Vorthess 0 Napisano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Za miesiąc-dwa, jak wyjdzie GTX660 kupuję dość wydajny komputer: i7 2600k, Asus GTX660, Asrock extreme3gen3. Mam jednak wiekowe dyski, które nawet w windowsowych benchmarkach są piętą achillesa. Myslałem o tym, żeby kupić ssd na system i hdd na dane, jednak musiałbym na to poświęcić jakies 1000zł. Jednak można kupić dysk hybrydę, np Seagate Momentus (7200, 500GB, 400zł), który kosztuje niewiele więcej od zwykłego HDD. Oczywiście odczyt i zapis się nie równa SSD, jednak czas dostępu do dysku jest na poziomie SSD. Zastanawiam się, czy w praktyce taki dysk, nie będzie podobnie wydajnościowo od SSD - w końcu na co mi zapis 500MB/s, skoro żadne inne urządzenie nie ma takiego odczytu? Za to czas dostępu przyśpieszy działanie systemu, a sporo pieniędzy zostanie w portfelu. Chciałbym, żeby ktoś kto w tym siedzi powiedział, czy moje rozumowanie jest sensowne, czy coś może pomijam. Jeżeli jest to dobry pomysł - jaki dysk hybrydowy wybrać? Jest jakis wybór prócz seagate? PS podobno SSD, pomijając ceny, często sprawiają kłopoty i nie działają prawidłowo lub się psują. Cytuj Link to post Share on other sites
nazaropeth 9 Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 SSD jest dobrym wyborem tylko i wyłącznie do zainstalowania na nim systemu i aplikacji. Hybryda pod tym względem jest o tyle lepsza, że dane są na zwykłym tależowcu a SSD służy bardziej jako dodatkowy bufor, dzięki któremu odczyt jest szybszy. Jeśli jednak zależy Ci na wydajności, to lepiej wziąć szybki dysk SATA3 pojemności rzędu 500GB i więcej + SSD 64GB na system. No chyba, że nie trzymasz na komputerze krytycznie ważnych plików i jesteś w stanie przełknąć, że zginie Ci np: 100GB zdjęć itp. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 generalnie posiadanie jednego dysku do wszystkiego to nie najlepszy pomysł, dwa to już coś, jeden mały i szybki na OS i drugi duży na dane, gry itp, Momentus XT radzi sobie dobrze pod OS, wersja 320GB będzie w sam raz na OS plus jakieś gry/programy, a do tego bierzesz 2TB Barracudę Green i zamykasz się w ok 850 PLN Cytuj Link to post Share on other sites
Vorthess 0 Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 No ja wiem, że najlepiej jest wziąć SSD + HDD No ale cena. Czy będzie duża różnica w codziennym użytkowaniu pomiędzy Momentusem a SSD? Bo jeżeli będzie niewielka, albo rzędu kilku-kilkunaście %, to wole jednak zostać przy samym Momentusie, reszte danych mogę na starych dyskach trzymać. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czy będzie duża różnica w codziennym użytkowaniu pomiędzy Momentusem a SSD? poza czasem bootowania, który IMO jest ważny tylko dla onanistów, nie specjalnie chyba, że zwykłe użytkowanie to dla ciebie wymagające dyskowo oprogramowanie/operacje Cytuj Link to post Share on other sites
Brat_Lehmana 8 Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 poza czasem bootowania, który IMO jest ważny tylko dla onanistów, nie specjalnieJak nie miałeś dysku SSD to się nie wypowiadaj... Dysk przyspiesza Ci pracę w CAŁYM systemie, nie tylko bootowanie. Do tego nie ma hałasu przy wczytywaniu danych. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak nie miałeś dysku SSD to się nie wypowiadaj... Dysk przyspiesza Ci pracę w CAŁYM systemie, nie tylko bootowanie. Do tego nie ma hałasu przy wczytywaniu danych. A ja mam i się z nim zgadzam. Co więcej, w ogóle nie czuć przyspieszenia działania komputera względem Raid0 z dwóch Samsungów F3. Hałas... LOOOOOOOOL! Przecież już wentylatory bardziej hałasują, niż Samsungi F3. Pomijam zupełnie fakt, że żeby nie doczytywać danych z dysków, musiałbyś ich nie mieć i mieć SSD 500 GB. Hahahha. Nieźle mnie rozbawiłeś. http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/test-intel-raid-0.png http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/solid-3.png Moim zdaniem autorze, dyski SSD nie są warte uwagi. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Saiya-jin 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 SSd są zbyt drogie na tak małe pojemności jakie oferują i uważam że lepiej kupić Momentusa i jakiś inny pojemny na magazyn (np WD green) Cytuj Link to post Share on other sites
Brat_Lehmana 8 Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie ma to jak RAID0... pada jeden dysk i wgl. nie masz danych, do tego musisz mieć sprzętowy kontroler. Niech się wypowiedzą inni użytkownicy SSD, czy system pracuje szybciej. Jeśli ma możliwość kupna SSD to niech kupuje. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez BilliKostnica Cytuj Link to post Share on other sites
Vorthess 0 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W porządku, lekka przewadza SSD + HDD mnie nie przekonuje, a różnica cenowa owszem, więc decyduję się na Momentusa. Jeszcze tylko jedno pytanie - czy jakaś konkurencja robi dyski hybrydowe? Samsung raczej nie, bo teraz się łączą z Seagate, a jak pozostali? Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Nie ma to jak RAID0... pada jeden dysk i wgl. nie masz danych, do tego musisz mieć sprzętowy kontroler. Niech się wypowiedzą inni użytkownicy SSD, czy system pracuje szybciej. Jeśli ma możliwość kupna SSD to niech kupuje. Taka duża szansa, że od dwóch lat moje dyski tak pracują bez żadnego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
nazgul1 10 Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Jakiś czas temu był dobry artykuł porównujący Momentusa z SSD... http://bit.ly/IAGfoz Generalnie hybryda stanowi alternatywę dla tych, których nie stać na normalne SSD. Sam nie posiadam hybrydy, tylko SSD, więc się nie wypowiem które jest lepsze. Na pewno za SSD przemawia niemal zerowy czas dostępu i liczba operacji I/O na sekundę. Sam nie miałem problemów z moim SSD, chociaż czytałem, że ludzie miewają problemy z wadliwym firmware'em. Zatem, jakieś tam ryzyko zawsze jest. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez nazgul1 Cytuj Link to post Share on other sites
Brat_Lehmana 8 Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Taka duża szansa, że od dwóch lat moje dyski tak pracują bez żadnego problemu.2 lata to wcale nie jest dużo. Chodzi o to, że przy RAID0 ryzyko utraty danych wzrasta 2x. Problemy mają ludzie którzy zakupili dyski z kontrolerem SF. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Chodzi o to, że przy RAID0 ryzyko utraty danych wzrasta 2x. czysto teoretycznie Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Od wielu lat pracuję z macierzami. Bardzo rzadko zdarza się awaria RAID 0, częściej występuje utrata spójności RAID 1, 5, 10. Ryzyko jest zawsze. Nawet mając 10 HDD w układzie single. SSD poniżej 120 GB jest słabą inwestycją, nawet, jeśli przeznacza się tylko na OS. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Brat_Lehmana 8 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Autor pytał o rozwiązanie hybryda vs ssd. Hybrydy bym nie brał, bo po prostu nie mam co do tego zaufania. Pamięci flash jest tam niewiele, a do tego nigdy nie wiadomo co się na niej znajduje. Jeśli ktoś używa komp. regularnie do tych samych celów, to wtedy można się zastanowić nad zainstalowaniem takiego rozwiązania. Wyraziłem swoją opinię na ten temat. Ja bym kupił SSD 120 (np. Samsunga 830, lub tańszego M4, wielkiej różnicy nie ma) i do tego wmiarę wydajny HDD. Tak, ryzyko jest zawsze, nawet na 1 HDD. Chodzi mi tylko o to, że czasem można je zmniejszyć SSD poniżej 120 GB jest słabą inwestycją, nawet, jeśli przeznacza się tylko na OS. Ja nigdzie nie pisałem że SSD < 120 GB Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez BilliKostnica Cytuj Link to post Share on other sites
Vorthess 0 Napisano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Od 12 lat nie padł mi żaden dysk... RAID 0 mocno przyśpiesza oba dyski? I muszą być identyczne? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 RAID 0 mocno przyśpiesza oba dyski? zapis i odczyt I muszą być identyczne? nie, ale jest to wskazane, osobiście polecam WD RE4, ewentualnie Seagate Constellation ES, ale RE 4 jest typowo pod raid Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 zapis i odczyt nie, ale jest to wskazane, osobiście polecam WD RE4, ewentualnie Seagate Constellation ES, ale RE 4 jest typowo pod raid czym on się różni od wd black Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 wszystkim, to konstrukcja z wyższej pułki, przeznaczona do pracy 24/7 plus ma swój kontroler do pracy w raid Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 thx a jaka różnica cenowa duża czy nie Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 niewielka (na redcoon wynosi 20zł), za co dostajesz HDD znacznie wyższej klasy mowa oczywiści o pięćsetce, większe nie mają sensu Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 1. a jak raid 0 to opłaca się na 4 dyskach ??? 2.ile % zwiększy się wydajność? na 2, 3 i 4?? a na ilu dyskach robić raid 0 przy sata 3 Gb/s?? oczywiście rozważamy model dysku który podałeś Cytuj Link to post Share on other sites
RoBerCiK_S 2 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jeju ile to można truć nad jakimiś dyskami... Dwie opcje: 1. Bierzesz SSD i HDD jeżeli zależy ci na szybkim odczycie itp. 2. Jeżeli szkoda ci kasy i nie zależy jakoś na szybkim starcie windowsa itp., to bierz tą "hybrydę". To tyle. Reszta to jakiś bullshit/pier... . Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 1. a jak raid 0 to opłaca się na 4 dyskach ??? do domowych zastosowań to bez sens plus mam nadzieję, że nie planujesz tego pod OS itp, tylko faktycznie potrzebna ci wydajna macierz do czegoś tam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts