lokko-1 8 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Cześć, Od jakiegoś czasu przymierzam się do uruchomienia na jednym fizycznym komputerze dwóch niezależnych systemów (Windows 10/11) w tym samym czasie. Główne dla gier, ale i przeglądania internetu. Po prostu nie mam miejsca na dwie jednostki o sporych możliwościach obliczeniowych (czyt. w przewiewnej obudowie). Ma to działać na zasadzie dwóch niezależnych komputerów, ale w jednej obudowie, tzn.: PC - 1 szt. Monitor - 2 szt. Peryferia (klawiatura, myszka, słuchawki) - 2 szt. Obydwa systemy powinny mieć podobne możliwości wydajnościowe, czyli moc obliczeniowa (CPU, RAM) przydzielona po połowie. Nie wiem tylko, co z grafiką (jedna, czy dwie niezależne) i dźwiękiem? W jaki sposób to rozwiązać software'owo? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Nie wyobrażam sobie takiego działania. Choćby to, że dwie klawiatury i dwie myszki będą działać równocześnie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 28 Października Autor Udostępnij Napisano 28 Października Np. poprzez wirtualizację da się to zrobić, ale szukam innego (czyt. lepszego) rozwiązania. Podobno, niektóre serwisy (np. Epic Games) banują konta na swoich serwerach za używanie VM. Tego chciałbym uniknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Niektóre obudowy Phantexa - nie pamiętam jakie - umożliwiały montaż drugiego mobo minITX. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października (edytowane) Ja mam pełnoprawny komputer w obudowie 18x18x3,5cm. To się wszędzie zmieści. Na obudowie obecnego kompa, pod biurkiem, za monitorem, na ścianie za monitorem. W objędości standardowej obudowy ATX bym był w stanie pi razy oko 30 takich komputerów postawić. PS1. Wiesz, że jak postawisz wirtualizację na mega mocnym kompie to i tak będziesz potrzebował kolejnego kompa aby się na ten serwer zdalnie łączyć? PS2. 2x klawiatury, myszy, słuchawki..... Powodzenia z kablami i makaronem z kabli i kabelków....... https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-hp-800-g2-i5-6500t-8gb-240gb-ssd-windows-10-pro-15535268115?reco_id=7e61c775-95f8-11ef-9d0c-0e89a656ca1a&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 https://allegro.pl/oferta/mini-komputer-lenovo-m600-tiny-8gb-240ssd-windows-10-15472147122?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_sprzet_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335589&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwj4K5BhDYARIsAD1Ly2rHf5eseVIIKQENz-RqGh7snt1rDs-pUszMU9DH_dB-BxM-0AWAkTEaAvJhEALw_wcB Edytowane 29 Października przez daniel55 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 30 Października Udostępnij Napisano 30 Października Do czego to ma służyć i ile możesz wydać? W Enthoo Pro 2 wciśniesz dwa konfigi + zasilacz Phanteks Revolt X ale nie wiem czy gdzieś idzie go jeszcze dostać. Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 5 Listopada Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada @kajtek. Jednostka ma służyć głównie do gier, z pełnoprawną grafiką i dobrym chłodzeniem (obiegiem powietrza wewnątrz obudowy). Minimum i5, zapewne 12-gen, bo nowsze mają jakiś bug. Mam do dyspozycji komputer, który będzie dawcą części: - Fractal Design Define Mini C - Corsair RM650x 650W 80 Plus Gold - MSI Pro B660M-A WIFI DDR4 - ZOTAC GeForce GTX 1660 Super 6 GB - Patriot Viper Steel DDR4 16GB (2x8GB) 3733MHz CL17-21-21-41 - Thermalright Macho Rev. B (od kilku lat leży mi w szafie i czeka na drugie życie - mam nadzieję, że przypasuje) Planuję dokupić: - i5 12600KF - GeForce GTX 1660 Super lub Radeon RX 6600 lub coś o podobnej wydajności (używka) - RAM 16 GB j.w. - inne chłodzenie CPU jeśli okaże się to konieczne - KC3000 1TB (lub 2TB) Czy masz jakieś uwagi do takiej konfiguracji? Będę wdzięczny za ewentualne korekty. @daniel55 Ad. 1. To akurat nie jest żaden problem. Najważniejsze, żeby to było stabilne i wydajne - o to jedynie się martwię. Chodź z tego co międzyczasie się dowiedziałem, to powinno to działać tak jak planuję np. wirtualizując to na Proxmox'ie, ale jak również napisałem wyżej wirtualizacja jest zwalczana przez serwisy gier. To najbardziej w chwili obecnej mnie "męczy". Ad. 2. Jaki makaron/skąd? Dźwięk planuję "wziąć" ze złączy jack w monitorach wykorzystując podłączenie ich za pomocą DP, które przesyła również dźwięk. Nie wiem czy mi się to uda, ale po głowie chodzą mi jeszcze inne rozwiązania. Klawiatura/mysz z HUB'a USB również w monitorach. Twoje propozycje byłyby dobre gdybym miał zbudować dwa stanowiska do przeglądania internetu i pracy w Wordzie. To ma być przede wszystkim sprzęt do grania, a w drugiej kolejności do innych rzeczy. @joker5513 Dzięki za propozycję, ale chcę oprzeć się na obudowie, którą posiadam. Tym bardziej, że na większą nie mam już za bardzo miejsca. Ta, którą podałem wyżej pasuje mi idealnie. W zasadzie nic co byłoby dłuższe mi się nie zmieści. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Jedyna opcja to wirtualizacja + drugi komputer z którego bęziesz się łączył na ten Proxmox. Mówiąc o makaronie mam na myśli kable od myszek monitorów, klawiatur..... Komputer w obudowie 18x18x3,5 cm o którym wspomniałem spokojnie nadaje się do tych "innych rzeczy". Nie wiem co tam dokładnie chcesz zmontować, ale proponowany zasilacz obsługujący 2 osobne sety to już ponad 1000 PLN. Wirtualiacja, nawet jak serwisy z grami nie zablokują to też średnie rozwiązanie - musisz mieć tak jak pisałem, drugi komputer z którego się będziesz łączył na ten pierwszy. Ale po co się łączyć jak na tym pierszym można grać natywnie? Nie wiem, nie znam się, dla mnie średni pomysł. Jeśli faktycznie chcesz jeden komp do grania a drugi do innych rzeczy, to zmontuj wydajną budę i kup tego della tiny albo jeden komputer i drugi jakiś laptop do innnych rzeczy. Tu jeszcze inna propozycja https://allegro.pl/oferta/tani-micro-pc-hp-800-g5-dm-tiny-9-gen-8gb-256gb-m-2-nvme-wifi-w11-16427494010 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada @daniel55 Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Ja chcę mieć jeden komputer PC (jednostkę) do wszystkiego i chcę to rozdzielić na dwa osobne stanowiska, żeby równocześnie dwie osoby mogły z tego korzystać - głównie grać, ale nie tylko. Do tych innych rzeczy nie potrzebuję osobnych komputerków/terminali. Laptopy to jeszcze gorsze rozwiązanie - byłbym zdany na wyświetlacz i klawiaturę, które są w laptopie. Nie wspominając o mocy obliczeniowej i przyszłej rozbudowie tego typu sprzętu. Chcę to zrobić w taki sposób, żeby móc grać bez ban'ów na serwisach do gier. Wirtualizacja mi tego nie gwarantuje niestety, chociaż podobno są jakieś obejścia - muszę to jeszcze sprawdzić/poczytać. Chodź być może są inne rozwiązania, o których nie wiem - na odpalenie dwóch niezależnych systemów na jednym PC (1 płyta główna, 1-2 CPU, 1-2 GPU) bez wirtualizacji. Schemat jak ja go widzę jest w miarę prosty i bez przesadnej ilości kabli: ----(kabel DP i USB)----[monitor LCD z HUB'em USB]----(peryferia) <--- Stanowisko nr 1 |[PC] | ----(kabel DP i USB)----[monitor LCD z HUB'em USB]----(peryferia) <--- Stanowisko nr 2 Tam gdzie to ma być użytkowane mam miejsca na drugą pełnowymiarową obudowę, żeby móc komfortowo urządzić stanowiska do korzystania z tego. Gdybym zdecydował się na Proxmox'a lub inne podobne rozwiązanie (chodź na razie szukam innych sposobów), to można to rozwiązać jednym PC (j.w. na schemacie), na którym jest host, wirtualki i wyjścia na monitory, a z monitorów na peryferia (klawiatura, mysz, słuchawki, itp). W takim układzie nie potrzebuję dodatkowych komputertków/terminali/RPi, żeby łączyć się z centralnym PC/serwerem. Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Takie rozwiązanie o którym myślisz nie istnieje. Jeśli zdecydujeszsię na Proxoxa i chcesz mieć 2 stanowiska, to musisz mieć jeden mocny komputer na serwer i 2 komputery którymi będziesz się zdalnie łączyć z Proxmoxem. A więc potrezbujesz w sumie 3 komputery a nie dwóch. Proxmox nie jest w stanie wyświetlicz obrazu z maszyny wirtualnej na monitorze. Hypervisor typu 1 pozwala na uruchomienie wielu systemów na jednej platwormie na które się łączysz przez protokół TCP/IP. O Ile mi wiadomo nie istnieją monitory obsługujące protokół TCP/IP więc to co sobie wydumałeś nie jest możliwe do zrealizowania. Edytowane 6 Listopada przez daniel55 Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada lokko najlepsza opcja bedzie tak jak juz wspominali forumowicze zastosowanie dwoch osobnych komputerow, jezeli nie masz miejsca to tak jak napisal. W dniu 29.10.2024 o 14:18, daniel55 napisał: Ja mam pełnoprawny komputer w obudowie 18x18x3,5cm Jezeli chodzi o laptopy to co piszesz tez nie jest prawda ja np uzywam laptopa podpietego do monitora 34" kablem usb-c, zasilanie idzie po tym kablu wiec nie potrzebuje ladowarki, monitor ma hub usb i tam mam wszystko wpiete co potrzebuje a dokladniej cztery porty usb. Mam podpieta klawiature, myszke, slychawki, jezeli chcesz wyeliminowac czesc kabli to mozesz oczywiscie zastosowac urzadzenia radiowe, tak mam wlasnie podpieta klawiature i myszke. To jest super opcja ale niestety napiecie jest limitowane, najlepiej sprawdzic w specyfikacji monitora, dla mojego elitebooka na i5 wystarcza. Ja akurat mam laptopa zamknietego zeby mniej miejsca zajmowal, 34" mi wystarcza. Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Obydwu Wam umknął mój główny problem, dla którego chcę zrobić tak jak chcę zrobić. Brak miejsca. W takiej konfiguracji jak na zdjęciu nie ma szans na umieszczenie drugiego monitora, klawiatury i myszki. Nie mówiąc (pisząc) już o wygodnym korzystaniu z tego, chodź RPi byłoby rozwiązaniem. Nie wiem tylko jak duże opóźnienia będą i czy przy szybkich grach nie stanowiłoby to problemu. Wiem, że problem nietypowy, ale zamierzam się z nim zmierzyć. Godzinę temu, daniel55 napisał: Proxmox nie jest w stanie wyświetlicz obrazu z maszyny wirtualnej na monitorze. GPU passthrough - słowo klucz. Tylko, że to wciąż wirtualizacja i z tego co widzę, to chyba jest to jedyna opcja na chwilę obecną. Muszę w takim razie pokombinować jak ustawić wirtualki, żeby Epic Games i inni tego nie wykryli. Edytowane 6 Listopada przez lokko-1 Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, lokko-1 napisał: żeby równocześnie dwie osoby mogły z tego korzystać - A dalej 22 minuty temu, lokko-1 napisał: Obydwu Wam umknął mój główny problem, dla którego chcę zrobić tak jak chcę zrobić. Brak miejsca. No to masz miejsce czy nie masz ? Żeby skonfigurować Proxmoxa, zainstalować maszynętualną musisz mieć drugi komputer, na monitorze podpiętym do proxmoxa zobaczysz tylko widok z konsoli. Więc po kiego grzyba wirtualka i drugi komuter jak można dać 2 osobne kompy. Naprawdę nie masz miejsca na komputer o wymiarach 18x18cm? Weż paczkę ptasiego mleczka i popatrz czy się gdzieś nie zmieści na tym biurku. Edytowane 6 Listopada przez daniel55 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Odnoszę wrażenie, że się nie rozumiemy. Nie mam miejsca na dwa pełnoprawne komputery do grania, ani stawianie niczego więcej na biurku niż to konieczne. Po co mi terminal 18x18? Przecież to nawet sensownej karty graficznej nie ma. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby pociągnął on nawet mało wymagającą grę. Co prawda nie wiem w co się teraz gra i jak, ale zaproponowanego przez Ciebie rozwiązania nie widzę. Być może zafixowałem się na jedno rozwiązanie i tu jest problem. Czy możesz mi Twoją propozycję jaśniej przedstawić? Jak w sytuacji gdy mam do dyspozycji jeden mocny PC oraz terminal 18x18 (+ monitory, peryferia), dwie osoby mogą jednocześnie na tych dwóch sprzętach grać? Mam inne komputery do dyspozycyj (w tym mój) do konfiguracji np. Proxmox'a, ale one są na co dzień we władaniu innych osób. Sprawdzałeś czym jest GPU passthrough? Pewny nie jestem, bo jeszcze tego nie testowałem, ale wydaje mi się, że jednak komputer z Proxmox'em lub innym serwerem potrafi wyświetlić coś więcej niż tylko konsolę dzięki właśnie przekazaniu GPU do VM. Edytowane 6 Listopada przez lokko-1 Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Ja nigdy nie wspominałe, że masz kupować jakiś terminal. Mówię o pełnoprawnym komputerze w obudowie po ptasim mleczku. Mam takowy w domu z prockiem i5 6/12, 32 GB RAM. Takie komputerki kosztują od 350 do 1000-1200 PLN w zależności od wersji i wyposarzenia. Są specjalne uchwyty w standardzie VESA. Można go przykręcić za monitor, pod biurko. Piszesz, że nie masz miejsca to polecam normalny komputer do grania i drugi normalny komputer w małej obudowie do pracy i do grania w proste gry. Nie chce mi się wierzyć że nie masz miejsca na dwa komputery ale masz miejsca dla dwóch osób przy jednym biurku na dwa monitory, dwie myszki i dwie klawiatury i dwa komplety głośników. I te osoby mają jednocześcnie grać i się łokciami nie rozpyciwać. Jak już faktycznie nie ma miejsca na drugi komputer, to można dać go w drugim pomieszczeniu, kupić 10 metrowe kable do monitora, USB i w ten sposób roziązać problem z brakiem miejsca. Można nad biurkiem jakąś półkę zmontować lub komputer gdzieś na szafę obok wrzucić Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 11 Listopada Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada Widzę, że jesteś totalnym ignorantem. Wygląda na to, że nie wiesz i nawet nie sprawdziłeś czym jest GPU passthrough. Na siłę forsujesz swoją wizję rozwiązania problemu przed którym stoję, ignorując moje argumenty i tłumaczenie, że w moim przypadku tak zrobić się nie da. Gdybym potrzebował pomocy przy urządzeniu niewielkiej przestrzeni, żeby zmieścić tam dwa komputery, to o pomoc poprosiłbym Szelągowską. To jest natomiast forum o szeroko pojętym sprzęcie komputerowym oraz rozwiązaniach IT i na pomoc/rozwiązania z tego zakresu tworząc ten wątek liczyłem. Jeśli moje argumenty do Ciebie nie trafiają, to załóżmy, że odwiedził mnie mistrz taj czi i z całą stanowczością stwierdził, że przy dwóch komputerach stacjonarnych feng shui zostanie do takiego stopnia zakłócone, że podczas ich użytkowania graczy będą boleć zęby… Pozwól, że Cię zacytuję. W dniu 29.10.2024 o 14:18, daniel55 napisał: Powodzenia z kablami i makaronem z kabli i kabelków....... W dniu 7.11.2024 o 11:01, daniel55 napisał: można dać go w drugim pomieszczeniu, kupić 10 metrowe kable do monitora, USB i w ten sposób roziązać problem z brakiem miejsca. Teraz to już nie wiem, czy starasz się mi pomóc, czy pogrążyć mnie. Dodatkowy komputerek do grania za 1000-1200 PLN, poważnie? Takim za 350zł, to już w ogóle nie ma co sobie głowy zawracać. Jeszcze zrozumiałbym gdyby miałby to być sprzęt do odbioru streamingu (Parsec/Moonlight), ale z tego co rozumiem, to Ty proponujesz go do gier... Mocno podstawowa karta graficzna do grania tyle kosztuje, a co dopiero cały komputer... Czy Ty czytałeś ze zrozumieniem co chcę osiągnąć i po co ten wątek stworzyłem? Wracając do meritum. Przez ostatnie kilka tygodni intensywnie przeczesywałem zasoby internetu, żeby znaleść rozwiązanie problemu, który opisałem w pierwszym poście tego wątku. Jest ich wiele, ale nie do końca rozwiązują jeden z dość istotnych niuansów, a mianowicie monitorowanie AntiCheat'owe, które uniemożliwia granie z użyciem maszyn wirtualnych. Gdyby nie konieczność obejścia EAC np. dla Fornite, to rozwiązanie dla mnie byłoby idealne. Niektórym działają odpowiednie ustawienia VM, ale gwarancji nie ma. Są też inne rozwiązania, ale i one mają swoje wady (jak dla mnie). Gdyby ktoś chciał się zagłębić, to niech zapyta google o: Aster v7, DuoStream/Duo. Ja prawdopodobnie będę próbował z typową wirtualizacją z użyciem Proxmox lub kvm/qemu i próbą ukrycia VM przed AntiCheat. Dla Tych, którzy nie słyszeli o możliwości jednoczesnej wielostanowiskowej pracy z użyciem jednego PC i wielu monitorów polecam m.in. następujące hasła dla google: gpu passthrough (w połączeniu z Proxmox, kvm/qemu - Linux, a na tym np. VM Windows) oraz gpu-p(w połączeniu z Hyper-V - Windows). Ponadto ogólnie multiseat (jako typ oprogramowania). Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 11 Listopada Udostępnij Napisano 11 Listopada Tak czytam ze zrozumieniem. Chcesz aby 2 osoby grały przy jednym biurku. Mniemam, iż masz miejsce żeby postawić dwa monitory, myszki, klawiatury, więc zakładam, że blat biurka ma 200cm aby to było sensowne i komfortowe, ale nie masz miejsca pod tym biurkiem na dwa komputery. To że contentcreator na siłę na youtube coś imputuje dla zasięgów bynajmniej nie oznacza, że to się sprawdza w realnym życiu. Chcesz podzielić i5 12600KF z GTX 1660 Super 6 GB na dwóch userów i chcesz, żeby oni mogli jednocześnie na tym grać. Poważnie? Może zamiast obrażać innych daj fotę tego biurka to zobaczymy czy tam 2 komputery się nie zmieszczą? Życzę powodzenia i za pół rok pochwal się jako to działa. Mam nadzieję, że gracze będą zadowoleni..... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts