leto87 2293 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) @@kubbak, tak, będzie imię żony, G0 TRINH (żona nie jest polką)Niech teraz mi powie, że nie jestem romantyczny Edytowane 16 Stycznia 2020 przez leto87 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 TRINH Jak się to wymawia? jeszcze 2 zdjęcia zrobiłem. A pokaż serducho Niech teraz mi powie, że nie jestem romantyczny Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2293 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Jak się to wymawia? ciń, dziń, albo też tryn. Zależy od regionu. Jutro zrobię zdjęcie pod maską, bo teraz już za ciemno. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez leto87 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 OK, dzięki Teraz takie pytanko mam (może głupie, ale co mi tam), mogę sobie bezkarnie i bezstresowo wymienić żarówki HB5 na ledy? Przepisy dopuszczają itd? Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Nie, to nie Ameryka. Co masz forda, jeepa? Możesz tylko to co w kabinie, lub to co było fabrycznie na ledach jak np: podświetlenie rejestracji. Ogólnie to i tak się dziwię że pozwalają jeździć na żarówkach bez przesłon. Przecież one tylko zmniejszają moc świetlną, nic poza tym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Tak pytałem, bo stary już jestem i przydałoby mi się więcej światłą jak jeżdżę poza miastem. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Przepisy mówią nie, bezpieczeństwo mówi tak. Ja mam ledy w jednym aucie na soczewkach. Do drugiego nie zakładam bo lampy są odbłyśnikowe i prawie na pewno bym oślepiał kierowców z naprzeciwka. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Jak trafisz na cfaniaka... W przypadku kolizji, stosując niehomologowane żarówki, po wykazaniu takiego oświetlenia w Naszym pojeździe, z ofiary możemy stać się sprawcą wypadku. Czyli wjeżdżasz komuś w pupę i patrzysz przez połamany klosz czy są ledy, jak tak to twierdzisz że nie widziałeś stopu i jego wina. Pół rodziny to policjanty lub księdze, więc ten tego. Mało tego w zasadzie można kupić ledy z homologacja E13 lub Czeską E8. Ale... Homologacja e8 na zestawach led h7 sugeruje ich dopuszczenie do użytkowania, jako światło mijania. Żarówki posiadają oznaczenie na produkcie e8 (homologacja czeska) zgodnie z znanymi oznaczeniami: E1 - Niemcy E2 - Francja E3 - Włochy E4 - Holandia E5 - Szwecja E6 - Belgia E7 - Węgry E8 - Czechy E9 - Hiszpania E10 - Jugosławia E11 - Wielka Brytania E12 - Austria E13 - Luksemburg E14 - Szwajcaria E20 - Polska Żarówki Led tego typu nie posiadają dopuszczenia do stosowania, jako światło mijania czy drogowe. Nie spełniają wymogów zawartych w regulaminie europejskim R 37 (Regulamin nr 37 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji żarówek używanych w homologowanych światłach pojazdów o napędzie silnikowym i ich przyczep). https://www.google.com/amp/s/moto.wp.pl/uwaga-na-oszustow-sprzedajacych-zamienniki-przez-te-czesci-mozna-stracic-dowod-rejestracyjny-6177789786982529a?amp=1 Edytowane 16 Stycznia 2020 przez AudiAWX 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Dobrze że się Was spytałem, bo jakby mi do łba przyszło sobie kupić nowe żarówki to mógłbym się mocno zdziwić później. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Ryzyko jest spore, ale ja wolę zapobiegać. Głównie jeżdżę nie oświetlonymi drogami, a że w większości ostatnich aut miałem xenony to do h7 nie mogłem się przyzwyczaić. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 że nie jestem romantyczny Przepisy dopuszczają itd? Mimo, że LEDy (te markowe) mają homologacje (często czeską) to niestety nie można ich parować z lampami homologowanymi do halogenów. W teorii natomiast gdyby zdobyć zamiennik posiadający taką homologacje byłoby to możliwe. Niestety o takich nie słyszałem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Szkoda, że te wszystkie ledy i projektory nie są legit, bo w octavii światła mijania to jakaś kpina. Gdyby nie było problemów z homologacją już dawno bym miał ledowe projektory zamiast ori żarówek. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez wojciechu15 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Właśnie to mnie dziwi, że dokładają systemów bezpieczeństwa, które ma wykrywać przeszkody (ludzi/samochody) a nie mogą nakazać stosowania LEDów jako świateł głównych co IMHO przyczyniłoby się bardziej do poprawy bezpieczeństwa. To z jakimi światłami jeżdżą ludzie przekracza nieraz wszelkie granice rozsądku. Powypalane odbłyśniki, zmatowione klosze... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Znajomy co ma lakiernictwo (autokosmetykę ) wstawia na fejsa dużo zdjęć z polerki lamp, więc czasami jak widzę co było przed to się zastanawiam ciężko jak można z taką kiłą jeździć. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez wojciechu15 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Kolcobrzuch 161 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Szkoda, że te wszystkie ledy i projektory nie są legit, bo w octavii światła mijania to jakaś kpina. Gdyby nie było problemów z homologacją już dawno bym miał ledowe projektory zamiast ori żarówek. W której Octavii? Zrobiłem kilkoma II-gen po liftingu pewnie koło 400kkm łącznie i zawsze sobie chwaliłem światła w nich. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Właśnie 2 po lifcie. Drogowe są wypas, ale mijania to jakaś kpina. Jak zacząłem się interesować wymianą na xenon/led to okazało się, że nie tylko ja jestem takiego zdania, bo milion podobnych opinii na ten temat. Nie miałeś przypadkiem ori xenonu? To inna historia. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Właśnie też mam Octavia ll na H7 i światła super. Audi A4 b6 na H7 była porażką, ale to przez małe soczewki. W maździe wywaliłem Xenon i mam H7 ale duża soczewka daje radę. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 To czort wie, może soczewki już do niczego. Musiałbym namierzyć jakiegoś znajomego co ma 2fl i sobie porównać. Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3762 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Aaa, 2fl, moja bez fl, i bez soczewek... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Znajomy co ma lakiernictwo (autokosmetykę ) wstawia na fejsa dużo zdjęć z polerki lamp, więc czasami jak widzę co było przed to się zastanawiam ciężko jak można z taką kiłą jeździć. No trzeba naprawdę nie lubić swojego auta, aby tak zapuścić lampy. Ja robię tak i lampy mam cały czas na tip top: - nie trzymam auta na dworze (ale wiadomo, nie każdy ma dach nad autem ok) - raz na kilka miesięcy podczas mycia autka przed domem po wytarciu biorę pastę polerską (dowolną, ostatnio była TA lub podobna - zresztą nie ma znaczenia jak zauważyłem) biorę szmatę przecieram lampy aż łapa zaboli, następnie drugą czystą szmatką do czysta - i żadna cholera lamp nie rusza, a cały czas jak nowe. Ja robię tak raz na pół roku (bo lubię sobie przy aucie porobić w garażu - więc dla relaksu), ale i raz na rok taki zabieg też by pewnie wystarczył. Tylnym lampom też nie żałuję (a niech będą jak nowe). Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 To akurat błąd, bo ścierasz warstwę ochronną i będą degradować się coraz szybciej. Nie bez powodu ten znajomy po zabiegu polerowania lampy lakieruje. Wiadomo, jak odświeżasz regularnie to zawsze są ładne, ale co do zasady powinno się po polerowaniu zabezpieczyć. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) po zabiegu polerowania lampy lakieruje Tak, tylko jego polerowanie nie ma nic wspólnego z moim. On tak zapyziałą lampę musi porządnie zedrzeć, chyba nawet przy użyciu papierów ściernych - ja tylko delikatnie polerkę im robię (w dodatku ręcznie, szmatką i pastą, która nie ma za zadanie zdzierać jak papier ścierny). Z drugiej strony, co się aż tak do przodu będę martwił, lampy - to element eksploatacyjny, można wymienić na nowe, a ja przecież tego auta do grobowej deski trzymał nie będę, więc za mojego "panowania" dadzą radę. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Jasne, ale nawet nie o tak zajechane chodziło. Ja u siebie w skodzie po zakupie też przepolerowałem lekko dla odświeżenia, chociaż złe nie były i właśnie od tego znajomego mi się dostało po uszach, że nie zrobiłem jak trzeba, bo nie zabezpieczyłem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) bo nie zabezpieczyłem Czym jeśli już? Od razu lakier bezbarwny, co może coś prostszego? Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 On lakieruje. Ja specjalistą w temacie nie jestem, ale jak się nie chce tak inwazyjnych rzeczy robić, to za grosze są do kupienia dedykowane preparaty. Ile to warte nie wiem. np https://allegro.pl/oferta/k2-lamp-protect-powloka-ochronna-na-reflektory-8709424632?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samochodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=Cj0KCQiA04XxBRD5ARIsAGFygj8gy7Dm8RKFYwfZDmC_OOPhWjbyTmCnwjZVRmAamccMH99nIxmt74caAr_fEALw_wcB 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts