angelboy 1 Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada Mam zagwostke z ramem Asrock x670e AMD 7600 corsair vengeance ddr5 5200mhz rgb Pojawiły się pieniądze więc dokupiłem dodatkowe dwie kości, takie same. I teraz tak, komp widzi kości i jest 64gb ale odpala mi się 3x dłużej, i aplikacja icue się nie załącza że startem, zniknęła z menu start, nie mogę jej usunąć ani poprzez uninstal ani z poziomu aplikacji systemowych, a w ccleaner i w aplikacjach i w sekcji usuwania icue zniknęło o.O Czy ktoś wie 1. Co może być przyczyną długiego odpalania, kości 2 i 2 o tych samych kodach są osadzone w a2 i b2 oraz a1 i b1 2. Czy jest jakiś program poza cc usuwający doszczętnie pozostałości czy muszę po prostu ręcznie wywalić folder corsair??? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 10 Listopada Udostępnij Napisano 10 Listopada 4 kości ddr5 to proszenie się o kłopoty i niską wydajność, chyba że potrzebujesz do pracy tych 128 lub więcej RAM. Tak, przyczyną długiego uruchamiania się komputerka są 4 kości. 3 godziny temu, angelboy napisał: Pojawiły się pieniądze więc dokupiłem dodatkowe dwie kości, Takie manewry to przy ddr4 jakoś się sprawdzają, przy ddr5 to już inna bajka. Sam mam 4 kości ddr4 3200 cl16 i działają wyśmienicie, przy ddr5 to czasem możesz mieć problem by te 5200 uzyskać, stąd długi trening ram. Sprawdź memtestem czy w ogóle stabilnie Ci te kości działają. Cytuj Link to post Share on other sites
angelboy 1 Napisano 10 Listopada Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada A powiedz mi czy masz wiedzę jak wymusić taktowanie 5200mhz??? Bo cpuz nawet w grach pokazuje mi taktowanie okolo 2500-2600 nawet pomimo wymuszenia w biosie 5200 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada cpuz pokazuje taktowanie (częstotliwość pracy w MHz) a w biosie masz podaną szybkość liczoną w M/T (Mega Transfery) i wynosi ona dokładnie 2x taktowania ram. Nawet windows popełnia ten błąd (w menedżerze zadań i jako szybkość podaje jednostkę MHz a powinno być M/T. DDR - double data rate - przesyłane są dane na zboczu narastającym i opadającym, więc szybkość = 2x taktowanie, po więcej zapraszam na wikipedię. Jeżeli w biosie masz ustawioną szybkość na 5200 a cpu-z pokazuje taktowanie na poziomie 2600 MHz, to jest to dokładnie tak jak powinno. Cytuj Link to post Share on other sites
angelboy 1 Napisano 11 Listopada Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada Człowiek co chwilę może się czegoś douczyć, dzięki, czyli reasumując pomimo posiadania 4 slotów na pamięć, tylko i wyłącznie dwa mają sens... Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada Ważne też czy kości są w dual czy single rank (DR/SR). Mniej problemów z działaniem jest w przypadku konfiguracji: 2 sloty - DR 4 sloty - SR Jeśli masz kości DR i obsadziłeś nimi 4 banki, to kontroler pamięci jest bardziej obciążony, bo odczyt realizowany jest z przeplotem (dual). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts