Skocz do zawartości

Zagwostka z dodatkowymi kośćmi corsair vengeance rgb

Recommended Posts

Mam zagwostke z ramem

Asrock x670e

AMD 7600

corsair vengeance ddr5 5200mhz rgb

Pojawiły się pieniądze więc dokupiłem dodatkowe dwie kości, takie same. I teraz tak, komp widzi kości i jest 64gb ale odpala mi się 3x dłużej, i aplikacja icue się nie załącza że startem, zniknęła z menu start, nie mogę jej usunąć ani poprzez uninstal ani z poziomu aplikacji systemowych, a w ccleaner i w aplikacjach i w sekcji usuwania icue zniknęło o.O

Czy ktoś wie

1. Co może być przyczyną długiego odpalania, kości 2 i 2 o tych samych kodach są osadzone w a2 i b2 oraz a1 i b1

2. Czy jest jakiś program poza cc usuwający doszczętnie pozostałości czy muszę po prostu ręcznie wywalić folder corsair???

4 kości ddr5 to proszenie się o kłopoty i niską wydajność, chyba że potrzebujesz do pracy tych 128 lub więcej RAM. Tak, przyczyną długiego uruchamiania się komputerka są 4 kości. 

3 godziny temu, angelboy napisał:

Pojawiły się pieniądze więc dokupiłem dodatkowe dwie kości,

Takie manewry to przy ddr4 jakoś się sprawdzają, przy ddr5 to już inna bajka. Sam mam 4 kości ddr4 3200 cl16 i działają wyśmienicie, przy ddr5 to czasem możesz mieć problem by te 5200 uzyskać, stąd długi trening ram. Sprawdź memtestem czy w ogóle stabilnie Ci te kości działają. 

cpuz pokazuje taktowanie (częstotliwość pracy w MHz) a w biosie masz podaną szybkość liczoną w M/T (Mega Transfery) i wynosi ona dokładnie 2x taktowania ram. Nawet windows popełnia ten błąd (w menedżerze zadań i jako szybkość podaje jednostkę MHz a powinno być M/T. DDR - double data rate - przesyłane są dane na zboczu narastającym i opadającym, więc szybkość = 2x taktowanie, po więcej zapraszam na wikipedię. 

Jeżeli w biosie masz ustawioną szybkość na 5200 a cpu-z pokazuje taktowanie na poziomie 2600 MHz, to jest to dokładnie tak jak powinno. 

Ważne też czy kości są w dual czy single rank (DR/SR). Mniej problemów z działaniem jest w przypadku konfiguracji:

2 sloty - DR

4 sloty - SR

Jeśli masz kości DR i obsadziłeś nimi 4 banki, to kontroler pamięci jest bardziej obciążony, bo odczyt realizowany jest z przeplotem (dual).