tom16 0 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 No ładnie Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 jakiej szerokosci oplot i rurka termokurczliwa by nałozyć na kabel SATA? tak by oplot przeszedł przez ta wtyczke czarna ( bo rozbieranie tego nie ma sensu Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Mi oplot 6 mm na styk przechodził a co do rurki zaraz sprawdzę bo nie pamiętam. rurka 13 mm średnicy a co do oplotu jeśli masz metalowe zatrzaski na wtyczce a pewnie masz to 6 mm będzie za mały Ja zakładałem na kable bez zatrzasków Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 gdzie kupie 6mm oplot czarny? no i te rurki, oplot pewnie najlepiej 8mm Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 gdzie kupie przeczytaj 11 post w tym temacie. no i te rurkiw każdym elektrycznym kupisz tylko bierz matowe i najlepiej weź kabel dopasujesz sobie rurkę tak aby przeszła na styk przez wtyczkę Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 18 Maja 2012 Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Zamiast nitki mogę chyba użyć żyłki? Jest wytrzymalsza, bezbarwna, cieńsza. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Zamiast nitki mogę chyba użyć żyłki? Jest wytrzymalsza, bezbarwna, cieńszaTak, pod warunkiem ,że klej będzie się na niej trzymał no chyba,że chcesz wiązać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 będziesz zamawiał jakieś oploty ? podesłał bym ci kasę zamówiłbyś więcej może były rabat Potrzebuje takie bym mógł oplatać kable SATA bez rozbierania ich ( czyli pewnie 4mm oplot by był ) oraz kabel USB od obudowy , 2 metry takich do oplatania wentylatorów itp Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 19 Maja 2012 Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Kurcze, już zamówiłem, na razie do treningu, jak wciągnie mnie to, to na pewno będę oplatał więcej, więc możemy się umówić Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 oplatać kable SATA bez rozbierania ich ( czyli pewnie 4mm oplot by był ) oraz kabel USB od obudowy , 2 metry takich do oplatania wentylatorów itp Do SATA - potrzebujesz 6mm / wchodzi na styk jeśli masz wtyczki bez zatrzasków, lepiej brać 8mm i bez problemów jest z metalowymi zatrzaskami na wtyczkach / A do wentyli 4 mm / trzeba rozbierać wtyczki/ Oczywiście oplot 3/3 Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Eh, nie daję rady z wyciąganiem pinów z ATX Przeglądąłem filmiki na YT ale dalej jakoś nie wychodzi. Chyba, że trafiłem na takie piny... macie jeszcze jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A czym próbujesz wyciągać ? I czy wiesz dokładnie gdzie znajdują się na pinach zatrzaski ? A skoro temat ożył wrzucę moje najnowsze oploty ,które zmieniam na białe ponieważ te mi się znudziły. Chyba dziś zamówię białe http://images40.fotosik.pl/1536/0bdd042d9842295d.jpg http://images46.fotosik.pl/1542/e90c973b792375c4.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Próbuję i małymi śrubokrętami, wkładałem dwa po dwóch stronach i nie wyszedł. Próbowałem też zszywkami ale tez jakoś nie idzie. Zakładam że dobrze wkładam, bo przecięcie jest na środku, więc od góry nie będzie raczej blaszek. Już dwa kable urwałem, bez pina całe szczęście, to nie jest ważny zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Blaszki znajdują się po obu stronach od nacięcia, jak je podważasz to kabel wraz z pinem wpychaj do wtyczki a nie szarp i nie ciągnij ponieważ powoduje to wbijanie się blaszek we wtyczkę i jeszcze większy problem ze zdjęciem jej. Nie wkładaj dwóch śrubokrętów na raz bo pogniesz pina.Najpierw z jednej strony na maxa / z wyczuciem / przekręć delikatnie śrubokręt a potem druga strona to samo,starając się pina i kabel wpychać do wtyczki a nie wyciągać. Jeśli pin będzie miał wyjść,wyjdzie bez oporu ,w przeciwnym razie pourywasz przewody / no ale o tym już wiesz / Jeśli Ci nadal nie będzie wychodziło to jutro zmontuję Ci jakiś poradnik z dokładnymi fotkami A na razie próbuj , mi też zajęło chwilę zanim doszedłem do wprawy Jak by co pisz , jutro wieczorem / po pracy / postaram się pomóc Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 (edytowane) No za nic nie wyjdzie Piny się odrazu wyginają. Jak ruszam kablem to pin trochę się rusza. Jakbyś mógł przy okazji zrobić zdjęcie z wysoką rozdzielczością z tymi blaskami to może bym to jakoś ogarnął. Molexy łatwiej szły z góry dzięki za pomoc Edytowane 29 Maja 2012 przez winters4tw Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Molexy łatwiej szły Bo molex'y mają blaszki na wierzchu Zaczekaj,za chwilę wrzucę Ci fotkę pina ,będziesz wiedział gdzie są blaszki Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Eh, zauważyłem, że kupiłem rurkę z małą średnicą i nie wejdzie w sata. Wiesz może jaka będzie ok? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Jaką rurkę ,termokurcza ? Jakie masz kable/wtyczki z metalowymi zatrzaskami czy bez ? Oto fotka i śrubokręt jakim wyciągam piny , ma on szerokość blaszki na pinie . http://images39.fotosik.pl/1552/6de3038b5aa3d3b2.jpg Fotka trochę ciemna ale wszystko widać @ Rurkę czy oplot ? Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Rurka. Mam śrubokręty 0.8, 1.0, 1.5, 2.0 i większe ale chyba 1.0 jest najlepszy, nic, dalej próbuje Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Jeśli chodzi o oplot to 8mm jest OK A co do rurek termokurczliwych to po spłaszczeniu ma 21 mm szerokości i tego się trzymaj a średnicy około 14 - 15 mm @ śrubokręt 1 mm Jak by co, to pisz ,jutro coś podeślę Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ok. Już chyba wiem co jest nie tak, otóż mój śrubokręt ma tylko końcówke 1mm a dalej już ma chyba 2mm i nie chce wejść dalej, a ztego co widzę, to pin jest dłuższy od jego końcówki. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A powinien być cały jednakowej grubości , 1 mm Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Szukałem dzisiaj po sklepach i znalazłem tylko takie. Można wiedzieć gdzie kupiłeś swoje? A, znasz może jeszcze jakąś hurtownię tych oplotów? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Rurki term. można kupić w każdym sklepie / hurtowni elektrycznej , kupuj rurki matowe są one lepszej jakości. A jeśli chodzi o oploty to zależy co chcesz oplatać ale najtaniej kupisz tu http://www.sleeveking.pl/pl/c/Oploty/78 I jak Ci idzie wyciąganie pinów ? Kup jakiś inny śrubokręt / są naprawdę tanie / i próbuj. A gdybyś zamawiał oploty u Rafała z SleeveKing'a,to napisz,że jesteś z forum Benchmark.pl i polecił Ci sklep jacekgothic 8) Cytuj Link to post Share on other sites
winters4tw 1 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Z rurkami problemu nie będzie, tylko z śrubokrętami. Swoje kupiłem w Liroy Merlin, i innych nie widziałem, ale pojadę jeszcze do Castoramy. Hmm, najtaniej - a on skąd zamawia ? Z wyciąganiem dałem sobie spokój wczoraj, dopóki nie zaopatrzę się w jakiś inny śrubokręt, aczkolwiek dalej będę próbował zszywkami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts