizyka,matma to właśnie to to ja mogę mieć ; ) , reszta to koszmar (czytaj chemia,biologia) . Blacklizard - no tak ale pod studia przygotowuje bardziej liceum, a na technikum nie chciałbym skończyć, po za tym trzeba by było sie skupić na przedmiotach zawodowych i do matury samemu się uczyć. Ja założyłem tak że albo pójdę do najlepszych 2 liceum w Opolu (jedno ma coś koło 12 miejsca a drugie 14 w Polsce), albo do technikum elektrycznego - na profil mat-inf Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts