vancee 0 Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Po przeczytaniu waszych wypowiedzi, przebudowałem zestaw w kilku miejsca i wygląda to teraz tak: http://www.morele.net/inventory/info/DG6Ste/ Cena wzrosła (i niech już lepiej zostanie na tym pułapie ), ale jednak zdecydowałem się na dobry dysk SSD (chyba, że macie lepszy w tej cenie) i kartę HD7950 (będzie bardziej przyszłościowy i nowoczesny zestaw). Zastanawiam się tylko czy zostawić zasilacz XFX czy wybrać trochę tańszy, ale z odpinanymi kablami http://www.morele.ne...650w-eu-433643/ Te 650W zostawmy jako nadwyżkę na przyszłość. Karty dźwiękowej też nie ruszamy. Interesują mnie jeszcze jakieś sensowne i istotne różnice między płytami głównymi na innych chipsetach, które zasugerowaliście. Osiągnę z nimi coś więcej czy pozostać przy sprawdzonym P67 i zaoszczędzić kilka groszy? Myślę, że te 8GB pamięci wystarczy optymalnie, a na drugie 8 znajdą się pieniądze w przyszłości. Edytowane 10 Maja 2012 przez vancee Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 SSD : Samsung 830 128 GB , moim zdaniem lepszy , szybszy .. HDD : Samsung F3 , te 2 dyski polecono mi na tym forum jako jedne z najlepszych i najszybszych. Obudowa może : Fractal Design ARC Midi Tower , przewiewna , funkcjonalna i dość tania. Płyta ok. Cytuj Link to post Share on other sites
b3nio 29 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Możesz brać z77 pro4 z płyt,ale p67 będzie ok.ssd bierz od samsunga lub cruciala m4. Nie słuchaj osób próbujących wcisnąć Ci 4 gb ramu do zestawu za 5 koła ( hahahha ) Cytuj Link to post Share on other sites
vancee 0 Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Z tego co widzę, to na podobnym poziomie są te ssd (samsung i vertex 4) w rankingach, więc może samsunga, bo 10 zł tańszy. Wystarczy już tego poruszenia o ramie, mniej niż 8 niestety nie będzie Rozważam też zamianę tej obudowy na Fractal ARC jak zasugerowano, tylko czy w ogóle jest sens i czy to będzie bardziej kwestia estetyki, bo w obu wszystko się zmieści bez cyrków? HDD zostanie taki jak jest, bo to tylko magazyn przy SSD, a poza tym na polowanie na F3 nie mam czasu. Co sądzicie o monitorach IPS lub VA w w formacie 16:10 (jak sprzęt będzie sobie radził z 1920X1200)? A może jednak standard 16:9? Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Fractal ARC daje szerokie możliwości montowania wentyli , co zapewnia doskonały przepływ powietrza , co z kolei przekłada się na dobrą wentylację , co daje nam w sumie niższe temperatury za podzespołach. IPS - daje szerszy kąt widzenia , podobno najlepsza do gier , dokładniej nie powiem , bo sam pytałem o najlepszy monitor do gier. Recenzja obudowy : Jeżeli mogę coś zasugerować to : Lamptron Fan Controller Touch Black , ułatwi to Tobie kontrole nad "potencjalnym szumieniem" wentyli. pierwsze wrażenia : w praktyce : Panel sterujący nie jest aż tak drogi , ładnie wygląda , ale przede wszystkim : pozwala na kontrole 6 wentyli ( więcej jeżeli kupisz "rozgałęźniki" , wtedy na jednym kanałem będziesz regulował podłączone wentyle jednocześnie ) , oraz posiada czujniki temperatur , co również się przydaje. Edytowane 10 Maja 2012 przez Nerwus__2 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) A do tych z pamięciami to słów mi brak.... Nie słuchaj osób próbujących wcisnąć Ci 4 gb ramu do zestawu za 5 koła ( hahahha ) Udowodniłem że 4GB vs 16GB w grach nie robi różnicy więc nie poniżaj się dalej. Z resztą autora kasa to zrobi jak zechce. A dla Nerwusa leci + bo dobrze mówi i przy okazji gość ma honor bo źle mówił i przyznał się i poprawił. Takich ludzi cenie. Edytowane 11 Maja 2012 przez JackHammer 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 JackHammer wielkie dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
manix82 61 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) A do tych z pamięciami to słów mi brak.... Udowodniłem że 4GB vs 16GB w grach nie robi różnicy więc nie poniżaj się dalej. Z resztą autora kasa to zrobi jak zechce. A dla Nerwusa leci + bo dobrze mówi i przy okazji gość ma honor bo źle mówił i przyznał się i poprawił. Takich ludzi cenie.Dokładnie, pełna kulturka:) Edytowane 11 Maja 2012 przez manix82 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) manix82- również dziękuje za miłe słowa Edytowane 11 Maja 2012 przez Nerwus__2 Cytuj Link to post Share on other sites
b3nio 29 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) @JackHammer Nic nie udowodniłeś - testy każdy głupi potrafi linkować.. Powiedz mi,grałeś w bf3 (multi,ultra,fhd) lub np.gta4 na porządnej konfiguracji z 4gb ram,a potem na tej samej konfiguracji z 8 gb ram? Bo widzę,że nie,więc proszę Cię nie wypowiadaj się na temat o którym nie masz pojęcia. Poza tym technologia idzie do przodu,narazie jest kilka gier wykorzystujących więcej niż 4 gb ram,więc 4gb ram jeszcze da radę,ale jak ktoś kupuję kompa za 5 koła to bierze 8 gb ram gdyż ponieważ albowiem jest to bardziej komfortowe i przyszłościowe rozwiązanie,a ty mu wciskasz 4(!),co jest co najmniej głupotą. 8 GB ramu jest dużo bardziej przydatne bo : -ram nie jest drogi ( do zestawu za 5k dawać 4 gb ram ? HAHAHAH) -praca jest jednak bardziej komfortowa -niektóre gry wykorzystują więcej niż 4096mb ram,a w przyszłości będzie ich więcej. Śmieszny jesteś ty,gadamy o bf3 a ty wyjeżdżasz z testami z Skyrim'a czy innego bioshocka,pozdro poćwicz. Edytowane 11 Maja 2012 przez b3nio Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) @JackHammer Nic nie udowodniłeś - testy każdy głupi potrafi linkować.. Powiedz mi,grałeś w bf3 (multi,ultra,fhd) lub np.gta4 na porządnej konfiguracji z 4gb ram,a potem na tej samej konfiguracji z 8 gb ram? Bo widzę,że nie,więc proszę Cię nie wypowiadaj się na temat o którym nie masz pojęcia. Poza tym technologia idzie do przodu,narazie jest kilka gier wykorzystujących więcej niż 4 gb ram,więc 4gb ram jeszcze da radę,ale jak ktoś kupuję kompa za 5 koła to bierze 8 gb ram gdyż ponieważ albowiem jest to bardziej komfortowe i przyszłościowe rozwiązanie,a ty mu wciskasz 4(!),co jest co najmniej głupotą. 8 GB ramu jest dużo bardziej przydatne bo : -ram nie jest drogi ( do zestawu za 5k dawać 4 gb ram ? HAHAHAH) -praca jest jednak bardziej komfortowa -niektóre gry wykorzystują więcej niż 4096mb ram,a w przyszłości będzie ich więcej. Śmieszny jesteś ty,gadamy o bf3 a ty wyjeżdżasz z testami z Skyrim'a czy innego bioshocka,pozdro poćwicz. Dopiero teraz mogę Ci odpisać bo wiedz że ja czasem w porównaniu do ciebie wychodzę na dwór i wiedz że miałem okazje (fakt nie u siebie) ale u znajomego zagrać w BF3 i miał akurat 4GB ram tyle że dobrego cepa (i5 2400) oraz grafe GTX570 i o dziwo bardzo dobrze mu chodziło. Ale mów do słupa a słup... i nie poniżaj się. OSTATNI RAZ CI ODPISUJE BO NIE CHCE ROBIĆ SPAMU GDZIE WSZYSTKO JEST WYJAŚNIONE I JESZCZE PRZEZ PRZYPADEK MOŻESZ NA MNIE DONIESC MODOM BO WIADOMO ŻE DZIECI POTRAFIA http://www.anandtech.com/show/4503/sandy-bridge-memory-scaling-choosing-the-best-ddr3/6 http://vr-zone.com/articles/amd-fx-8150-memory-scaling-investigation--feeding-the-bulldozer/13704.html PS. Może sobie i 20GB kupić ale udowodniłem że w grach 4 a 20 nie ma różnicy! Edytowane 11 Maja 2012 przez JackHammer Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Oj panowie : każdy ma swoje racje , przestańcie się sprzeczać. Jak żaden nie ustąpi , to będzie się to ciągnąc w nieskończoność Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts