matt21 9 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Siemka, Jak w temacie, niedługo będę zmieniał swojego oppo reno 3 pro na coś innego i wpadły mi w oko Realme 12pro+ i Pixel 7 pro. Telefonu oprócz tradycyjnie do dzwonienia, to używam głównie telefonu do fotek, wideo i przeglądania internetów. Raczej rzadko gram a wręcz wcale. A i szukam telefonu do 3k. Za Realme przemawia szybkie ładowanie i w zasadzie też dobre aparaty jak na średnią półkę. Za pixelem długie wsparcie, jeszcze (chyba?) lepsze aparaty i lepsze bebechy, to co mnie odstrasza, to długi czas ładowania. iPhonów akurat nie chce. Zatem, co byście polecili? A może inny telefon? Cytuj Link to post Share on other sites
Karvalsky 7 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Cięzki wybór tak szczerze oba telefony zbliżone do siebie, jakość zdjęć i nagrań podobna, odświeżanie ekrany takie samo. Różnica jest w ekranie, bo realme ma AMOLED, a pixel ma OLED i tutaj skłaniałbym się bardziej do energooszczędnego AMOLEDa, ładowarka 67W też na korzyść realme (pixel ma 23W). Poniżej może zrobię małe podsumowanie każdego telefonu. realme 12 Pro+ 5G 12/512GB Submarine Blue: + energooszczędny ekran AMOLED + Ładowarka 67W + Plecki ze skóry ekologicznej, a nie ze śliskiego szkła + Nowszy android 14 + Zdecydowanie większym zoom hybrydowy Google Pixel 7 Pro 5G Dual SIM 12/128GB Obsidian Black + Lepsze Slow Motion (do240kl./s) + więcej czujników (zbliżenia, magnetometr, barometr) + Ładowanie bezprzewodowe + lepsza pyło i wodoszczelność (IP68) Nie oceniam jakości zdjęć i nagrań, bo to jest mocno indywidualne odczucie Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia No właśnie kwestia zdjęć i wideo to dla mnie dość istotna kwestia, bo zależy mi na dobrej jakości :D. Gdyby nie to ładowanie to bym pixela brał w ciemno, aktualizacja do nowszego androida i tak będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Akurat brak szybkiego ładowania to zaleta bo mniej degraduje baterię. Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 9 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia Jeszcze myślę o Samsungu Galaxy s23. Spoko aparaty, kompaktowy i ładowanie jeszcze nie takie złe oraz snapdragon i widzę, że można poniżej 3k kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia (edytowane) 9 minut temu, ODIN85 napisał: Akurat brak szybkiego ładowania to zaleta bo mniej degraduje baterię. Akurat to jest bardzo fajna funkcja . Ja z niej często korzystam (w sumie w 95%), a że bateria to mówi się trudno . Jak ktoś chce dbać to pewnie można programowo ograniczyć np inteligentnym ładowaniem , ewentualnie słabym kablem lub po prostu słabszą ładowarką , a mocną mieć w zapasie . Edytowane 9 Kwietnia przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 9 Kwietnia Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2 godziny temu, ODIN85 napisał: Akurat brak szybkiego ładowania to zaleta bo mniej degraduje baterię. Nie ma obowiązku używania szybkiej ładowarki dostarczonej z telefonem. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 9 godzin temu, jakub1t napisał: Akurat to jest bardzo fajna funkcja . Ja z niej często korzystam (w sumie w 95%), a że bateria to mówi się trudno . Jak ktoś chce dbać to pewnie można programowo ograniczyć np inteligentnym ładowaniem , ewentualnie słabym kablem lub po prostu słabszą ładowarką , a mocną mieć w zapasie . Wiesz bo ludzie dzielą się na tych co wymieniają fona co dwa lata i na tych co po dłuższym okresie czasu Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 10 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 1 godzinę temu, ODIN85 napisał: Wiesz bo ludzie dzielą się na tych co wymieniają fona co dwa lata i na tych co po dłuższym okresie czasu No ja swój po prawie 4 latach :D, przeważnie jak zmieniam tel to co 3-4 lata, wyjątkiem był jak wziąłem kiedyś Huawei P9 lite, po roku go wymieniłem. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia No to raczej nie używaj szybkiego ładowania Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia ostatni miałem 4 lata , ale ładowanie 18w tylko . Bateria na pewno nie była jak nowa , ale jej zużycie mi w niczym nie przeszkadzało , cały dzień za każdym razem . Teraz mam 67w ale dopiero od lipca gdzieś , nie zauważyłem spadku jak na razie . Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Po roku zauważysz Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Kwietnia Udostępnij Napisano 10 Kwietnia Już obudowę wymieniałem bo do kieszeni nie trafiłem . W razie mam łatwy dostęp do baterii Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 11 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia A wypowie się ktoś o Samsungu Galaxy s23? Bo cenowo teraz na spoko poziomie stoi, mała bateria ale komentarze są różne na temat sot, jedni są w stanie i 7h mieć a inni 3,5-4,5h. Cytuj Link to post Share on other sites
Karvalsky 7 Napisano 11 Kwietnia Udostępnij Napisano 11 Kwietnia Samsung Galaxy S23 8/128GB Black: + lepszy procesor od Pixela i Realme + Świetny ekraan AMOLED 2X + Narywanie SlowMotion w 240kl./s w 1080p i 960kl./s w 720p + Nagrywanie w 4k i 8k są też małe minusy: - wolniejsze ładowanie i mała pojemność baterii 3900 mAh Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 16 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia No właśnie ma dość dobre opinie, bardzo możliwe, że jego wezmę, ale do czerwca jeszcze trochę to może coś innego kupię Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 17 Kwietnia Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 22 godziny temu, matt21 napisał: do czerwca jeszcze trochę to może coś innego kupię To po co teraz ten temat ? Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 18 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia Żeby się zorientować, co warto, na co zwrócić uwagę,co kto doradzi, żebym potem nie żałował. Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia A tak zapytam jeszcze, jak bardzo duży wpływ na działanie ma pamięć ufs 3.1 a 4.0, bo widzę że w Galaxy s23 128gb ma 3.1 a 256gb 4.0? Cytuj Link to post Share on other sites
matt21 9 Napisano 6 Maja Autor Udostępnij Napisano 6 Maja Dobra, wybór padł na Galaxy s23 256gb. Temat można zamknąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts