Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wystarczy czytac benchmarka by wiedzieć iż zmniejszenie procesu = teoretycznie szybsza degradacja ;)

To wiem od dawna, jednak oni dawno odbiegli od pierwotnych założeń zawartych w temacie, teraz to bardziej przypomina rzeczywistą żywotność jaka mogą poniektóre modele ssd znieść.

Po dwóch latach użytkowania Corsair F40: żywotność 100 %, czas pracy dysku: 5259 godzin

Po przeszło pół roku użytkowania Corsair Force GT 120: żywotność 100 %, czas pracy dysku: 2436 godzin

Pierwszy dysk miałem ustawiony tak:

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Corsair_F40_-_dysk_SSD_idealny_na_system.-3232.html#Win7

Przy GT już w zasadzie tego nie robiłem ;)

Podstawa to w zasadzie TRIM i dobry wybór dysku. Corsair dużo przestrzeni pozostawia na wear leveling.

"Nawet magnetyczny dysk by z żywotnością spadł o 1%"... przecież to logiczne, że HDD szybciej się zużywa...

Możesz nie wierzyć, ale tak jest jak napisałem - jeszcze specjalnie sprawdzałem stan tych SSD zanim to napisałem - przecież tych godzin z powietrza nie podałem...

Ja mam tak:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/ssdlife.png/

Niby nasze dyski mają wytrzymać prawie tyle samo czasu, ale u mnie pokazuje 74%, a u Ciebie 100% więc to mi się tutaj nie zgadzało. Tak jakbym Twój dysk nie miał parametru pokazującego zużycie. Szkoda, że mój nie pokazuje ile danych zapisałem i odczytałem.

Mój niby ma 9 lat wytrzymać jeszcze, a przez rok użytkowania pokazuje już 74%. Może później słabiej ten parametr spada. Na pewno trzeba też wziąć pod uwagę, że na połowie dysku jest system z programami czyli 30GB i to się nie zmienia. Zużywa się tylko połowa dysku. Muszę zrobić w najbliższym czasie reinstalację systemu i zapisać go na tej części bardziej zużytej.

Edytowane przez AndreoKomp

Mój brat posiada Seagate 30GB. Był używany jako dysk przenośny, więc jeden bolec od napięcia wyrwał się z wtyczki. Jest dolutowana nowa wtyczka. Ma już z 12 lat i działa bez problemu.

Ja posiadałem Seagate 8GB, miał prawie 10 lat i chodził bezproblemowo. Kiedyś spadł z 1.5m na beton i nic mu się nie stało.

Teraz już chyba nie robią takich dysków. Nie tak dawno spadł mi dysk 2.5" w obudowie USB na dywan z 50cm i już tego nie przeżył.

• 4 tygodnie później...

Mnie tylko niepokoi ,że wśród wąskiej grupy znajomych co zapodali sobie SSdeki 3z 4ech osób po 2-3 razy już przeinstlowywali system i progsy bo im coś padało i dane znikały. Przekonamy się za 2-3 lata ile z teori jest w praktyce. Przeraża ,że każdy niższy proces technologiczny potrafi skaracać żywotność nawet o 2,5X! To bardzo dużo i ta poważna "wada" wcale nie napawa optymizmem dla rowoju tej technologii (szansy na obniżkę cen) bo coraz więcej dostępnej pojemności trzeba wydzielać na tzw zapas uszkodzeniowy.

Edytowane przez PolishFactor

@up

Możliwe, że mieli tanie SF. One lubią padać, a ludzie je kupują zwabieni szybkościami podanymi przez producenta (nie mającymi pokrycia w rzeczywistości ze względu na spadek szybkości odczyt / zapis) i ceną. Niestety za bezawaryjność dysków SSD trzeba czasem więcej zapłacić.

Edytowane przez blacklizard

Tak to jest jak się kupuję tanie dyski SSD z Sand Force. One tylko ładnie na papierze wyglądają. Dysk SSD to albo Samsung 830 lub Crucial M4. Obydwa na innych kontrolerach niż Sand Force. Posiadam Cruciala C3 (starsza wersja M4) i Samsunga 830 i złego słowa o nich nie mogę powiedzieć, zwłaszcza o Samsungu, bo jest tak potwornie szybki w laptopie z SATA3.

Zamówiłem Vertexa 4, zobaczymy jak będzie się sprawował. Pytanko odnośnie pamięci wirtualnej - jej przeniesienie na hdd służy tylko zyskaniu tych kilku GB pojemności czy pomaga też wydłużyć żywotność dysku?

Vertex 4 czasami może się spisywać, bo jest na nowym kontrolerze, ale czas pokarze, czy tak będzie. Osobiście bym Vertexa nigdy nie kupił jeśli są inni producenci ze względu na numer jaki zrobili z serią 2. Brak jakiegokolwiek zaufania do firmy.

Zdecydowanie wydłuży żywotność dysku, ale sensu nie widzę dawać pamięć wirtualną na mulący dysk twardy. Przy 4 GB ram spokojnie można pamięć wirtualna wyłączyć, a jak będą sytuacje, że jej będzie brakować to pamięć jest tak tania teraz, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dokupić. Masz 2 kości, więc na pewno wolne sloty masz.

• 1 rok później...