kajametro 20 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ja rocznym Oplem Corsą Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ten pojazd nie zna określenia dynamiczna jazda Jeszcze tego brakuje żeby eLka miała mocny silnik. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jeszcze tego brakuje żeby eLka miała mocny silnik. "mocny" to pojęcie względne, ale to co w tym szrocie siedzi to istna porażka (już nie mówiąc o tym, że nie to miałem na myśli) żeby normalnie (bez dławienia, trzęsienia, zrywania, czy jak kto jeszcze mówi) nim ruszyć, trzeba pierw powoli odpuścić sprzęgło (tak, przy odpuszczonym sprzęgle samochód sam jedzie z minimalną prędkością danego biegu, bez wciskania gazu) i dopiero jak jest na max odpuszczone można dawać gaz - w innym przypadku gaśnie Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 w innym przypadku gaśnie Zdaj najpierw to prawko. Po roku wróć i przeczytaj co tu napisałeś 7 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Zdaj najpierw to prawko. Po roku wróć i przeczytaj co tu napisałeś trochę to średnio opisałem, (ciężka sprawa pisać coś o czym nie ma się bladego pojęcia) ale z żadnym innym samochodem nie mam takich problemów zawsze można sobie przed puszczeniem sprzęgła nawet trochę przygazować coby szybciej ruszył a w tym do momentu całkowitego odpuszczenia sprzęgła nawet nie można dotknąć się do gazu. Pomijając wszystkich kursantów którzy mnie odwozili, nawet samemu instruktorowi potrafi zgasnąć silnik :| Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 w innym przypadku gaśnie Zdawaj na automacie. Jak masz możliwości. Fakt, że potem nie będziesz mógł jeździć ręczną skrzynią. Wiele osób ponoć po jeździe automatem nie wraca do manuala. Wygoda, zwłaszcza w mieście. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 W du**e mam wygodę A gdzie przyjemność z jazdy ? Szwagier ma sharana z automatem raz się przejechałem i podziękuje 3 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Zdawaj na automacie. Jak masz możliwości. Fakt, że potem nie będziesz mógł jeździć ręczną skrzynią. Wiele osób ponoć po jeździe automatem nie wraca do manuala. Wygoda, zwłaszcza w mieście. Mam możliwość, ale jednak średnio mi się podobała jazda automatem. Nie wiem czemu (lenny face), ale jednak machanie łapą daje więcej frajdy. i żeby nie było - jeździć tym hyundaiem tak, żeby nie zgasł nie jest problemem, ale przy startowaniu trzeba się... turlać Edytowane 27 Października 2015 przez NieTrafiam Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jak się ma fajny silniczek pod maską i nie mieszka w mieście. Droga - ja - samochód. A nie światła co kilkadziesiąt, kilkaset metrów. Pieszych i inne typu spowalniacze. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Automat fajny (chociaż sam wolę manuala) ale nie widzi mi się zdawanie prawka kat. B w pojeździe z taką skrzynią. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 jeździłem automatem kilkukrotnie (i starym i współczesnym) i jakoś mi nie leży, niby wygodniej w warunkach miejskich, ale jakoś bezwładnie się czuję, gdy nie kontroluję sprzęgła, pewnie to też kwestia obycia, a tego nie mam jakoś przesadnie dużo niemniej IMO takie to se rozwiązanie a zdawanie prawka na automacie uważam za całkowitą niedorzeczność, jak ktoś nie ogarnia nawet podstaw obsługi samochodu nigdy nie powinien siadać za kółkiem 2 Cytuj Link to post Share on other sites
B o r o 389 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jak automaty, to tylko te najdrozsze, ale na nie mnie nie stac, tak wiec dla mnie automaty odpadaja Co prawda dwusprzeglowka nie jest taka tragiczna, ale wciaz trzeba czekac na ta zmiane biegow. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Co prawda dwusprzeglowka nie jest taka tragiczna, ale wciaz trzeba czekac na ta zmiane biegow. Zmień szybciej bieg w manualu niż w dwusprzęgłowej skrzyni (poniżej 100ms) to kupie Ci nowe M4 z takową. 9 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 nie ogarnia nawet podstaw obsługi samochodu To nie podstawa, tylko zakorzeniony w mentalności nawyk. Nie neguję tu idei zmieniania biegów. Ktoś lubi machać- jego sprawa. Ale watro spróbować takiej jazdy. Może akurat komuś spasuje. Odradzam unikać skrzyń zautomatyzowanych. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ale watro spróbować takiej jazdy. jak najbardziej, ale nie na prawku do jasnej ciasnej, naumie się, zda, może sobie jeździć automatem choćby całe życie 5 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) ale nie na prawku Czemu?Jak ktoś wie czym się je automat i co z tego faktu wynika. Zna zalety i wady przyszłej eksploatacji takiego samochodu. Wie, że tędy jego droga. Lub ma dzianych starszych, których stać na takie cacko, to czemu nie? W takim przypadku po co komuś machanie na egzaminie i kursie? Tym bardziej, że to spore utrudnienie dla młodego kierowcy. Zdaję sobie sprawę, że dla kogoś kto jeździ ręczną kilka lat jest to pewnie nie do pomyślenia. Jeszcze raz zapytam. Co w tym jest takiego według Ciebie/Was, że na egzaminie musi zdać na manualu? Edytowane 27 Października 2015 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ja wiem czy złe,automat jest pewnie łatwiejszy w obsłudze jak i mniej by dekoncentrował zdającego. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Automat nie zgaśnie i pod górkę nie ma problemu ruszyć. Nie trzeba przykładowo na środku skrzyżowania czy ronda szukać dwójki. Zwłaszcza przy skręcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 W takim przypadku po co komuś machanie na egzaminie i kursie? Tym bardziej, że to spore utrudnienie dla młodego kierowcy. Zdaję sobie sprawę, że dla kogoś kto jeździ ręczną kilka lat jest to pewnie nie do pomyślenia. Nauczenie się jazdy manualem to nie jest jakiś pot, łzy, krew i sztuczna mgła. Załatwisz to i masz uniwersalne prawko. Jeśli kiedyś przyjdzie Ci komuś pomóc, przejechać jego samochodem, pożyczyć auto przy nawałce swojego albo zrobić cokolwiek manualem to przynajmniej nie musisz się martwić. Ojciec jeździ automatem w e-klasie i doceniam komfort, może nawet kiedyś do miejskiej jazdy sam kupię automat, ale pozbawić się prawnie możliwości prowadzenia manuala to strzał w kolano. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jak ktoś wie czym się je automat to strzał w kolano. Tak, ale mówię właśnie, że strzał świadomy. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Lecz jest druga strona medalu,zawsze miałem manuale,gdybym wsiadł teraz do automatu to pewnie nie potrafiłbym odruszyć więc nie jest tak że to uniwersalnie jest zdawać na manualu jak i wice wersa. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 to czemu nie? bo brak umiejętności obsługi manualnej skrzyni jest jak upośledzenie i tyle jak pisałem nawet jak chce potem jeździć automatem całe życie to jego brocha, podstawą jest posiadanie pełnych umiejętności, a nie jakiś tam wycinków Ja wiem czy złe,automat jest pewnie łatwiejszy w obsłudze jak i mniej by dekoncentrował zdającego. no właśnie, a to nie o to chodzi, by było łatwiej poruszanie się samochodem to czynność wymagająca, przede wszystkim koordynacji i podziału uwagi, jak ktoś tego nie ma to albo niech się nauczy, albo niech nie jeździ, bo tylko będzie stwarzał zagrożenie idąc tym tokiem rozumowania niedługo będzie ciśnienie by dawać handicapy pilotom, bo czemu i po co mają się uczyć latać manualnie, jak w pracy potem dostaną od tego komputer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Zacznijmy od tego, że kurs czy egzamin na prawo jazdy nie nauczą nikogo jeździć, u nas nie ma kursów jak w Skandynawii. gdybym wsiadł teraz do automatu to pewnie nie potrafiłbym odruszyć 2-3 razy zahamujesz robiąc praktycznie 'stopie' autem i szybko się przestawisz. Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Mam nadzieję że nie będzie lipy bo przymierzam się do automatu. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ja ostatnio jak jechalem automatem, to mialem odruch wciskania sprzegla.. Raz bylo ostre hamowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts