chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) No,o to chodzi,chyba że trafię coś w manualu to kupię z manualem,ale ciężko. Edytowane 27 Października 2015 przez chudy131080 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Ja ostatnio jak jechalem automatem, to mialem odruch wciskania sprzegla.. Raz bylo ostre hamowanie. ta sama sytuacja u mnie mój ośrodek ma na stanie takiego merca w automacie: http://www.piero.waw.pl/media/gallery/IMGP0029.JPG no i pomimo, że instruktor powtarzał, żeby na to uważać, to i tak cisnąłem po hamulcu jak w sprzęgło :E dobrze, że nikt za nami nie jechał Edytowane 27 Października 2015 przez NieTrafiam Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) to pewnie nie potrafiłbym odruszyć Dużo łatwiej jest przesiąść się na automat, niż powrócić do manuala. Przerabiałem oba warianty. Jak uczysz się automata dobrze mieć tak z godzinkę kumpla-nauczyciela(posiadający automat) który podpowie co i jak. podstawą jest posiadanie pełnych umiejętności, a nie jakiś tam wycinków Czyli w US&A wszyscy praktycznie upośledzeni? Pełnych powiadasz? Idąc tym tropem powinien też znać zakres wiedzy od cyklu Diesla/Otta po umiejętność odpowietrzania układu. Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 W automacie się nie używa lewej nogi, warto ją "przywiązać" do podstopnicy. Z czasem się pewnie przyzwyczaisz, ale na początku może być ciężko. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 To co wy, lewa noga hamujecie? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Że jest niby takie uczucie jakby to było sprzęgło a nie hamulec. A lewa noga czegoś "szuka". Gdy trzeba ostro przystopować naturalnie wciskamy sprzęgło w podłogę. A w automacie jest po lewej tylko hamulec. http://www.carsut.com/wp-content/uploads/2015/09/difference-automatic-manual-cars.jpg Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 2 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Czyli w US&A wszyscy praktycznie upośledzeni? tak uważam tzn wszyscy, którzy nie potrafią prowadzić auta z manualną skrzynią, ani zaparkować bez wspomagaczy itp itd Pełnych powiadasz? Idąc tym tropem powinien też znać zakres wiedzy od cyklu Diesla/Otta po umiejętność odpowietrzania układu. obsługi pojazdu, czy także podstawowych czynności i zakresu wiedzy związanych z jego budową, zasadą działania oraz konserwacją Zacznijmy od tego, że kurs czy egzamin na prawo jazdy nie nauczą nikogo jeździć jak jest wszyscy wiemy, dywagujemy o tym jak uważamy, że być powinno no chyba, że pomyliłem dyskusje to już się zamykam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 To co wy, lewa noga hamujecie? Bardzo przydatna technika. dywagujemy o tym jak uważamy, że być powinno Ahso, ja w takim razie źle zrozumiałem Wasze posty. Nie było tematu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) obsługi pojazdu, czy także podstawowych czynności i zakresu wiedzy związanych z jego budową, zasadą działania oraz konserwacją Ale brak umiejętności machania nie ma żadnego wpływu na wyżej wymienione kryteria. Po co komuś ta wiedza( tzn. manual, nie ta wyżej) jak nie chce jeździć ręczną i nie ma wajchy w samochodzie. A to, że może kiedyś będzie tego żałował powinno być jego świadomą sprawą. W takim razie osoby z niedowładem lewej nogi nie powinny jeździć samochodem. A w automacie nie maja żadnego problemu z poruszaniem się. Znam taki przypadek. Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Zaraz zaraz.. Czegoś tu nie pojmuję.. Tym bardziej, że to spore utrudnienie dla młodego kierowcy Jakie utrudnienie? Jedynym utrudnieniem jest stres. Pamiętam to z własnego egzaminu. Jeśli jednak kogoś przerasta manual, to coś tu jest nie tak i przesiadka na automat to zwyczajna ucieczka od problemu, nie jego rozwiązanie. Nie odbierzcie mnie źle. Nie twierdzę, że osoba która nie potrafi idealnie ruszać na wzniesieniu czy ma problem z opanowaniem auta z manualną skrzynią jest jakaś gorsza czy też nie nadaje się na kierowcę. Ale to można I TRZEBA wyćwiczyć, a nie "wezmę automat i mam to w nosie". Zasadniczo w pełni zgadzam się z @drachenfeles, szczególnie w jednej kwestii: wszyscy, którzy nie potrafią prowadzić auta z manualną skrzynią, ani zaparkować bez wspomagaczy Specjalnie nie montowałem sobie kamery cofania na początku przygody z samochodem. Rozleniwiłoby mnie to na tyle, że pewnie potem autem bez kamery w życiu bym nie wycofał. 2 razy zarysowałem zderzak i umiejętność manewrów przyszła sama. A nie jeżdżę Seicento, a czymś troszkę dłuższym i szerszym. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Nie czaję o czym Wy tutaj mówicie... Wielkie różnice przy przesiadce z manuala na automat? Gdzie? Pierwsze auto jakim jeździłem po zdaniu prawko to byl automat. Nie miałem absolutnie żadnego problemu przy przejściu na reczna skrzynię. Malo tego automat wyrobił u mnie nawyk odkładania nogi na podstopnicę i nie trzymam jej teraz nigdy bezwiednie na sprzęgle. Co do zdawania na sam automat- dla mnie idiotyzm i cos co powinno znikać. Duża większość aut u nas to manuale i nieumiejętność obsługi takiej skrzyni to dla mnie kalectwo. Kolejne argumenty przytoczył juz wcześniej Biafrowy. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Jeśli jednak kogoś przerasta manual, można I TRZEBA wyćwiczyć, a nie "wezmę automat i mam to w nosie". Czemu trzeba? Oprócz tego, że potem nie pojedzie manualem - to jest oczywiste i kierowca świadomie się na to godzi? Więc nie jest to żaden wymóg? przytoczył juz wcześniej Biafrowy Co w tym jest takiego, że musi i już? Argumenty za (automat) wszyscy znamy. A co jest na przeciw? W czym taki kierowca będzie gorszy? Multitask? Tego nikt nie jest w stanie udowodnić. Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 świadomie się na to godzi I niech się modli, żeby potem nie było sytuacji, w której MUSI pojechać manualem, a nie wie jak wbić jedynkę. Czemu trzeba? Młodym kierowcom największy problem sprawia ruszanie na wzniesieniu manualem. Do tego używa się dwóch pedałów i jednej dźwigni. Jest to nieznacznie trudniejsze niż jazda rowerem. Nie potrafię przytoczyć konkretnego argumentu, gdyż dla mnie oczywistym jest, że chociażby marginalne "obycie się" z manualem jest niezbędne i konieczne. To dla mnie tak normalne, jak używanie kierunkowskazów. automat wyrobił u mnie nawyk odkładania nogi na podstopnicę O to to! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14022 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 MUSI pojechać manualem, a nie wie jak wbić jedynkę. Nie pojedzie, bo zdał na automacie i nie ma uprawnień na manuala. (no chyba, że mówimy już o zdaniu na manualu ale nie umie na nim jezdzić to ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 nie ma uprawnień na manuala No fakt, pominąłem to całkiem w swoim myśleniu. Ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że warto jest 'przemęczyć' się te 30 godzin na manualu i mieć pełne prawko. Wystarczy mieć niewielkie podwórko i np. 3 czy 4 auta, które akurat będą niefortunnie zaparkowane i trzeba będzie je przestawić, by wyjechać własnym. Wtedy pozostaje przepychanie. A niech jedno z tych aut to będzie jakiś 2-tonowy kloc, życzę powodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Dlaczego trzeba? Bo np będzie sytuacja podobna do mojej sąsiadki. Babka tylko automat. Jak skasowała auto i dostała zastępcze na czas naprawy, to wstaje o 4:30 do pracy na autobus, bo manuala nie potrafi obsłużyć. Zresztą takich sytuacji jest masa, ot chociażby odwiezienie kogoś do szpitala, bez dostępu do automatu. Wymieniać można długo, ale to tak samo jak żądać od kogs argumentów na użytkowanie widelca... Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) żeby potem nie było sytuacji, w której MUSI pojechać manualem bez dostępu do automatu. Nie mam prawka na motor. A jak będę sytuacja, że będę MUSIAŁ pojechać motorem? Mój świadomy wybór. Czyni mnie to upośledzonym? Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tak jeszcze 2 słowa, skoro przeciętny idiota z twarzą nieskalaną myśleniem, jest w stanie posługiwać sie manualem w swoim drechowozie, to jesli osoba ucząca sie nie potrafi tego ogarnąć, nie powinna siadać za kółkiem. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Pożyczę Ci bo na motor również posiadam. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 My tu nie mówimy tylko o uprawnieniach, ale i o umiejętności... Taka ot mała różnica Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A jak będę sytuacja, że będę MUSIAŁ pojechać motorem? To są sytuacje niespotykane raczej. A sytuacja, w której trzeba pojechać manualem jest znacznie częstsza, bardzo ciekawe przykłady podał dadulek. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A przy okazji MOTOCYKLA, to bez obsługi sprzęgła to najwyżej skuterem pojedziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 I tutaj się mylisz,kupowaliśmy motocykl i koleś miał DUCATI zgadnij z jaką skrzynią? Oczywiście szlifierkę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Oj tak, aprilla tez ma motocykle z automatem, ale juz juz są jednostki Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 nie powinna siadać za kółkiem Wiele osób nie powinno wsiadać za kierownicę a to robi. Przecież nie słyszymy w wiadomościach: -kierowca automatycznej skrzyni biegów spowodował katastrofę w ruchu drogowym. Czy. Policja organizuje akcję "automat" mająca na celu poprawę bezpieczeństwa. http://www.psxextreme.info/public/style_emoticons/default/notbad.png Nawet gdy młody kierowca zda manualem. Następnie przez parę lat jeździ automatem. To odruchy których nawet dobrze nie wyrobił szybko znikną. A gdy przyjdzie czas na manual to na "pewniaka" wbija do wozu a tu zonk. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts