Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do zakupu jakiegoś monitora, ale nie bardzo orientuje się na co zwracać uwagę.

Używałbym go do filmów i gier. W związku z tym przydałyby się jakieś przyzwoite kąty widzenia, kolory i rozdzielczość Full HD. Tutaj chyba najlepszym wyborem byłaby matryca IPS i podświetlanie ledowe, ale to drugie to już chyba standard.

Nie wiem ile kosztują obecnie sensowne monitory tego typu, ale myślę, że do 1000zł da się coś wybrać.

Jak możecie to powiedzcie na co muszę być uczulony przy wyborze takiego monitora i podajcie jakieś przykłady.

Pozdrawiam.

Nie chce za te pieniądze brać niczego z matrycą TN. Obecnie mam monitor z taką matrycą i kąty widzenia, kolory itp. pozostawiają wiele do życzenia. A co do tego z matrycą VA to ona ma trochę za długi czas reakcji według mnie.

Edytowane przez Spirit

Nie wiem ile kosztują obecnie sensowne monitory tego typu, ale myślę, że do 1000zł da się coś wybrać.

rozważ Della U2312Hm oraz U2412M

Jak możecie to powiedzcie na co muszę być uczulony przy wyborze takiego monitora i podajcie jakieś przykłady.

zapraszam

http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedziec-kupujac-monitor/

• Popieram 1

@drachenfeles:

Zmartwiłem się trochę tą poświatą w IPS-kach. Z tego FAQ wynika, że do gier najlepszym wyborem jest TN, ale tutaj są bardzo wąskie kąty widzenia, co w moim przypadku dyskwalifikuje tą matrycę z oglądania filmów. Jedynym chyba wyjściem byłby zakup TN-ki (do czego jeszcze nie jestem jakoś przekonany), która posiada szeroki zakres regulacji nachylenia. Szkoda, że nie ma możliwości zobaczenia na własne oczy tej poświaty w IPS-ach bo w sklepach jest zawsze jasno.

@Osking:

Strasznie drogi ten HP :). Nie wiem czy jest sens brać 16:10. Myślę, że do gier i filmów wystarczy 16:9, będzie bardziej uniwersalnie.

Zmartwiłem się trochę tą poświatą w IPS-kach. Z tego FAQ wynika, że do gier najlepszym wyborem jest TN, ale tutaj są bardzo wąskie kąty widzenia, co w moim przypadku dyskwalifikuje tą matrycę z oglądania filmów. Jedynym chyba wyjściem byłby zakup TN-ki (do czego jeszcze nie jestem jakoś przekonany), która posiada szeroki zakres regulacji nachylenia. Szkoda, że nie ma możliwości zobaczenia na własne oczy tej poświaty w IPS-ach bo w sklepach jest zawsze jasno.

to jest rzecz istotna na grafików itp ludzi, przy wykorzystaniu monitora do ogólnie pojętych multimediów nie jest żadnym przeciwwskazaniem chyba, że trafi się duży backlit bleeding, ale takie rzeczy podpadają pod wadę ukrytą więc podlegają wymianie, także nie katowałbym się żadną TN'ką tylko wziął coś na IPS (ww. delle) lub VA BenQ BL2400PT

Nie wiem czy jest sens brać 16:10. Myślę, że do gier i filmów wystarczy 16:9, będzie bardziej uniwersalnie.

16:9 nigdy nie jest bardziej uniwersalne, taką cechę ma 16:10, bo daje więcej możliwości, natomiast faktycznie przy takim wykorzystaniu przewaga 16:10 jest znikoma

• Popieram 1

generalnie z tymi wymiarami to jest tak: 16:10 jest bardzo zbliżony do obszaru ludzkiej percepcji tzn siedząc w odpowiedniej odległości od monitora ogarniamy cały bez konieczności wodzenia po nim wzrokiem czy ruszania głową, 16:9 tymczasem jest bardziej płaski, co powoduje, że jak chcemy ogarnąć obraz na wysokość to nasza percepcja utnie nam trochę po bokach i będziemy zmuszeni do kręcenia głową na boki, co jest złe, natomiast gdy siądziemy trochę dalej wówczas w obszar postrzegania wpadają nam rzeczy znajdujące się nad czy pod monitorem co także nie jest niczym dobrym, bo nas (często podświadomie) rozprasza

skąd i po co mamy w takim razie 16:9? stąd, że niższy panel jest tańszy w produkcji, ale nie to jest zasadniczym problemem, zasadniczym problemem jest branża rozrywkowa, a konkretnie filmowa, która notorycznie ciśnie na szerokość kosztem wysokości, bo dla nich to jest dużo większa oszczędność niż dla producenta panelu plus wyższy obraz stwarza dla filmówki problemy techniczne, które wymagały by od tych skur.... jakiegoś postępu i modernizacji, a przed tym się rzecz jasna bronią, wolą bawić się w spektakularne bzdury typu 3D, bo na to ludzie polecą, tak na marginesie standard kinowy to w tej chwili 21:9 i pchają się z takim gównem do pecetów, na szczęście bez tak piorunującego skutku, jak w przypadku 16:9

• Popieram 2

Bardzo zainteresował mnie ten BenQ BL2400PT. Ale on jest 16:9.

Zastanawiam się od początku nad full HD bo zawsze myślałem, że większa rozdzielczość to bardziej wyrazisty obraz (oczywiście w grach i filmach, bo tekst raczej ładniejszy nie będzie). Być może się mylę, ale powiedzcie jak to w końcu jest. Bo jeśli nie będzie jakiejś większej różnicy, jeżeli chodzi o komfort pracy i tą wyrazistość obrazu to rzeczywiście lepiej jest wziąć 16:10.

Edytowane przez Spirit

proporcja nie ma nic wspólnego z wyrazistością czy jakością, o tym na co ma wpływ pisałem powyżej

nie ma też wiele wspólnego z rozdzielczością, możemy mieć monitor o proporcjach 16:9 i 16:10 w różnych rozdzielczościach, tabelka znajduje się w przytaczanym wcześniej poradniku, tam też pisałem o tzw rozmiarze plamki i jego wpływowi na obraz natomiast te parametry zależą od więcej niż jednego czynnika, jednym z nich jest proporcja obrazu, pozostałe to rozdzielczość i przekątna

natomiast w skrócie i ogólnie: na 24" czy to będzie FullHD czy WUXGA obraz będzie taki sam

Witam, także planuję zakup tego monitora, U4210. W tym momencie pozostaje jedynie szukanie w sieci gdyż w W-wie nie ma szans na zobaczenie go podczas pracy. Patrząc na rozbieżność cenową tych monitorów w sieci (1200-2100 ) chciałem sie dowiedzieć jak jest z gwarancją Dell'a. Rafal12322 Twoj monitor jest w 100% nowy czy raczej refurbished?

Pzdr