sicii 0 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 witam. Prosiłbym o poradę. Chcę kupić dwa dyski 500 GB i spiąć je w RAID 0. Poniewaz chce to zrobić na komputerze domowym zastanawiam się nad opłacalnością takiego rozwiązania. Sprzęt jest używany jak każdy standardowy piec w domu. Najczęściej występujące pliki na dysku to te muzyczne (głownie format mp3, czasami flac). Plików o wielkości 700 mb jest może z kilkanaście, a takich o rozmiarze koło 6.0 GB i więcej też gdzieś w tych granicach. Mam też sporo drobych plików typu zdjęcia, czy inne pierdoły no jak każdy kto ma pc. Generalnie komputer nie jest wykorzystywany jako serwer, nie robie nic w grafice 3d, ani nie konwertuje h264 do jakiegos innego kontenera. Komponenty kompa są takie: płyta asus m2n-e wspierająca RAID 0 (przez co nie zamierzam instalować dodatkowego kontrolera) Natomiast procesor jest słabszy (czy poradzi sobie z obliczaniem dzielenia plików?): Athlon 64 3000+ taktowany 1.8 GHz, jednordzeniowy (na mieście mówią, że się dobrze kręci ) Z tym, że tu jest opcja rozbudowy bo płyta obsluguje podstawe AM2+ i z tego co pamietam to pojdzie tu napewno dwurdzeniowy Athlon II i jeśli sie niemyle Phenom I. Co do wielkości bloków jakie obsługuje płyta to: 8, 16, 32, 64, 128 KB i opcja zwana "optimal". W ksiązce user guide producent pisze niewiele, ot "for optimal performance :/" ( co byście tu polecali wybrać?) No i generalnie czy z takimi plikami to się opłaca instalować RAIDa? I jaki blok ustawić, bo po lekturze paru źródeł przy ustawieniu dużego bloku, zapis małego pliku spowoduje zajęcie całego bloku co spowoduje utratę miejsca. Czy zatem opłaca się wchodzi w RAIDa? Żeby czasem na tym nie stracić więcej gigabajtów niż ta cała prędkość warta? Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 i tak bedziesz mial 1 tb tyle ze nie bedziesz mogl wypiac pojedynczego dysku w razie czegos tam .. jak dla mnie jesli nie potrzebujesz szybkiego przerzucania plikow po dysku to raid jest niepotrzebny .. Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Mam podobne zdanie Lepiej z tego drugiego dysku zrób sobie dysk na kopie zapasowe (nie w RAID), po prostu przerzucisz tam muzykę, filmy, zdjęcia i co tam jeszcze masz ważnego Cytuj Link to post Share on other sites
sicii 0 Napisano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2009 mhm. Tylko wiecie jak to jest: ma się 1 TB to się chce szybko zapchać, i się 'kupuje' gry. a teraz gry to min. 6 GB. Mniejsza z tym. Co do backup'u to ja teraz mam 320 GB. Płyta(nie wiem, czy każda tak ma) działa tak, że po wpięciu 3 dysków mogę wybrać tylko dwa do RAIDa a na trzecim mieć system. Więc na 320 GB miałbym system i backup danych co w zupełności wystarczy. Tym bardziej jak backup będę robił kompresowany. No dobra, ale co jest głównie na "nie"? 1. Czy to, że procesor nie będzie wyrabiał i trzeba będzie kupić nowy? 2. Czy to, że zwiększa się awaryjność? I jeszcze jedno pytanie: jeśli ustawie blok na 128 KB, to plik 1 GB będzie dzielony na 128KB części i zapisywany na dyskach. Dobrze to rozumiem? I jeśli zapiszemy plik mniejszy niż 128 KB, np. 90, to on zajmie całe miejsce 128 KB? Cytuj Link to post Share on other sites
czarodziej1968 0 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Jeśli masz płytę z obsługą RAID, to moc procesora nie ma znaczenia, kontroler RAID jest sprzętowy i przejmuje funkcję podziału plików i rozdziału na dwa dyski. Zalety RAID 0. -prawie dwa razy większa szybkość w porównaniu z jednym dyskiem -sumowanie pojemności dysków Wady -cena = x*ilość dysków -padnięcie jednego z dysków powoduje całkowitą utratę danych To ostatnie moim zdaniem jest bez znaczenia, bo jak masz kompa z jednym dyskiem (tradycyjne rozwiązanie) i jak padnie to też tracisz dane. Jeśli będziesz stawiał RAID to na nim instalujesz system, wtedy komp szybciej się uruchamia i szybciej pracuje. Trzeci dysk jaki masz, to możesz użyć jako śmietnik do plików lub backup. Idealnym rozwiązaniem byłoby kupienie małych dysków SSD i na nich postawienie systemu, a duży tradycyjny dysk jako śmietnik do plików. W tym wypadku masz torpedę nie kompa, prawie 100% pewności, że nic nie padnie, no i ciszę. Minusem jest póki co cena dysków SSD. To że jak podpinasz trzy dyski i kontroler może w RAID spiąć tylko dwa, to normalne zjawisko, ponieważ większość płyt ma proste kontrolery dysków. Kontroler RAID jest wyposażony w dwa złącza SATA, a pozostałe złącza SATA to już tradycyjny kontroler dysków. Zazwyczaj gniazda są wyraźnie zaznaczone lub innego koloru. U mnie na płycie mam 6 gniazd SATA. Dwa są pomarańczowe i wychodzą z kontrolera RAID, pozostałe niebieskie i to już tradycyjny kontroler. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Jeśli masz płytę z obsługą RAID, to moc procesora nie ma znaczenia, kontroler RAID jest sprzętowy i przejmuje funkcję podziału plików i rozdziału na dwa dyski.Jeśli dysponujemy wyłącznie kontrolerem RAID zintegrowanym z płytą główną, to jest to właśnie kontroler programowy prawie dwa razy większa szybkość w porównaniu z jednym dyskiemTylko niektóre parametry będą prawie dwa razy szybsze. Np. czas dostępu do danych będzie w najlepszym wypadku taki sam, jak bez RAID. sumowanie pojemności dyskówPojemność RAID = ilość dysków * pojemność najmniejszego z nich Moim zdaniem RAID to strata pieniędzy, jeśli się nie zamierza często przenosić/tworzyć dużych ilości danych. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Moim zdaniem RAID to strata pieniędzy, jeśli się nie zamierza często przenosić/tworzyć dużych ilości danych.A do gier? Przynajmniej w teorii czasy ładowania poziomów powinny się znacznie skrócić. Tak samo uruchamianie programów(gimp z masą dodatków dość długo się uruchamia). Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Najlepszym rozwiązaniem do takich zastosowań jest kupno dysku 1TB imo. Za Samsunga F2 1TB zapłacisz 280zł, a za dwa 500GB ponad 350. Wg mnie ten RAID nie jest Tobie bardzo potrzebny, ale jak chcesz. Ja na Twoim miejscu kupiłbym jeden duży dysk i cieszył się ciszą i pojemnością Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Jeśli masz płytę z obsługą RAID, to moc procesora nie ma znaczenia, kontroler RAID jest sprzętowy i przejmuje funkcję podziału plików i rozdziału na dwa dyski. Jest to kontroler software'owy. Jedynie w niektorych przypadkach przy plytach serwerowych jest inaczej. To że jak podpinasz trzy dyski i kontroler może w RAID spiąć tylko dwa, to normalne zjawisko, ponieważ większość płyt ma proste kontrolery dysków. Kontroler RAID jest wyposażony w dwa złącza SATA, a pozostałe złącza SATA to już tradycyjny kontroler dysków. Tez nie prawda, na plytach zazwyczaj wystepuja dwa kontrolery. Jeden to kontroler pochodzacy z chipsetu (jak Intel ICH8R, ICH9R itd.) oraz drugi najczesciej wyprodukowany poprzez Silicon Image. Nie jestem pewien jak to wyglada na innych platformach, ale na intelu pomimo obsadzenia gniazd (np. 6 gniazd kontrolera ICH + 2 gniazda Silicon Image) nadal kontroler Intela moze tworzyc macierze podpiete z dyskow podpietych nawet do gniazd kontrolera Silicon Image. Cytuj Link to post Share on other sites
sicii 0 Napisano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Jeśli masz płytę z obsługą RAID, to moc procesora nie ma znaczenia, kontroler RAID jest sprzętowy i przejmuje funkcję podziału plików i rozdziału na dwa dyski. o! i to jest dla mnie ważne. Z tym, że ja się zgadzam z resztą - kontroler jest wbudowany w mostek południowy, więc wychodzi na programowy. Co zatem będzie z procesorem? Czy to on będzie liczył dzielenie, czy dalej kontroler? A z złączami sata, trochę źle mnie zrozumiałeś. Ja mam 6 złączy SATA i 6 dysków mogę wpiąć do RAIDA. Poprostu wybieram które chce użyć do budowania macierzy. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Września 2009 Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Skoro kontroler jest w mostku to wszystkie obliczenia wykonuje procesor. U mnie przy 4 dyskach w RAIDzie obciążenie procesora jest na poziomie ~18% (E4500 @ 3GHz) i ~15% (E4500 @ 3.55GHz). Cytuj Link to post Share on other sites
czarodziej1968 0 Napisano 4 Września 2009 Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Skoro kontroler jest w mostku to wszystkie obliczenia wykonuje procesor. U mnie przy 4 dyskach w RAIDzie obciążenie procesora jest na poziomie ~18% (E4500 @ 3GHz) i ~15% (E4500 @ 3.55GHz). No to właśnie zależy od modelu płyty. W każdym razie na mojej poprzedniej konfiguracji sprzętowej miałem starego athlona 2000+ , starutką płytę główna Gigabyte z KT400 i spokojnie się wszystko wyrabiało. Czasem zdarzało mi się nawet pograć w coś tam i wszystko hulało. Co do opłacalności, pozwolę się nie zgodzić z jednym z przedmówców. I tak zazwyczaj w kompie są dwa lub więcej dysków. Czemu więc od razu nie kupować dwóch takich samych i spiąć w raid 0. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts