xylom 24 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca Jaki termopad zamiast pasty polecacie pod procesor ?. Mam zamiar zmienić i5 13400F na i5 14600KF ale mam chłodzenie tylko do 150 tpd, mam zamiar kupić ramkę pod lga 1700 zrobić undervolting do około tych 150 W i zastanawiam się nad jakimś termopadem który by obniżył temperaturę niżej niż pasta, co polecacie ? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca A skąd pomysł że termopary będzie lepszy? Thermall grizzly kryonaut Extreme nałożyć i po co kombinować? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 4 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca (edytowane) Myślę że cenowo będzie lepiej około 50 zł zamiast 100. Co sądzicie o Honeywell PTM7950 ? Edytowane 4 Czerwca przez xylom 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca Procesor za 1,5k jest ok ale 8 dyszek za termo paste już nydy rydy XD 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 4 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca (edytowane) Tak a za resztę kupię 1,5 kilo czereśni bo bardzo lubie czereśnie. Edytowane 4 Czerwca przez xylom 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca Thermal Grizzly Carbonaut 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2 godziny temu, xylom napisał: Jaki termopad zamiast pasty polecacie pod procesor ? Termopady pod procesor się nie nadają. Było testowane na Honeywell. Dlaczego? Bo termopad sprawdza się bezpośrednio na rdzeniu, a posesor na rdzeniu ma jeszcze "czapkę". Dobra pasta w testach na procesorze lepiej odprowadzała ciepło. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 4 Czerwca Udostępnij Napisano 4 Czerwca kupuj co najtańsze : Test Honeywell PTM 7950 vs Thermal Grizzly Kryosheet 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 5 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca Zmieniłem zdanie, ten procek na mojej płycie b660 z 220 wat pobierze w cinebench z 180 to on weźnie na płytach Z, nie opłaca się schodzić do tych 150 wat to jest za dużo, kupię chłodzenie deepcool ag400 i powinno wystarczyć. Mam jeszcze jedno pytanie, mam zasilacz 600W gdyby mi się udało zejść z prockiem do tych 180W, z kartą sapphire rx 7900 gre pulse, 9 wentylatorami argb, 2 ssd m2, ssd sata, starczy mi mocy tego zasilacza czy za mały jest ? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca @xylom To tak nie działa. TDP = całkowite gó**o bez znaczenia. Szkoda, że nie napisałeś jaki masz cooler obecnie, poza tym że ma TDP 150. Ten AG400 przy tym procku podczas obciążenia to będzie ledwie ledwie. Tutaj raczej sens miałby jakiś Fortis 5 lub coś podobnego (np silver monkey stormy- brand xkomu na chińczyka, ale jak na tanią alternatywę to daje radę ). Co do zasilacza, to trochę zależy od tego jaki masz zasilacz, przy wynalazkach pokroju BanditPower - nie polecam. Jeżeli masz zwykły, przeciętnej jakości zasilacz, to ogólnie z czymś takim jak 14600K + 7900 GRE nie powinno być problemu, nawet z 9 wentylatorami ARGB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 5 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca @Adames zasilacz Corsair Gaming Series GS600 CMPSU-600GEU ujdzie ?, co do chłodzenia teraz przy mojej i5 13400F mam Silver Monkey X BREEZY 92mm przy poborze 125 W w prime95 mam 86 stopni max pasta thermal grizzly kryonaut, naprawdę ten ten ag400 nie schłodzi mi tego procka bez zrzucania zegarów ? W sumie mi zależy tylko na tym aby te chłodzenie nie przekraczało 100 stopni po prostu tak aby mi nie zrzucał zegarów. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Xylom, racz wybaczyć głupie pytanie, ale... Po co zmieniasz CPU? Bo jeśli ogólnie update chcesz zrobić pod gierki to - zakładając że nie grasz w 1080p - już przy 2K i 7900GRE niespecjalnie zobaczysz różnice między 13400f a 14600k (w grach). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Wydaje mi się, że nie powinno być żadnych problemów z PSU. Zrzucanie zegarów zaczyna się sporo wcześniej, zanim procek dojdzie do 100. Jak ci procek już dobija do 100 to zaczyna się throttling nawet poniżej zegara bazowego. Kolejna sprawa jest taka, że prime95 nie mówi wszystkiego, tym bardziej jak tylko obciążysz CPU bez dodatkowego ciepła od GPU. W grach może się nagle okazać, że procek będzie uderzał w 100st pojedynczymi rdzeniami i na ekranie zobaczysz stutter. Ten AG400 jest lepszy od tego co masz, zdecydowanie, wydaje mi się jednak że jest to za mało by mieć spokój. Ja bym wsadził coś zdecydowanie mocniejszego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca 3 godziny temu, xylom napisał: @Adames zasilacz Corsair Gaming Series GS600 CMPSU-600GEU ujdzie ?, co do chłodzenia teraz przy mojej i5 13400F mam Silver Monkey X BREEZY 92mm przy poborze 125 W w prime95 mam 86 stopni max pasta thermal grizzly kryonaut, naprawdę ten ten ag400 nie schłodzi mi tego procka bez zrzucania zegarów ? W sumie mi zależy tylko na tym aby te chłodzenie nie przekraczało 100 stopni po prostu tak aby mi nie zrzucał zegarów. Mój cpu wiele się nie różni od i5 14600KF , podczas grania np w CoD Warzone bierze około 87W max po UV i OC , temperatury średnio około 60c na Fera 5. W piku podczas jakiś benchmarków lub keszownia shaderów pobiera 120-140W. Jak dobrze zrobisz UV to nie ma się co przejmować temperaturami. Pasta Arctic MX-4. Maksymalny pobór mocy całego mojego kompa jaki zanotowałem to 565W, wiec teoretycznie twój 600W zasilacz powinien wystarczyć , ale chyba bezpieczniej i ciszej będzie na mocniejszym zasilaczu. Mój zasilacz 750W jest praktycznie nie słyszalny gdyż ma jeszcze spory zapas mocy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 5 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca @Adames a taki arctic freezer 36 A-RGB ? https://youtu.be/5TW_5W702dc?t=801 wychodzi taniej i lepiej by chłodził ? ma już nawet ramkę i dobrą paste w zestawie. @Rebelmind gram w 1080p i to mi wystarcza,gram sporo w gry online pubg,cod itp sprzedaje jeszcze stare części z pc, dodatkowo szprzedam moją 13400 i rx 6700 xt a radeon gre używany w dobrej cenie po znajomości,więc za małą dopłatą będe miał lepszego kompa z jakimś tam zapasem a przy generatorze klatek który działa już fajnie do tego mody w nieobsługiwanych grach ma to większy sens z tym zapasem, z modami to cb2077 z rt na ultra działa już bardzo dobrze na moich podzespołach. @Kawabonga moja płyta to b660 więc bez uv ten procesor spokojnie pobierze z 220W https://youtu.be/y5Yoz72WNGk?t=369 więc nie wiem czy by się udało zejść do wartości około 140 W, ten artic freezer 36 może da radę. A zasilacz może być słyszalny nie przeszkadza mi to zbytnio. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Nie no, jak 1080p to jasne - przy czym robiąc już taką wymianę sprzedałbym też płytę + Ram i poszedł w 7800X3D - szczególnie, że za miesiąc premiera Ryzen 9000 więc możliwe że Zen4 potanieje trochę. Ja sam robiłem przesiadkę z 12700k na 7800X3D, kolega @joker5513z 13700k na 7800X3D i jest legancko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca https://www.pepper.pl/promocje/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-acfre00121a-838303 zmień sobie chlodzenie,wyjdzie lepiej jak nowa pasta 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca (edytowane) @up chłodzonko rewelacja , kupiłem ostatnio . W tej cenie , a nawet pewnie wyższej konkurencja nie ma nic do zaoferowania lepszego. Edytowane 5 Czerwca przez jakub1t 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 5 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca Ok to zakupię tego arctica, możecie mi jeszcze powiedzieć czy po zmianie procesora będą jakieś problemy z podkręconymi ramami ? może tak być że te tamingi które aktualnie mam będą np za niskie mając inny procesor ? czy wręcz przeciwnie udało by się jeszcze niżej zejść z opóźnieniami ?. @Rebelmind zastanowię się nad tym radkiem odezwę się jak będę potrzebował porady co do płyty i ramu, osatnio mi super doradziłeś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Na tym nowym cpu nie powinno być problemu z OC ramu a nawet uda Ci się uzyskać jeszcze lepsze opóźnienia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xylom 24 Napisano 5 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca Ok dziękuje za pomoc,temat można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Po co zamykać , opisz później jak przeszła przesiadka i jak sprawuje się nowe chłodzenie . 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca 6 godzin temu, Kawabonga napisał: Maksymalny pobór mocy całego mojego kompa jaki zanotowałem to 565W A jak zmierzyłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 5 Czerwca Udostępnij Napisano 5 Czerwca Mam miernik poboru prądu wpięty w gniazdko. Mam miernik poboru prądu wpięty w gniazdko. Tak z ciekawości np. najładniejsza graficznie gra jaka do tej pory wyszła, czyli Senuas Saga Hellblade II na najnowszym silniku graficznym UE5 pobrała u mnie w piku 474W. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts