Bastruk 26 Napisano 7 Lipca Udostępnij Napisano 7 Lipca Dzień dobry, jakieś 3 lata temu, gdy kompletowałem komputer wokół procesora (Ryzen 5 3600 + MSI B450-A PRO MAX), wybrałem zestaw 2x8GB od Patriot (PV416G373C7K), następnie z rok temu dokupiłem identyczne, lecz używane kostki, łącząc cały zestaw w 4x8GB, ustawiłem profil XMP, w oknie biosu częstotliwość pokazywała 3733MHz, uznałem-fajrant, natomiast ostatnio w programiku od corsair iCUE zobaczyłem, że wyświetla się w zakładce RAM wartość 1066MHz, pogrzebałem w innych programach jak: cpu-z oraz ryzen master i potwierdziły (lub nie-patrząc na cpu-z podający w nawiasie 1865) się wskazania 1066-1067MHz w różnych miejscach (ss niżej>). Testowałem potem scenariusz z tylko dwoma kościami i częstotliwość wynosiła przy tym samym profilu xmp - 1866-1867MHz (dokładnie połowa ustawionej wartości 3733) Jak rozumiem uzyskanie takich samych wyników jak 2x8 przy 4x8 jest niemożliwe, próbowałem też ustawić ręcznie ustawienia "try it!" na 3733 CL17 lecz komputer nie wstawał i potrzebny był reset biosu poprzez wyciągnięcie baterii. Doczytałem, że Ryzen 3600 oficjalnie wspiera max 3200MT/s ale nieoficjalnie można tą wartość przekroczyć kierując się ograniczeniami płyty głównej, która jak podaje producent może obsługiwać maksymalnie 4133 (w dual channelu). Rozumiem też, że istnieje pewna loteria kompatybilności "kitów" i producent nie gwarantuje nic, poza tym co sprzedaje w jednej paczce. Pytanie więc jest takie czy 1066Mhz jest "normalne" i analogicznie w scenariuszu 2x8 - 1866? Czy tak te wartości są wyświetlane i chodzi tak naprawdę o sumę (?) Czy to w nazewnictwie tkwi problem? tj. 3000MT/s vs 3000MHz w DDR? Oraz jeżeli nie są normalne to w jaki sposób podejść do tematu, aby uzyskać najlepsze możliwe ustawienia? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Ram tani jest. Sprzedaj co masz i kup sobie normalny zestaw 2x16. Ustabilizowanie 4 kości na Zen 2 to nie jest łatwa sprawa. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Na żadnej z platform 4x max speed normalnie osiągalny dla Single Rank nie jest do zrobienia. @joker5513dobrze radzi - sprzedać i kupić 2x16 3600/16 Cytuj Link to post Share on other sites
Bastruk 26 Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca (edytowane) Ale jak rozumiem moje obecne 1066MHz to 2133MT/s a w opcji 2x8 1867MHz to 3733MT/s i tu wszystko jest, jak być powinno? I jedynie jestem ofiarą błędnego nazewnictwa obecnego od początku DDR? +do czasu sprzedaży, lepiej mieć 16GB 3733MT/s czy 32GB 2133MT/s z tym Ryzenem? 2 godziny temu, Rebelmind napisał: Na żadnej z platform 4x max speed normalnie osiągalny dla Single Rank nie jest do zrobienia. @joker5513dobrze radzi - sprzedać i kupić 2x16 3600/16 Czy polecasz jakieś konkretne? Jedynie widzę 3200 CL16 albo 3600 CL18 Edytowane 8 Lipca przez Bastruk Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca 56 minut temu, Bastruk napisał: Ale jak rozumiem moje obecne 1066MHz to 2133MT/s a w opcji 2x8 1867MHz to 3733MT/s i tu wszystko jest, jak być powinno? Program HW_info odczyta Ci faktyczne efektywne taktowanie pamięci z poziomu systemu operacyjnego. Bios, w zależności od płyty / dostawcy firmware, może pokazać taktowanie "per channel" lub to samo co OS. Oba odczyty są poprawne, taktowanie dla jednego kanału w przypadku konfiguracji Dual-Channel to połowa efektywnego. Jeśli widzisz 1867 MHz i masz kości poprawnie obsadzone to jest to efektywnie 3733 MHz. Pytanie czy te 32GB ramu (szybszego) jest Ci potrzebne, czy może w Twoich zastosowaniach nie będzie różnicy. https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-kingston-fury-renegade-ddr4-32gb-3600mhz-cl16-kf436c16rb1k2-32-14862233192 https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-g-skill-ripjaws-ddr4-32gb-3600mhz-cl16-10605098831 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca Do grania w 99% przypadków wystarcza jeszcze 16GB, zostawiłbym szybsze i poświęcił pojemność. Za 359zł masz dedykowane do AMD flareX'y G.SKILL 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 FlareX AMD - Pamięci RAM DDR4 - Sklep komputerowy - x-kom.pl Cytuj Link to post Share on other sites
Bastruk 26 Napisano 8 Lipca Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 22 minuty temu, Rebelmind napisał: Pytanie czy te 32GB ramu (szybszego) jest Ci potrzebne, czy może w Twoich zastosowaniach nie będzie różnicy. Dokupiłem te dwie kości, ponieważ tak mi doradzono w społeczności World of Warcraft, podczas raidów >20os i z dużą ilością addonów i weakaur miałem zużycie pamięci pod korek (nie mówiąc już o aplikacjach w tle jak discord czy przeglądarka) Takie mam wskazania w hwmonitor, dalej nie rozumiem, bo raz pokazuje zegar 1066 a niżej 1866 i dalej niskie wartości bez 2133 lub 3733 :? Wszedłem jeszcze raz do biosu, ustawiłem ponownie re-size bar, uefi (które się wyłączyły po wyciągnięciu baterii i których zapomniałem ponownie włączyć), wyłączyłem i włączyłem też xmp dla pewności i teraz mam inne wskazania, teraz dwukrotnie jest 1866 (choć w biosie msi w ez-mode wyświetlało 2133MHz po wybraniu profilu xmp 3733) Ryzen Master też teraz pokazuje 1867. Czy mam rozumieć, że wszystko się naprawiło i mam obecnie 3733MT/s przy CL17? Windowsowy task manager pokazuje 3733MHz, czytałem, że on ostatni pokazuje nie faktyczne a "reklamowane" taktowanie. Uspokoiłem się, czyli po tym wszystkim jednak moje RAMy się dogadały i grają, jak powinny. Jeżeli widzicie jeszcze jakieś dziwne możliwe anomalie w tych screenach jakie wysłałem (nawet nie związane z RAMami) to dajcie znać. A tak to podsumowując wychodzi, że chyba nie muszę nic jednak dokupować i sprzedawać. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 8 Lipca Udostępnij Napisano 8 Lipca @Bastruk Ja tu nie widzę nic dziwnego. Taktowanie to 1866 MHz (MegaHertz), ale ponieważ DDR (Double Data Rate) przesyła dane na zboczu narastającym i opadającym (stąd ta nazwa) to transfer danych jest podwojony, stąd 3733 M/T (MegaTransfer). Wielu ludzi niestety myli to i podobnie jak windows pisze niepoprawnie MHz w miejscu gdzie powinno być M/T. Co do kompatybilności, to przy ddr4 jest po prostu cudowna, sam mam zapakowane 4 kości po 16 GB 3200 M/T cl16 na am4. Zero problemów, wsadziłem i działa, a za te kości jakiś czas temu zapłaciłem 380 zł za 64 GB : ) Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 12 Sierpnia Udostępnij Napisano 12 Sierpnia W dniu 8.07.2024 o 12:55, Bastruk napisał: i teraz mam inne wskazania, teraz dwukrotnie jest 1866 To co masz wyżej to rzeczywiste nastawy to co niżej to odczyt z eepromu nt. profili XMP. Wygląda więc na to, że XMP 3733 zestawił się prawidłowo, dla testów możesz sobie pobrać program o nazwie TM5 i sprawdzić czy nie sypie błędami. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastruk 26 Napisano 17 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia W dniu 12.08.2024 o 08:40, pendzel_3 napisał: To co masz wyżej to rzeczywiste nastawy to co niżej to odczyt z eepromu nt. profili XMP. Wygląda więc na to, że XMP 3733 zestawił się prawidłowo, dla testów możesz sobie pobrać program o nazwie TM5 i sprawdzić czy nie sypie błędami. Czy twój poradnik z stopki jest dalej aktualny? Widzę, że autor porzucił projekt na wersji v12 oraz że powstał fork od CoolCmd v13, dodatkowo strona test-mem.com (podpisana jako oficjalna) ma martwy link do pobierania. W dniu 12.08.2024 o 08:40, pendzel_3 napisał: To co masz wyżej to rzeczywiste nastawy to co niżej to odczyt z eepromu nt. profili XMP. Wygląda więc na to, że XMP 3733 zestawił się prawidłowo, dla testów możesz sobie pobrać program o nazwie TM5 i sprawdzić czy nie sypie błędami. Czy twój poradnik z stopki jest dalej aktualny? Widzę, że autor porzucił projekt na wersji v12 oraz że powstał fork od CoolCmd v13, dodatkowo strona test-mem.com (podpisana jako oficjalna) ma martwy link do pobierania. Przez ten miesiąc zauważyłem tylko, że pomimo ogólnej stabilności już po uruchomieniu, pojawiają się problemy podczas start-upu, tj. komputer wstaje za 2-3 razem, samoczynnie restartując się, czasem po wstaniu resetuje wartości ramu do 2166, wtedy muszę zrestartować, wejść ponownie do BIOSu odklikać i ponownie włączyć profil xmp (pomimo, że wyjście z ustawień informuje, że nic nie zmieniłem), wtedy komputer wstaje już bez problemu i znowu jest 3733. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 18 Sierpnia Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 22 godziny temu, Bastruk napisał: Widzę, że autor porzucił projekt na wersji v12 Autor porzucił temat na rzecz tworu pt. hydra ale TM5 co do zasady dalej spełnia swoją rolę. 22 godziny temu, Bastruk napisał: pomimo ogólnej stabilności już po uruchomieniu, pojawiają się problemy podczas start-upu, tj. komputer wstaje za 2-3 razem, samoczynnie restartując się, czasem po wstaniu resetuje wartości ramu do 2166, No i to niestety świadczy o tym, że te 3733 z XMP są niestabilne. Najlepsze co możesz zrobić w takim przypadku to spróbować ustabilizować je na 3600@CL16/17 bo jednak szkoda żeby pracowały na stockowych ustawieniach. Zrób zrzut z Thaiphoon Burner'a. EEPROM> read SPD i tutaj wrzuć, podeślę Ci jakieś nastawy, z tym że musisz mieć świadomość, że nie będzie to żaden pewniak a raczej punkt wyjścia. Niestety OC ramu to nie jest zabawa na 5min. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastruk 26 Napisano 19 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia W dniu 18.08.2024 o 19:01, pendzel_3 napisał: Autor porzucił temat na rzecz tworu pt. hydra ale TM5 co do zasady dalej spełnia swoją rolę. No i to niestety świadczy o tym, że te 3733 z XMP są niestabilne. Najlepsze co możesz zrobić w takim przypadku to spróbować ustabilizować je na 3600@CL16/17 bo jednak szkoda żeby pracowały na stockowych ustawieniach. Zrób zrzut z Thaiphoon Burner'a. EEPROM> read SPD i tutaj wrzuć, podeślę Ci jakieś nastawy, z tym że musisz mieć świadomość, że nie będzie to żaden pewniak a raczej punkt wyjścia. Niestety OC ramu to nie jest zabawa na 5min. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 20 Sierpnia Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Spróbujmy zatem. Ustaw na sztywno: 3600 CL - 17 RCD - 21 RP - 21 RAS - 41 FCLK 1800 CR(command rate) T1 i resztę na początek na auto Napięcie dram na sztywno 1.37V( spróbujesz zejść niżej do 1.35V niżej jeśli ruszy) Jeśli powyższe zadziała to zapisz profil i możesz próbować pójść krok dalej: CL - 16 RCD - 19 RP - 19 RAS - 39 Za każdym razem jeśli wstanie to na początek TM5 żeby wstępnie zobaczyć czy nie sypie błędami. Jeśli zacznie sypać to możesz jeszcze lekko zwiększyć napięcie dram na 1,38V twoja płyta i tak jeszcze lekko je podbije. Jeśli to nic nie da to wróć do CL17 szkoda wyżej katować te pamięci dla znikomego zysku na opóźnieniach. Tak jak wspominałem, nic nie gwarantuje OC ramu w takiej konfiguracji to loteriada, być może trzeba będzie jeszcze niżej zejść z taktowaniem. Wtedy nie zapomnij zjechać proporcjonalnie z FCLK, albo przestaw je na auto. ps. licz się z tym że po wprowadzeniu nowych ustawień system może nie wstać i konieczny będzie reset biosu - nikt nie mówił że będzie łatwo Tak czy inaczej warto chwilę powalczyć zamiast jechać na 2133. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastruk 26 Napisano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia W dniu 20.08.2024 o 12:59, pendzel_3 napisał: Spróbujmy zatem. Ustaw na sztywno: 3600 CL - 17 RCD - 21 RP - 21 RAS - 41 FCLK 1800 CR(command rate) T1 i resztę na początek na auto Napięcie dram na sztywno 1.37V( spróbujesz zejść niżej do 1.35V niżej jeśli ruszy) Ustawiłem pierwszą (najsłabszą) opcje, tj. 3600MTs/CL17, testmem z profilem extreme przez 3h nie pokazał żadnych errorów, niestety komputer dalej uruchamia się w dziwny sposób, po wciśnięciu power, wszystko się uruchamia prócz wiatraczków na karcie graficznej i klawiatury, ekran pozostaje czarny i nic nie postepuje, wymaga to odemnie przytrzymania power w celu wymuszenia wyłączenia i od teraz po ponownym włączeniu wszystko jest już w porządku, ramy nie resetują się do bazowych wartości tak jak wcześniej przy XMP, pozostają na 3600MTs. Nie wiem czy to wina ramów per se, czy może baterii CMOS czy jeszcze czegoś innego. Płyta głowna jest z ~2020. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4589 Napisano 2 Września Udostępnij Napisano 2 Września W dniu 31.08.2024 o 04:09, Bastruk napisał: wymaga to odemnie przytrzymania power w celu wymuszenia wyłączenia i od teraz po ponownym włączeniu wszystko jest już w porządku, ramy nie resetują się do bazowych wartości tak jak wcześniej przy XMP, pozostają na 3600MTs Rozumiem że dzieje się tak za każdym razem kiedy od nowa uruchamiasz PC? Na fabrycznych ustawieniach jest wszystko ok? W dniu 31.08.2024 o 04:09, Bastruk napisał: Ustawiłem pierwszą (najsłabszą) opcje, tj. 3600MTs/CL17, testmem z profilem extreme przez 3h nie pokazał żadnych errorów No i tu już jest sukces, natomiast wychodzi na to że dalej mobo ma problem z podniesieniem pamięci w takiej konfiguracji. W UEFI powinieneś mieć coś takiego jak "memory feilture retry" sprawdź czy jest włączona i na ile prób jest ustawiona. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts