Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Otóż mam takie pytanko: właśnie zamierzam wziąć kablowy internet, który chciałbym podłączyć do dwóch komputerów. Proszę o radę co powinienem kupić i jak to wszystko podpiąć. Nie zależy mi na bezprzewodowym zasięgu, chodzi mi po prostu o jakby rozgałęzienie łącza. Jeden komputer to pecet, drugi netbook. Będę ogromnie wdzięczny za szybką odpowiedź, bo na razie to tak trochę wiszę z tym netem. Jeśli podobny temat już był to sorki. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tylko do rozdzielenia wystarczy switch a jak chcesz wifi to routerek. W przypadku swicha jest to tylko kwestia podłączenia kabli. Router trza by skonfigurować, ale też nie ma w tym wielkiej filozofii. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 A dokładnie jaki to switch, bo w tematyce sieci jestem totalnie ciemny? No i oprócz tego jakie kable dokupić? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Na przykład takie coś No i dwa kable sieciowe musisz oczywiście dokupić, żeby kompy połączyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ale podepnę taki kabel do netbooka, bo nie widzę w nim takiego gniazda? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Hehe - musi być. Jaki to netbook ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) RJ-45 to każdy powinien mieć Tylko tak do netbooka lepszy byłby bezprzewodowy, no chyba że siedzisz cały czas w jednym miejscu to kabel będzie ok. W przeciwnym wypadku chodzenie z takim netbookiem po domu na dłuższą metę jest bardzo uciążliwe:/ Sam tak miałem przez chwile i nie polecam. Edytowane 12 Września 2011 przez rafal12322 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Chyba źle spojrzałem, jeśli to jest to max po prawej na zdjęciu: http://www.e-netbook.info/wp-content/uploads/2010/11/right.png Tak czy siak, wielkie dzięki za pomoc. Chyba wiem już dość. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Tak to jest to ostatnie gniazdo po prawej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No i co do netbooka to kabel jest w tym wypadku ok, tym bardziej, że nie zamierzam się pchać w zbyt wysokie koszty, bo router plus karta dla peceta to co najmniej te 150-200 chyba, nie? Bo chyba netbook ma wbudowaną (Asus eePc, ale dokładniej nie wiem, który model). Na razie wystarczą kable. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Przecież możesz sobie podpiąć kablem do stacjonarki a netbook ciągnie z wifi - wygodniej. Ja wiem czy swicha kupować sens jak router najtańszy masz już za 41 zł ? Też się męczyłem ze swichem do niedawna i ciągnąłem kabel 15 metrów żeby netbook miał neta. Kupiłem router i mam w D* teraz iphone i netbook łapią neta w całym domu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Tzn. kupić router i pociągnąć od niego kabel do peceta, a netbook żeby korzystał bezprzewodowo tak? Jeśli jednak będzie taniej kablowo to to naprawdę w tym wypadku nie przeszkadza. A no i tam dolicz 20 zł przesyłki. Edytowane 12 Września 2011 przez Stalkerxx Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No tak ale ruter będziesz miał na lata już i zawsze się przyda. Tak właśnie ja mam zrobione: jeden laptop co chodzi 24/7 i duży komp dostają z kabla a netbook i iphone - przez wifi (w przypadku iphone to raczej oczywiste :)) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) W sumie niegłupia myśl. Ale jak z zasięgiem i w ogóle działaniem takich tanich routerów? Nie za bardzo szmelcowaty taki za 40 zł? Ten, który mi wcześniej podesłałeś da radę? No i czy zgłębiać dane techniczne czy raczej każdy router sprosta tym podstawowym zadaniom, czyli po prostu sprawną obsługą 2 kompów, chcę żeby nie było żadnych problemów typu jakieś spadki transferu z winy routera itd. Że tak może dość śmiesznie zapytam: bardzo różni się ten Linksys za 40 zł od tego (http://www.komputronik.pl/product/89134/Sprzet_komputerowy/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_router_DSL_Wi_Fi_300Mb-s_TL_WR1043ND.html) który jest polecany w necie z tego co wyczytałem. Edytowane 12 Września 2011 przez Stalkerxx Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Mam do ciebie takie pytanie od jakiej firmy będziesz miał internet kablowy??Obecnie firmy jak Netia oferują routery itp. a co do połączenia to wpinasz kabel sieciowy do routera a potem do pc a na netbooku korzystasz bezprzewodowo lub tez wpinasz do routera i po sprawie Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) A masz w stacjonarnym modem? Bo do routera wifi trzeba jeszcze osobno modem. Edytowane 13 Września 2011 przez rafal12322 Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A masz w stacjonarnym modem? Bo do routera wifi trzeba jeszcze osobno modem.modem ? po kiego gnota modem ? internet z tego co rozumiem leci mu z kablówki ( typowej co są w mieście firma noname ), tanie routery nie są dobre bo przerywają dane, niestety... jeżeli idzie kablówka ( możliwe 1 IP główne np na cały blok ) to wystarczy AP/Router żadnej innej magi nie trzeba po drugie jeżeli by miał tp/netie to automatycznie dostaje modem, bo oni muszą mu to jakoś podłączyć, a w tedy wystarczy odpowiedni router kupić. Ja osobiście na początku myślałem że wystarczy mi byle jakie gó**o, a więc kupiłem, potem jak zrobiłem sobie połączenie LAN to skurczybyk tak pingował do tego gubił dużo danych na Wi-Fi, po prostu jeżeli chcesz sobie potem zrobić odpowiedni zasięg/LAN/pod gry to musisz niestety zainwestować w coś lepszego, Ja tam postawiłem w końcu na D-Link ( pod PPoE ) i nie żałuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) Internet będę miał z firmy Toya - 4 mb (z czasem jednak zwiększają prędkość i po kilku latach może być ona sporo wyższa, więc powiedzmy, że te 10 będę w przyszłości miał) i oczywiście modem dostaję, więc router wystarczyłby mi taki, żeby był zasięg chociaż na te 3 metry i wykorzystał pełną prędkość. Czyli co, nie opłaca się takiego taniego brać? Jeśli nie to switch byłby wystarczający, w tym wypadku może być taki tańszy za 30 zł np.? Przy czym jeżeli byłby router to jedynie komp by był przez kabel i tylko netbook przez wifi (okazyjnie telefon). Edytowane 13 Września 2011 przez Stalkerxx Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 dozbieraj te 100 zł i wydaj na jakiś router porządny. Jeżeli chcesz mieć wszystko na kabel to kupuj switch/hub ( przy hubie będziesz miał prawdopodobnie mniejszą prędkość - wysyła na wszystkie porty - a przy switchu bd git ). Ja i tak bym zainwestował w router a nie pierdzielił się przy netbooku z kablem po pokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Jestem podobnego zdania, dozbieraj trochę kasy i kup router on ci się przyda na lata. W huba szkoda się bawić jak już to w switcha. Teraz tylko wszystko zależy od tego co chcesz mieć. Jeśli chcesz tylko rozdzielić neta i nie przeszkadzają ci kable po całym domu to weź switcha jeśli chcesz lepsze, swobodniejsze rozwiązanie to router wifi. Cytuj Link to post Share on other sites
Stalkerxx 0 Napisano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) No to powtórzę jeszcze raz, że naprawdę nie jest mi teraz konieczne bezprzewodowe połączenie, a router kupiłbym jeżeli byłby niewiele droższy tylko po to, że lepiej mieć jakąś możliwość niż nie mieć, ale jeśli nie opłaca się brać tych najtańszych routerów to jednak wezmę ten switch. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 14 Września 2011 przez Stalkerxx Cytuj Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) To weź switcha i po problemie Bo to rozwiązanie wyjdzie najtaniej. Edytowane 14 Września 2011 przez rafal12322 Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Ale sam switch nie podzieli mu internetu Cytuj Link to post Share on other sites
MrAndy 14 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) Jeśli od dostawcy dostanie dwa numery IP to wystarczy sam switch, Jeśli tylko jedno IP to konieczny będzie router i sam switch nic tu nie da. Edytowane 14 Września 2011 przez MrAndy Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 14 Września 2011 Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Andy masz racje i ja jestem tego samego zdania i wybrałbym kijowy router zamiast kijowego switcha (sam mam router i mogę wpiąć kablowo 4 kompy i wi fi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts