Skocz do zawartości

Płyta główna pod i5 2500k (i7 2600k) pod OC

Recommended Posts

@Sn1PeR jakiego trzeba mieć minimum zchładzacza do i5 2500k na 4,5 - 4,8 pod tego Asrocka?

SPC Fortis na 4,5GHz, Macho na więcej, a później to NH-D14.

CF i SLi jest przydatne czy lepiej jednak wymieniać grafę co jakiś czas. Co się bardziej opłaci?

Ja jestem zwolennikiem wymiany karty co jakiś czas, ale są i tacy co poleciliby Ci SLI/CF. Weź co uważasz że lepiej wykorzystasz.

Jaka jest górna granica dla macho?

Ja jestem zwolennikiem wymiany karty co jakiś czas, ale są i tacy co poleciliby Ci SLI/CF. Weź co uważasz że lepiej wykorzystasz.

W sumie ja to widze tak.

CF i SLi zalety:

- możliwośc podłączenia drugiej karty jak jedna zacznie już nie wystarczać

- często dokupienie tej drugiej karty jest tańsze niż wymiana na nowszy model

CF i SLi wady:

- droższa płyta główna z obsługą CF lub SLi

- dwie karty graficzne pobieraja więcej prądu (gdzieś był nawet temat na benchmarku o tym)

- pewnie potrzebne jest lepsze chłodzenie (nie jestem pewnien) i / lub wymiana zasilacza na mocniejszy

- mikroprzycięcia w grach np. w BF3 (nie wiem jak to wygląda w innych)

- zajmowanie dodatkowego slotu

Znasz jeszcze jakieś wady lub zalety to podaj. Przeanalizuje to sobie i wybiorę co mi się bardziej opłaca.

Edytowane przez blacklizard

Kurcze, tak czytając Wasze posty, mam wrażenie, że ten mój FLEX nie da rady schłodzić 2500k @ 4,5-4,6

Widzę, że do dyskusji włączyli się nowi userzy, może ktoś poda jeszcze jakąś alternatywę dla AsRocka P67 Pro3 w cenie ok. 400-450 zł? ;)

Witam ponownie...czy ja dobrze widzę, że Asrock Pro3 nie ma wewnętrznych wyjść USB do podłączenia gniazd na przednim panelu obudowy?

No, dokładnie. Czyli można podłączyć USB na przednim panelu budy.

Czytam jednak różne inne opinie w sieci na temat tego Asrocka i coraz bardziej zdezorientowany jestem... nieraz nie są zbyt pochlebne dla tej płyty. Zastanawiam się nadal także nad MSI P67A-GD55.

Z drugiej strony, zawsze może trafić się jakaś walnięta płyta i w zasadzie każdej firmy...

Pewnie że się może trafić każdej płycie walnięta sztuka. MSI generalnie jest lepszy ale pewnie też trochę droższy. Ja zawsze uważałem że dobra płyta to podstawa stabilnego kompa więc nigdy na niej nie oszczędzałem.

Rozumiem zatem, że sugerujesz jednak MSI :)

Owszem, jest droższa o ok. 120 zł. Zastanawiam się tylko skąd ta różnica w cenie.. w testach Asrock jest zawsze nieco lepszy od tej MSI. Być może MSI jest lepiej wykonana, trwalsza. Zapewne też za samo logo MSI płacimy nieco więcej...

Kurcze, tak czytając Wasze posty, mam wrażenie, że ten mój FLEX nie da rady schłodzić 2500k @ 4,5-4,6 Widzę, że do dyskusji włączyli się nowi userzy, może ktoś poda jeszcze jakąś alternatywę dla AsRocka P67 Pro3 w cenie ok. 400-450 zł? ;) Witam ponownie...czy ja dobrze widzę, że Asrock Pro3 nie ma wewnętrznych wyjść USB do podłączenia gniazd na przednim panelu obudowy?

za 470zł ostatnio kupiłem z68 extreme3 gen3 i jak za tę cenę sprawuje sie swietnie.. 2500k kreci się elegancko:) i dodatkowo działa virtu.. w niektórych aplikacjach wzrost klatek w granicach 10-15fps

• 2 miesiące temu...