Skocz do zawartości

Porozmawiajmy o cenach

Recommended Posts

Witam!

Związku z tym, że zamierzam kupić sprzęt za około 3000zł co jest już dobrą krajową pensją więc kwotą coś znaczącą, chciałbym podyskutować chociażby dla samej dyskusji i dla upustu emocji na temat cen sprzętu.

Początkowo chciałem kupić w styczniu licząc na to, że spadną ceny po świętach jednak teraz zaczynam się zastanawiać czy nie biec do sklepu :)

Na jakiej zasadzie sklep komputerowy reguluje ceny? Nie chodzi mi tutaj o kurs dolara, tylko to o że przecież kupują to za jakaś kwotę, która mają na fakturze i mają ją zaksięgowaną itp. a ceny potrafią się zmienić 3-4 razy dziennie.

Np. Od wczoraj mój zestaw podrożał o 50zł. Niby nic przy 3000zł ale to jednak już 1/3 pamięci RAM czy dwie past termo przewodzące.

Czekać czy kupować?

Świra można dostać :D

Zdaje sobie z tego sprawę. Jednak straszą ciągłym wzrostem ceny za dolara.

Do tego dochodzi sprawa taka, że sprzedawcy mogą nie obniżyć cen bo to kryzys, bo to ww. kurs itp.

Jeśli czekać to do kiedy? :) Wiadomo, że chciałby się jak najszybciej zamienić sprzęt i odpalić w końcu Wiedźmina2....ile można grać w 1 :D

C2D E6550 z 8600GT 256MB- nie chce grać w ulubioną grę na niskich detalach :P Odpalić by odpalił ale i w 800x600 :)

4 lata temu składem nową bude pod Wiedźmina 1 to teraz w końcu składam pod 2 :)

Edytowane przez Ejdem

Co do cen sprzętu komputerowego to obecnie w Polsce są bardzo wysokie nic nie wskazuje na to ze ta sytuacja ulegnie zmianie w najbliższej przyszłości , złotówka coraz bardziej traci na wartości dla przykładu podam że kupiłem swoja kartę graficzną radeon 6870 MSI HAWK w czerwcu 2011 za kwotę 650 zł teraz ta sama karta kosztuje w granicach 720-800 zł , to samo z procesorami nie wspomnę o dyskach hdd, jedyne co znacznie potaniało to pamięci . Nie wiem jak w Polsce ale np UK można trafić na niezłe okazje w okresie świątecznym

Ceny są za mocne, z początkiem roku kupiłem CPU : i5 2500K za tą samą cenę jaka figuruję teraz 899 zł. Radziłbym się wstrzymać z zakupem, bo jak powszechnie wiadomo ,,świąteczna promocja" - jest znana tylko z nazwy...po prostu kosmos ;)

Planuję zakup G850/ I3 2100 i jak sprawdzam to o parę złotych co 2-3 dni te procki drożeją. Normalnie tragedia, mam nadzieję, że już tak dużo nie podrożeją bo się okaże za chwile, że budżet, który był przeznaczony na G850 wystarczy mi na G620 :/

Niestety w sprzęcie komputerowym zmieniają się zarówno ceny jaki sam sprzęt :) nie ułatwia to zakupu (przynajmniej mnie ;) ) bo gdy widzimy że za dwa tygodnie wyjdzie nowsza grafa to myślimy sobie że obecny model który sobie upatrzyliśmy stanieje więc czekamy, gdy już poczekamy okazuje się że kurs dolara nie sprzyja i też warto poczekać. Jak już przeczekamy najgorsze i po ponownym podsumowaniu wchodzi że warto było poczekać bo zaoszczędziliśmy kilkadziesiąt złotych to wpada nam w oko nowsza płyta główna, ale na tyle droższa od pierwotnej że przekraczamy budżet, i na tyle fajna że znów czekamy .... i tak do kolejnych świąt gdzie znów czekamy bo przecież święta ;)

Życzę udanych zakupów... ja swoje zakończyłem dwa tygodnie temu. :)

PS. Jeżeli się jeszcze zastanawiasz czy kupić sprzęt przed świętami to pomyśl sobie jak fajnie było by popykać w tego Wiedzimina 2 w świątecznym klimacie ;)

Wiadomo, że chciałby się jak najszybciej zamienić sprzęt i odpalić w końcu Wiedźmina2....ile można grać w 1 :D

Jak ja Cie dobrze rozumiem, sam grałem nie tak dawno w W1 na ultra niskich i to jeszcze z przycinkami. Teraz delektuje się grafą na full. Jak chcesz kupić kompa to rób to teraz bo później czym bliżej świąt to będzie coraz gorzej, chyba że chcesz czekać i kupić po nowym roku ale i później nie wiadomo czy nie będzie gorzej.

Sam W1 to niecały tydzień grania, W2 tyle samo. Także jeszcze w grudniu zdążysz przejść W2 jedną ścieżką. :)

W styczniu mają być nowe Radki w sklepach. Kiedy dokładnie?

Liczę na to, że ceny za starsze karty ATI spadną a więc i ceny za GF powinny spaść :P

Dziś dolar spał o 1,81% a cena w sklepie o 0%. Magia Świąt :)

No i święta już za dwa dni.....jestem ciekaw jakie będą ceny we wtorek :) jakie po sylwestrze i jakie koło 15.01 jak będę zamawiać :)

• 2 tygodnie później...

To co zobaczyłem dziś w gral.pl to szok. 2500k za 935zł. Przecież te procki nie tak dawno były po 750.......nie możliwością jest to, że tak nagle cena skacze. O coś tu chodzi. Zastanawiam się czy w ogóle warto kupować komputer w ciągu 1mc. Ceny muszą spaść bo to jest coś absurdalnego.

Patrzę też na funty bo komputer kupie za wymienione funty. Funt poszedł w górę o 0,1zł od kiedy monitoruje ceny co daje mi około 10funtów mniej na 3000zł czyli +- 54zł. A zestaw za około 3350zł jest droższy o stówę. Okej wiem, że funty liczę dla 3k a PC dla 3,35k ale to i tak sie nie trzyma kupy.

Sprzęt komputerowy najtaniej kupić w okresie wakacyjnym z u wagi na spadek popytu. Najgorszym okresem na jego zakup jest okres przedświąteczny. Nie każdy sprzedawca bierze pod uwagę w kalkulacji zmiany kursu walut w przeciwieństwie do ceny zakupu.