Skocz do zawartości

Procesor pod Rx 7900xt, wymiana R3600

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jakiś czas temy wymieniłem kartę, przyszła pora na procesor.

Zależy mi zarówno na ogólnej wydajności systemu jak

I wydajności w grach ( wiele tytułów: seria forza, ets, fs21, horizon down, gra v, RDR2, CP77 i inne )

Obecnie posiadam ryzena 3600 + gigabyte b450 aorus elite.

Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami.

Wymiana procesora i pamięci RAM.

Przejście na AM5/ewentualnie coś od niebieskich.

Przy wymianie zyskam nową podstawę, szybszy ram, oraz PCIe gen 4 ( posiadam dwa dyski którym się to spodoba )

Oczywiście tańsza opcja to zostać na AM4. Jeśli

Wzrost wydajności ma być na poziomie 10-15% to w ogóle nie będę patrzył w stronę AM5.

Przy AM4 myślałem o ryzen 5800x3d i do tego jakiś RAM 2x16

Przy AM5 zastanawiam sie nad 7800x3d do tego pewnie b650 tomahawk i ram 2x16.

Cenowo zostanie na AM4 jest dużo bardziej opłacalne.

Może ktoś robił podobne zmiany i ma jakiś pomysł na to.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie przemyślenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A w jakiej rozdzielczości grasz? Jeśli 1440p+ to najtaniej i najprościej 5800x3D, przejście na AM5 to już spore koszta a jakoś super wydajność nie wzrośnie - jakoś 10-15%, w jakichś grach procesorowych do 30%. 

5 godzin temu, kudlatyEOS napisał:

Oczywiście tańsza opcja to zostać na AM4. Jeśli

Wzrost wydajności ma być na poziomie 10-15% to w ogóle nie będę patrzył w stronę AM5.

skrajnie to moze być 60 procent po przejsciu na 5800x3d

Te 10-15% to wzrost miedzy 5800x3d a 7800x3d.

Z tego co widzę, nie ma wielkich różnic między 5600x3d - 5700x3d - 5800x3d jeśli chodzi o gry. Różnica w stosunku do 3600 faktycznie może wynieść nawet 60%. 

Chyba trzeba darować sobie AM5 i czekać na coś nowego. Najchętniej kupił bym 5600x3d i wymienił pamięci. Szkoda mi tylko PCIe gen4. 

Nie zobaczysz różnicy praktycznie, a hajs za to trzeba wyłożyć gruby. Szukaj 5700X3D (nawet gdyby miałby być 2-3 dychy tańszy), bo to bardzo solidny proc. Jaki ram masz? 

• Lubię to 1
21 minut temu, Rebelmind napisał:

Nie zobaczysz różnicy praktycznie, a hajs za to trzeba wyłożyć gruby. Szukaj 5700X3D (nawet gdyby miałby być 2-3 dychy tańszy), bo to bardzo solidny proc. Jaki ram masz? 

Ma w sygnaturce -  Ballistix sport LT 2x8GB 3200 CL16

Wystarczy do Ryzena 5700X3D w zupełności

• Lubię to 1

W wersji mobilnej nie wyświetla sygnatur - za to w q-tas reklam ofc :cenzura:. Te balistiki kręcą się bez problemu na 3600/16, kolega @pendzel_3wrzucił nawet kiedyś poradnik dedykowany dokładnie tym kościom i dokładnie pod Zen3. Bez problemu ogarną 5700X3D. 

• Lubię to 1

A więc poluję na 5700x3d i do tego wymienię jednak pamięć. W Forza ( horizon jak i motorsport ) trochę brakuje. Te modele mam łatwo dostępne. Mieszkam poza UE więc rynek jest tu ograniczony. 

- Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 2x16GB

albo 

- Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 3600 MHz 2x16GB

Te dwa modele pamięci mam tak naprawdę dostępne. 

W dniu 27.04.2024 o 21:25, kudlatyEOS napisał:

CL 18 

dokładnie ten model. 

Kingston Fury Beast DDR4 3600MHz 2x16GB (KF436C... | NetOnNet

Mam dość marny wybór. Obecne pamięci pogoniłem na 3600 CL16. Jednak jak pisałem przy 4K czasami brakuje RAM-u. 

Brakuje Ci ramu, bo gry alokują w nim dane, które powinny być w pamięci karty graficznej.

Jak wymienisz na RX7900XT to tego problemu nie uświadczysz, a na pewno nie w takim stopniu, 16GB ram to nadal w większości zalecana ilość do gier, które wymieniłeś.

Ja bym nie wymieniał na gorsze tylko dlatego, żeby mieć 32GB.

3600/18 tj straszna kaszana, serio :/ To już bym kupił prędzej dobry ram w pl będąc w odwiedzinach lub kupił online, wysyłał do rodziny i poprosił żeby odesłali do Ciebie za granicę. 

Chce ramu nie v-ramu od gpu czyli 16gb to za mało. Moze masz zapchany ram w windowsie masz coś odpalone w tle, może masz zasyfiony system?

Ale na dłuższą metę 16gb to mało w dzisiejszych czasach jak się odpala często jeszcze w tle coś. Docelowo bym kupił dobre 2x16 i wymienił ram

System stawiany na nowo koło października bo wymieniłem główny dysk M.2. W tle nic nie działa, wszystkie launchery mam wyłączone w autostart i odpalam dopiero jak są mi potrzebne. Jak dla mnie 16gb to raczej taka podstawa w dzisiejszych czasach, 32gb powinno być standardem. Po uruchomieniu sam system zajmuje około 6-6,5 gb. 

Jeśli chodzi o pamięć, mogę kup[ić wolniejsze 3200 z cl 16. 

• 3 miesiące temu...

Temat nadal otwarty. 
Tymczasowo dokupiłem na próbę dodatkowe dwie kości od Corsair, ustawiłem wszystko na 3400 CL 16. Działa to jak należy. 

No i nadal zastanawiam się nad prockiem. 

Albo zostaję na AM4 i biorę 5700x3d

Albo przesiadam się na AM5 i biorę 7800x3d bądź w tej samej cenie 9700X. 

Zastanawiam się czy przejście na AM5 ma sens. 

5700x3d/5800x3d będzie najtańszym rozwiązaniem i też najprostszym. Nie trzeba wybebeszać kompa. Jeżeli jest budżet to jak najbardziej 7800x3d z płyta b650 i ramem 32 GB 6000 cl 30 lub 6400 cl 32. 9700x sobie odpuść - dla gracza bez sensu.

Edytowane przez joker5513
  • Popieram 1

Właśnie mocno zastanawiam się nad tą wymianą na AM5.

5700x3d kosztuje śmieszne pieniądze, a dał by trochę wigoru. Może skończy tylko jako procesor na oczekiwanie pojawienia się 9700x3d czy jak go tam nazwą i wtedy wskoczyć na AM5 jeśli będzie potrzeba. Jest kilka tytułów w których 3600 mocno dostaje po tyłku. 

Wydaje mi się, że raczej nie ma sensu dokładać do 5800x3d. Dość duża różnica w cenie na chwilę obecną. 

3 godziny temu, kudlatyEOS napisał:

Wydaje mi się, że raczej nie ma sensu dokładać do 5800x3d.

Jak ja kupowałem 5800X3D to różnica była na poziomie 20 zł. Mam na pokładzie właśnie RX 7900XT. Daje radę takie combo. 

• Lubię to 1

Gdyby tak nadal było to chętnie kupił bym 5800x3d ale obecnie to niestety 500-600 zł dopłaty a to już sporo jak za tak mały przeskok wydajności. Na 90% padnie na 5700x3d jako procesor przejściowy do momentu ukazania się nowej serii x3d.