Skocz do zawartości

Test 800 vs 1066 - czego oczekujecie?

Recommended Posts

Cześć :)

Chciałbym przeprowadzić test pamięci DDR2 800MHz vs 1066MHz. Czego oczekujecie z takiego testu? Z jakich programów interesują Was wyniki? Co sprawdzić? Na razie testuję wydajność w SpuerPi - 800MHz bez i z OC, 1066MHz bez i z OC. Oczywiście mam kilka innych testów na myśli, jednak czego chcieli byście się dowiedzieć z takiego testu? Pozdrawiam, Y0ddh4

W sumie to ze względu na Core2Duo dużego zapotrzebowania na testy nie będzie, bo na tej platformie były już mini-recenzje o podobnej tematyce :?:

Poprzeglądaj je i zobacz czego tam nie ma i postaraj się wykonać brakujące testy :)

Tamten test jest po pierwsze mały, a po drugie to nie wyklucza dodania mojej recenzji. Zresztą to są pamięci, które dostałem do testów, więc coś napisać muszę, a wolę to zrobić porządnie :?: Więc czego jeszcze oczekujecie? Może jakieś życzenia specjalne ? :)

Coś mi się zdaje ze te testy są bezsensowne te parę mHz... to skromne grosze. to grosze jeśli chodzi o przepustowość a dłuższe czasy dostępu:/ jeśli chodzi o timingi. Jeśli chcesz to Zrób może komuś się przyda. lepsze testy są np testów 1200 a 2200 większe widać różnice a tak to kosmetyczne jak to 800mhz 4,4,4,12 a 1066mhz 6,6,6,18?? Zrobisz jak będziesz chcieć pozdro

Z ciekawości sprawdzić czy pamięci 1066 ustawione na takie same parametry jak 800MHz mają takie same wyniki. Bo rozumiem, że będziesz porównywał dwa różne zestawy, a nie jeden ze zmienionymi timingami. To pokaże czy są różnice między poszczególnymi pamięciami na identycznych ustawieniach :) Zwykłe testy w Evereście wystarczą tutaj.

A SuperPi, a WinRar/7ZIP? Te programy mają sporą zależność od RAMu.

a czy zrobi Ci róznice, czy film spakowany do 50 paczek rozpakuje sie w 1min20sek czy 1min22sek? :co:

albo czy 1M w SuperPi policzy sie o 50ms szybciej :D

IMHO takie testy są lekką reklamą producenta

ale pozdrawiam i czekam na reckę!

a czy zrobi Ci róznice, czy film spakowany do 50 paczek rozpakuje sie w 1min20sek czy 1min22sek? :co:

albo czy 1M w SuperPi policzy sie o 50ms szybciej :D

IMHO takie testy są lekką reklamą producenta

Różnicy mi nie zrobi ale pokaże co jest lepsze a o to chyba w tych chodzi nieprawdaż? Poza tym gdyby wszyscy mięli takie rozumowanie to do dziś dzień siedzielibyśmy na P4 i win 98 bo co nam zrobi różnica paru sekund/minut...

najciekawszy i b. wazny wydaje mi sie pomysl Kubbaka co sprawdzenia najnizszych czasow obu pamieci przy fsb w okolicach 300-400 to mogloby byc istotne dla posiadaczy tanich Exxx . Reszta to malo wazne juz w dzisiejszych czasach roznice bo i kogo obchodzi co pokazuje jakis syntetyk czy 10000 czy 12000 to sa sprawy malo istotne - tak jak Jogin mowi - bez znaczenia