Skocz do zawartości

Czy warto czekać na nowe karty z serii RTX 50xx

Recommended Posts

Cześć,

Zastanawiam nad wymianą grafy. Obecnie mam RTX 2070 SUPER (reszta specyfikacji w stopce). Zastanawiam sie czy czekać na nowe karty z serii 5000, np 5080? Czy może lepiej brać np 4080 super? Budżet jaki mam na grafa to 5000-6000 PLN. 

Jestem świadom iż zasilacz jest do wymiany i już mam zamówiony 850W od Seasonic.*

• 1 miesiąc temu...

Przede wszystkim trzeba poczekać do premiery 5080. 

RTX 5090 będzie pokazem możliwości Nvidii, to wiedzą wszyscy. Ale dopiero po 5080 okaże się, jak NVIDIA traktuje niższe segmenty. 

Jeżeli 5080 ledwie przegoni 4090 to nie oczekujcie dużych przyrostów mocy w słabszych kartach. 

No jak to? 5060 wpasuje się idealnie pomiędzy 4060 i 4060Ti, tak jak to było poprzednio. Czyli 5060 będzie technicznie rzecz biorąc jakoś 20% wydajniejszy od RTX 3060, 10% szybszy od RTX 4060. Nvidia pokaże nowe słupki, na których po włączeniu DLSS 4 UFG (ultra frame gen) będzie szybszy 2x od RTX 4060 i 4x od 3060. Zadziałało raz, zadziała dwa.  Wiemy już dokładnie co się stanie ; )

Edytowane przez Adames

Ogólnie to RTX 4060Ti 16GB to mało opłacalna karta, pod wieloma względami. Tańsza o trzy stówki wersja 8 GB lub droższa o trzy stówki RTX 4070. Istnieją też Radeony, które w tych cenach też sporo oferują.  RTX 4060 Ti 16 GB to dobra karta do taniego AI bo ma 16 GB VRAM i dzięki temu lepiej się sprawdza przy wielu scenariuszach niż RTX 4070 12 GB.

Do grania 4060 Ti 16GB to gniot nie z tej ziemi. Wydajność na poziomie RX 6750 XT OC, która nowa kosztuje 1400 PLN, a jeszcze jest kod na gierę. RT na małym AD106 tj żart, DLSS nie ma już wyraźniej przewagi nad FSR przynajmniej nie na tyle by uzasadnić 2000 PLN.