ikolocol 0 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Ktos o tym slyszal? Podobno AMD nie ma juz zamiaru konkurowac z Intelem jesli chodzi o procesoroy przeznaczone na desktop. To jakies jaja? Jesli to prawda, to szykujmy sie na niezle podwyzki cen prockow. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez ikolocol Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 E tam! I tak nie dorastali im do pięt, a teraz? Brak słów. Intel miał monopol, a teraz... Cytuj Link to post Share on other sites
aviel 13 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wspomniałem o tym redakcji ale do tej pory się nie zainteresowali tym tematem. Cytuj Link to post Share on other sites
mickey_mike 16 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 E tam! I tak nie dorastali im do pięt, a teraz? Brak słów. Intel miał monopol, a teraz...Intel ma monopol na wysokowydajne high-end'owe procesory. To się raczej nie zmieni, bo nawet premiera tak wyczekiwanych Bulldozerów okazała się, delikatnie mówiąc, niewypałem. AMD teraz bardziej przykłada się do kart graficznych i rozwiązań APU. Widzą w tym duży potencjał i źródło sporych pieniędzy, bo przecież nie każdemu potrzebny proc Intela za 2,5 tys zł. W wielu domowych zastosowaniach APU wystarcza wydajnościowo i cenowo przebija każdą ofertę, bo w końcu ma się proc + grafę w jednym za ~400zł. Sądzę, że AMD już nigdy nie nawiąże równej walki w wysokim segmencie rynku, ale za to będzie liderem low-end i dalej będzie toczyć batalię z nVidią w segmencie kart graficznych. Sporym zainteresowaniem AMD obdarza też rynek mobilny - APU pokazuje co może. A w dodatku zdaje się, że Apple teraz montuje w Macbookach Radeony więc widać, że zieloni nie będą klepać biedy. Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Zainteresowali by się architekturą ARM. Według mnie w niej drzemie przyszłość szczególniej jeśli chodzi o energooszczędność. Cytuj Link to post Share on other sites
aviel 13 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Tylko widzicie, w procesorach x86 AMD ma jednego przeciwnika a w ARM jest ich wielu, choćby Nvidia ze swoimi Tegrami. Większość firm obecnych w technologii ARM ma już niezłe doświadczenie. Według informacji w internecie AMD dopiero szuka specjalistów w tej dziedzinie. Można gdybać czy ARM to dobry ruch dla AMD czy nie, ale tak naprawdę to czas pokaże. To co się świetnie zapowiada, nie zawsze okaże się najlepszym rozwiązaniem. Wiele będzie zależało od implementacji Windows 8 na architekturę ARM. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Nie, AMD nie rezygnuje z batalii z Intelem. Sprawa rozbija się o to, że przez prawie całą swoją działalność AMD spoglądało jedynie w kierunku Intela, starając się rywalizować jedynie z nim. Teraz ma się to zmienić, gdyż AMD otwiera się na nowe rynki, nowe produkty, urządzenia i technologie - nie koniecznie związane z Intelem. Amd zapewniło również, ze rynek desktopowych i mobilnych procesorów pozostanie wciąż jednym z priorytetów i wciąż będą podejmowane próby stworzenia najwydajniejszych układów. To tak w skrócie z ostatniego oświadczenia amdeka Cytuj Link to post Share on other sites
aviel 13 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) wciąż będą podejmowane próby stworzenia najwydajniejszych układów.Czy mógłbyś zarzucić linkiem gdzie konkretnie tą informację wyczytałeś? Edytowane 2 Grudnia 2011 przez aviel Cytuj Link to post Share on other sites
amb00 46 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wcale się nie ździwie jak AMD tak zrobi, bo ich bulldozer to niewypał. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Wszyscy zakładali, że te procki złoją du**ę Intelowi, więc skoro "zaledwie" dorównuje mu w aplikacjach użytkowych to jest niewypałem Rozumiem, że nie ma co piać z zachwytu nad nim, ale w drugą stronę również - ma on sporo wad, jak i sporo zalet, dlatego uczucia są mieszane Wyjdzie poprawiony Piledriver, Win8 który obsłuży moduły, a zobaczycie jak się zdumicie wydajnością 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mate_ 27 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Aj tam aj tam, w takim battlefieldzie już teraz się dobrze spisuje. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Neo 3 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jednym plusem AMD jest to że ich procesory niby że nie górują wydajnością, lecz cena w porównaniu do Intela była przyzwoita. Ale nie powiem, jeśli bym miał teraz wybierać procka, to na pewno bym wybrał Intela. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Obecna cena takiego 955 BE jest... zabawna. Cytuj Link to post Share on other sites
Neo 3 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Obecna cena takiego 955 BE jest... zabawna. Powiem Ci tak, ja się aktualnie w cenach nie orientuję, więc nie wiem. Ale cena procesora jest troszkę duża. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez Neo Cytuj Link to post Share on other sites
aviel 13 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Obecna cena takiego 955 BE jest... zabawna.Ponieważ po tej informacji ceny procesorów AMD poszły górę lekko kilka dni temu (edit : a po nich ceny Intela), co zostało zauważone przez ludzi z zagranicy. U nas jeszcze dochodzi element dolara. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez aviel Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ehh obecnie AMD musi coś wymyślić co da mu przewagę na intelem bo inaczej odda mu rynek. Cytuj Link to post Share on other sites
mickey_mike 16 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Obecna cena takiego 955 BE jest... zabawna.Teraz widzę te procesory po około 500 zł. Śmieszne jest to, że swojego w wakacje kupiłem za 420 zł Nie zapomnijmy o kursie dolara i o zbliżających się świętach. Ehh obecnie AMD musi coś wymyślić co da mu przewagę na intelem bo inaczej odda mu rynek.Sądzę, że AMD powinno bardziej rozwinąć technologię APU i pokombinować tak, żeby stworzyć naprawdę wydajnego mutanta. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez mickey_mike Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Ja go kupiłem dla brata w wakacje za 358,00 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Jednym plusem AMD jest to że ich procesory niby że nie górują wydajnością, lecz cena w porównaniu do Intela była przyzwoita. Ale nie powiem, jeśli bym miał teraz wybierać procka, to na pewno bym wybrał Intela. Na moje to nie są jakoś tak atrakcyjne jak na ich wydajność. Mogłyby być niższe, a co do ceny... jak może być tak wysoka skoro jest niska wydajność? Nikt wtedy by tego nie kupował. Cytuj Link to post Share on other sites
masspl 0 Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Ale jeżeli ktoś chce złożyć Kompa do 2500 z monitorem ze wszystkim, to też ma pchać intela? Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Na upartego by złożył, ale w takim budżecie to jednak AMD wypada lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
SirRobin 3 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jak będą utrzymywać aktualną tendencję to niedługo nie będą opłacalni w budżecie, ja ciągle wierzę, że nadejdzie taki czas, że AMD nawiąże walkę w segmencie najwydajniejszych procesorów, niestety przewaga technologiczna INTEL'a powoduje, że wierzę w to coraz mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts