Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Wypadłem z obiegu i nie mam czasu kopać się przez internet... Do rzeczy

Składam kompa do pracy w programach: AutoCad, Inventor, Slicer, Fusion360, SolidWorks. W tym miejscu potrzebowałbym pomocy z kompletacją sprzętu.

Komputer ma być niezawodny. Planowany czas pracy dziennie - 12h. 

1. Na ten moment mam wybrane cpu: R7 7800x3d, jednakże jestem skłonny zmienić zdanie na rzecz innego procesora. Interesuje mnie mocny rdzeń i min.6, może 8 rdzeni. Po ostatnich fiksacjach u "niebieskich" wybrałem produkt AMD z nadzieją na wykorzystanie szybkiej pamięci Cache... 

2. Do cpu szukam płyty. Kolega z poprzedniego wątku dostał odpowiedź w postaci B650 gejming plus - pytanie co zyskam dopłacając do jakiejś lepszej płyty b650 lub do chipsetu x670 i czy x670e mają nadal słabe chłodzenia chipsetów? 

3. RAM - celuję w min. 64GB pamięci. Z tego co czytałem na forach, będzie to optymalna ilość. Do moich zastosowań powinna wystarczyć, ale poprosiłbym o dobór setu do proponowanej płyty głównej.

Powyższe Trio powinno działać ze sobą bezproblemowo lub umożliwić zmianę ustawień w biosie np. jakiś głupich opcji w celu poprawy stabilności systemu bez redukcji wydajności za którą się płaci  

4. Chłodzenie cpu: na ten moment upatrzyłem sobie DeepCool AK620 2x120mm - możecie powiedzieć czy nie będzie to overkill?

5. Dodatkowo planuję dołożenie 4070 ti super - możecie też mi pomóc w doborze vendora karty. 

6. PSU - ile mocy byście dali do takiego zestawu? 650 W? Według GamersNexus, karta bierze 300 W, a "szpilki" są do 330W (10%).

7. Obudowa - Wygląd bez większego znaczenia. Fajnie, jakby była dobrze wygłuszona i nie rezonowała od wentylatorów.

biorąc pod uwagę, że jest to średniej klasy komputer (co za czasy) - lubię współczynnik Price/Performace, jednak jestem w stanie dołożyć do czegoś, co jest lepsze lub oferuje więcej możliwości, a kosztuję stówkę więcej XD.

Nie wiem jakie jeszcze pytania mogę wam zadać - proszę was o pomoc 

Pozdro

Edytowane przez Bichits
Napisano (edytowane)

3ndurek, dziękuję za odpowiedź - sprawdzę temat. Pytanie - czy tego intela da się schłodzić powietrzem? Nie mogę pozwolić sobie na błąd chłodzenia lub jego awarię.

joker - no tak, ale to trochę nie mój budżet. Popraw mnie, jeśli się mylę. 

Edytowane przez Bichits

Przy full load zarówno AMD jak i Intela trudno schłodzić nawet cieczą. Tym bym się nie przejmował, bo degradacja wydajności w takich przypadkach jest na granicy błędu pomiarowego. Celujesz w top cpu, musisz się z tym liczyć że będzie gorąco podczas pełnego obciążenia. Można to wyciągać robiąc undervolting. Powietrze? Nie ma szans, ale tak jak pisałem, bym się tym nie przejmował. Jak chcesz koniecznie powietrze (pomijając że układy wodne nie są awaryjne, kosztują często mniej od powietrza i oferują o wiele lepszą wydajność) to możesz dać https://proline.pl/chlodzenie-procesora-noctua-nh-d15-chromax-black-p7103157 Z drugiej strony, programy z których korzystasz, w modelowaniu korzystają bardziej z pojedynczych rdzeni, render zakładam że i tak pójdzie na GPU. Trzymałbym się raczej RTX - zdecydowanie lepsza wydajność w niższej cenie niż quadro, przy czym jeżeli korzystasz np. z takich softów jak NX czy coś podobnego, coś co wymaga certyfikowanego sterownika, to wtedy tylko quadro, ale nie widzę nic takiego w Twoich zastosowaniach. To co podał endurek, 14700K, RTX 4070 Ti Super, 64GB DDR5, 2TB SSD to bardzo dobra opcja. Możesz dorzucić stówkę do obudowy, która ma filtr na przodzie https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-meshify-2-tg-light-tint-black-p8115885 - bez "Lite" w nazwie. Alternatywnie nawet https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-define-7-gray-solid-p5485606 przy czym na górze korzystasz z panelu przewiewnego jeżeli będzie AiO 360. 

• Lubię to 1
10 godzin temu, joker5513 napisał:

Nie chce się wymądrzać, ale do CAD może lepiej jakąś grafikę quadro by dobrać? 

41 minut temu, kajtek. napisał:

Trzymałbym się raczej RTX - zdecydowanie lepsza wydajność w niższej cenie niż quadro,

Jak się szuka po necie to jest miliard odpowiedzi typu "Quadro do CAD lepsze", a niżej "Geforce i Quadro to to samo". Różnice pomiędzy Geforce i Quadro są i ich nie ma jednocześnie. Szkoda, że NVidia nigdy się na ten temat nie wypowiedziała jakoś sensownie. Z jednej strony ten sam chip, z drugiej inny sterownik i często wymieniany argument typu: "wsparcie dla obustronnego oświetlenia geometrii", "optymalizacje CAD" ... itd. Kiedyś widziałem nawet jakieś porównanie i g... z niego wynikało.

Jak jest na prawdę? Nie mam pojęcia, nie znalazłem nigdy też wiarygodnego źródła, które by którąkolwiek z teorii jednoznacznie potwierdzało lub obalało.

Możesz kupić Quadro z 48GB VRAM więc warto kupić, a nie jakieś biedne RTX 4090

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-rtx-6000-ada-generation-48gb-gddr6-vcnrtx6000ada-sb-13114164/

Kiedyś Quadro miało sporą przewagę nad kartami dla graczy, ale z biegiem lat nastąpił duży skok wydajności tych drugich i już te różnice niby są, ale nikt nie wie jakie ;)

Napisano (edytowane)
W dniu 15.05.2024 o 07:11, kajtek. napisał:

Przy full load zarówno AMD jak i Intela trudno schłodzić nawet cieczą. Tym bym się nie przejmował, bo degradacja wydajności w takich przypadkach jest na granicy błędu pomiarowego. Celujesz w top cpu, musisz się z tym liczyć że będzie gorąco podczas pełnego obciążenia. Można to wyciągać robiąc undervolting. Powietrze? Nie ma szans, ale tak jak pisałem, bym się tym nie przejmował. Jak chcesz koniecznie powietrze (pomijając że układy wodne nie są awaryjne, kosztują często mniej od powietrza i oferują o wiele lepszą wydajność) to możesz dać https://proline.pl/chlodzenie-procesora-noctua-nh-d15-chromax-black-p7103157 Z drugiej strony, programy z których korzystasz, w modelowaniu korzystają bardziej z pojedynczych rdzeni, render zakładam że i tak pójdzie na GPU. Trzymałbym się raczej RTX - zdecydowanie lepsza wydajność w niższej cenie niż quadro, przy czym jeżeli korzystasz np. z takich softów jak NX czy coś podobnego, coś co wymaga certyfikowanego sterownika, to wtedy tylko quadro, ale nie widzę nic takiego w Twoich zastosowaniach. To co podał endurek, 14700K, RTX 4070 Ti Super, 64GB DDR5, 2TB SSD to bardzo dobra opcja. Możesz dorzucić stówkę do obudowy, która ma filtr na przodzie https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-meshify-2-tg-light-tint-black-p8115885 - bez "Lite" w nazwie. Alternatywnie nawet https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-define-7-gray-solid-p5485606 przy czym na górze korzystasz z panelu przewiewnego jeżeli będzie AiO 360. 

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Co do chłodzenia - moja propozycja w postaci DeepCool AK620 2x120mm miała wystarczyć do AMD. W Przypadku chłodzenia intela faktycznie może być inaczej. Na pewno usiądę do tego tematu na dłużej i wybiorę odpowiedni produkt. Z chłodzeniem wodnym mam złe doświadczenia. AiO zazwyczaj po paru latach zaczyna hałasować i trzeba trzymać kciuki żeby pompa nie padła. Wolę zostać przy konwencjonalnym chłodzeniu z wentylatorami, w którym jedynie wymienia się pastę termoprzewodzącą, jednakże nie zamykam się kompletnie na AiO.

Dziękuję bardzo za dodatkowe info o obudowie - pomyślę nad dopłatą albo kupię sam filtr lub po prostu wykonam custom front panel pod filtr.

Co do gpu - na pewno nvidia, ponieważ nie każdy radeon działa dobrze z SolidWorksem - nie zgadniecie skąd wiem Hahaha

W dniu 15.05.2024 o 08:31, Adames napisał:

Jak się szuka po necie to jest miliard odpowiedzi typu "Quadro do CAD lepsze", a niżej "Geforce i Quadro to to samo". Różnice pomiędzy Geforce i Quadro są i ich nie ma jednocześnie. Szkoda, że NVidia nigdy się na ten temat nie wypowiedziała jakoś sensownie. Z jednej strony ten sam chip, z drugiej inny sterownik i często wymieniany argument typu: "wsparcie dla obustronnego oświetlenia geometrii", "optymalizacje CAD" ... itd. Kiedyś widziałem nawet jakieś porównanie i g... z niego wynikało.

Jak jest na prawdę? Nie mam pojęcia, nie znalazłem nigdy też wiarygodnego źródła, które by którąkolwiek z teorii jednoznacznie potwierdzało lub obalało.

Możesz kupić Quadro z 48GB VRAM więc warto kupić, a nie jakieś biedne RTX 4090

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-rtx-6000-ada-generation-48gb-gddr6-vcnrtx6000ada-sb-13114164/

Czyli od lat nic się nie zmieniło.

Jeszcze pytanko o ASUSa. Karta wydaje się być spoko, ale jaki jest zamiennik / odpowiednik dla niej? Martwię się o gwarancję - wiadomo jak to u Asusa - gwarancja do stu-dni.

Edytowane przez Bichits