shigure 0 Napisano Piątek o 11:34 Udostępnij Napisano Piątek o 11:34 Cześć, Potrzebuje pomocy specjalistów. Zajmuje się grafiką i montażem 4K w pakiecie Adobe (PS, LR, Premier, AE) i Vegas. Mój dotychczasowy zestaw oparty o 4550K dostał zadyszki przy plikach 4K i to zarówno przy zdjęciach jak i renderingu. Opierając się na zestawach do gier z wątku „polecane zestawy” celuje w modyfikację jednego z czterech ostatnich zestawów (15-20k) , ale ze wzg. na moje preferencje i wymagania mam szereg pytań: 1. AMD czy Intel – król wydajności w grach jest jeden, ale czy ma to przełożenie na moje potrzeby? Nie jestem graczem, wydajności w renderingu +/- 20% jest dla mnie pomijalna, 2. GPU zamierzam dokupić za ok. pół roku (może pojawią się wersje z większą ilością vRam), 3. 64 RAM w 2 kościach z możliwością rozszerzenia, 4. dyski M2 – skłaniam się ku KC3000 2X 2TB (z możliwością dołożenia 3-go w przyszłości) 5. obudowa Fractal bez okien i wodotrysków - aktualnie mam Define i jestem zachwycony minimalistycznym designem i wyciszeniem, 6. HDD 16 GB na magazyn (wydaje się najkorzystniejszy w relacji cena/pojemność) – Seagate, WD, Toshiba? 7. Dodatkowe wiatraki i chłodzenie – nie znam się, jestem otwarty. 8. Pojawiły się wątpliwości co do zasilacza – czy Seasonic 1000W jest najlepszym wyborem Termin: szybko, w ciągu 1-3 tygodnie( w zależności jak rozwinie się dyskusja). Z góry dziekuję Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano Piątek o 12:17 Udostępnij Napisano Piątek o 12:17 18 godzin temu, shigure napisał: AMD czy Intel – król wydajności w grach jest jeden, ale czy ma to przełożenie na moje potrzeby? Nie jestem graczem, wydajności w renderingu +/- 20% jest dla mnie pomijalna, Procesory z 3D są słabsze w programach jak te bez. Kwestia czy korzystasz korzystałeś z akceracji sprzętowej Quicksync bo względem golego procesora może to trwać nawet od kilku do kilkunastu razy krócej, sam procesor przy takim użyciu jest też mniej obciążony. Za 15300 masz na Intelu z 128GB RAM i kompletem dysków https://proline.pl/koszyk/6f8cca5d Co do samej karty to rozważyłbym zakup używanej 4090 z długą gwarancją w okolicy 7000 zł, ceny RTX 5090 będą zaporowe. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano Piątek o 18:37 Udostępnij Napisano Piątek o 18:37 Naprawdę ramka kontaktowa za 99zł? Dopiero co kupiłem za 6£ (30zł) na Amazon UK z pastą termo w komplecie. ... Sprawdziłem i rzeczywiście w PL poniżej 100zł nie schodzą. Widocznie są pozłacane... Cytuj Link to post Share on other sites
shigure 0 Napisano Niedziela o 20:28 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:28 Dzięki za składaka. Piecyk ma być rozwojowy, więc nie zakupię wszystkiego na raz, stąd moje kolejne pytania: 1. Define 7XL ma rozmiary 56,6x24X60 i jest sporo większa od dotychczasowego Fractala (45X23X55) - rzeczywiście potrzebuję takiej dużej budy? (proponowana karta GTX 4080 wydaje mi się optymalna na moje potrzeby), 2. Zasilasz Seasonic 1200W - w proponowanych zestawach był Seasonic 1000W, ktoś (kajtek?) wyraził wątpliwość czy to najlepszy wybór - odczytałem to jako wątpliwość co do marki niż mocy raczej. Potrzebuję 1200W? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano Poniedziałek o 06:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:24 Do takiej konfiguracji to i Ci wystarczy 850W, ale tutaj różnice i tak są już dość małe. Define XL fajna bo mieści AiO 420 na górze, ale cena ... Możesz dać https://proline.pl/koszyk/d5606d52 z znacznie tańszym i dobrym 4080 Super, w mniejszej Define z topowym chlodzeniem 360, które wypada lepiej nawet niż większość 420 (najlepsze wentyle praktycznie na rynku) i jesteś jeszcze grubo przed 15k Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 470 Napisano Poniedziałek o 08:09 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:09 Ostrzegam tylko, że 128 GB RAM to na 6000 M/T cl 30 pochodzące z dwóch zestawów to nie ruszy. Przy odrobince szczęścia i ręcznej regulacji może coś w okolicy 5400 M/T uda się uzyskać. 4 kości DDR5 to ogólnie problem jest. Oficjalnie taki 14900K wspiera 3600 M/T : ) przy 4 kościach. Jeżeli liczysz, że wsadzisz i odpalisz XMP - to zapomnij. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano Poniedziałek o 10:06 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:06 To jest norma Cytuj Link to post Share on other sites
shigure 0 Napisano Poniedziałek o 20:34 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:34 Dzięki za konkrety. Drugi koszyk wygląda bardzo ciekawie. Ad. 1. Różnica w cenie zasilacza jest minimalna - pytanie czy 1200 nie jest dużym nadmiarem mocy. Jeżeli uważacie że ma to sens, to ok. Ad. 2. Obudowa XL jest wielka, wejdzie tam wydajne chłodzenie - jeżeli wpłynie to znacząco na komfort i wyciszeni - to jakoś ją upchnę. Tyle że nauczyłem się, że na zapas nie zawsze warto brać, bo - przynajmniej ja - z tego nie skorzystam. Co do 128 RAM - jest sens czy nie? Jeżeli jest, tyle że trzeba teraz zamówić 4 kości - to chyba tak zrobię. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 1000W spokojnie tutaj wsytarczy. Możesz nie brać XL i dobrać tak samo wydajne chłodzenie 360 - z najlepszymi wentylami na rynku T30 Możesz dać 2x48GB https://proline.pl/pamiec-g-skill-trident-z5-rgb-ddr5-96gb-2x48gb-6400mhz-cl32-xmp3-f5-6400j3239f48gx2-tz5rk-p8119244 i wtedy będzie wszystko ok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts