Fiszek 70 Napisano 23 Czerwca Udostępnij Napisano 23 Czerwca Witam Potrzebuję przedłużyć sygnał WIFI na drugi budynek mieszkalny (ze starego do nowego) W starym budynku jest router od ORANGE (300Mb/s) ten podstawowy, zasięg na nim tragiczny więc pomyślałem o wzmacniaczu (tp-link cpe210) na róg starego budynku prostopadle padający na nowy budynek. Koszta to wzmacniacz + 10m kabla ethernum. Router ciężko przestawić bo jest na światłowodzie, a ściany w starym budynku są grube i słabo przepuszczają sygnał. I sygnał już jakiś powinien być w nowym domu, później jak by było źle dodam TP-Link TL-WR841N(kiedyś pracował u mnie jako router) i zrobię z niego access pointa. Może ktoś z doświadczeniem powiedzieć czy to będzie optymalne rozwiązanie. Może ktoś ma lepszy problem. PS. O ile to możliwe nie chcę ciągnąć przewodów ani wiercić w nowym budynku. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 24 Czerwca Udostępnij Napisano 24 Czerwca Jedyne w miarę rozsądne rozwiązanie to bridge pomiędzy budynkami i AP wewnątrz budynku. Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 24 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca Godzinę temu, cooger napisał: Jedyne w miarę rozsądne rozwiązanie to bridge pomiędzy budynkami i AP wewnątrz budynku. Czyli tp-link cpe210 i ewentualnie AP w nowym budynku :P Dla mnie najlepiej i najtaniej xD Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 24 Czerwca Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2xCPE Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 24 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 25 minut temu, cooger napisał: 2xCPE Szczerze to chcę zrobić po kosztach jak na razie, może starczy. Sygnał musi przebić się przez jedną ścianę więc a nóż widelec się uda. Dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 24 Czerwca Udostępnij Napisano 24 Czerwca 25 minut temu, Fiszek napisał: Szczerze to chcę zrobić po kosztach jak na razie, może starczy. To po co w ogóle ten wątek i pytanie o optymalne rozwiązania? Pytanie retoryczne. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 24 Czerwca Udostępnij Napisano 24 Czerwca 5 godzin temu, Fiszek napisał: Szczerze to chcę zrobić po kosztach jak na razie, może starczy. Sygnał musi przebić się przez jedną ścianę więc a nóż widelec się uda. Dziękuję Przecież jest to komunikacja dwukierunkowa, co z tego że urządzenie będzie w stanie odebrać sygnał od CPE skoro nie będzie w stanie skutecznie wysłać odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 24 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 56 minut temu, 8gwiazdek napisał: Przecież jest to komunikacja dwukierunkowa, co z tego że urządzenie będzie w stanie odebrać sygnał od CPE skoro nie będzie w stanie skutecznie wysłać odpowiedzi. Aaa dobra teraz załapałem czyli x2 CPE, zapomniałem że pakiety jeszcze muszą wrócić Dziękuję 6 godzin temu, cooger napisał: To po co w ogóle ten wątek i pytanie o optymalne rozwiązania? Pytanie retoryczne. Bo może jest jakiś dużo łatwiejszy i tańszy sposób. Teraz już wiem że niema. Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
daniel55 6 Napisano 26 Czerwca Udostępnij Napisano 26 Czerwca Kup coś w systemie mesh. Oba budynki by musiały być połączone kablem a nie mostami po wifi. Dziadowanie we wzmacniacze to strata kasy, czasu i nerwów. Dziś mamy erę strumieniowania video w 4k, konsole, które pobierają 150gb na grę. TL-WR841N nadaje się do muzeum a nie na dzisiejsze potrzeby. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 15 Października Udostępnij Napisano 15 Października Najtaniej ciągniesz kabel (skrętkę) z routera orange w starym budynku do nowego budynku i tam stawiasz accesspoint albo router (jeśli jakiś masz) w trybie AP. Wtedy koszt to położenie kabla (zakładam, że oba budynki nie są oddalone więcej niż magiczne 100 metrów) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts