gmuru 1 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Cześć, jestem nowy w tych sprawach, posiadam kartę Zotac GeForce RTX 4070 SUPER Twin Edge 12GB. Chciałbym zrobić jej undervolting, w celu polepszenia kultury pracy. Zależy mi, żeby wydajność w ogóle nie spadła. Jak odpaliłem Heaven Benchmark to karta pracuje praktycznie cały czas na taktowaniu 2740-2775Mhz, ale są momenty gdy na chwilę przeskakuje na 2790Mhz. Jakie taktowanie powinienem ustawić jako maksymalne na krzywej? Myślałem o obniżeniu napięcia do 950/975mV. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w tej sprawie? Czy po zrobieniu undervoltingu powinienem ustawić suwaki Power Limit i Temp Limit na maksa? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Sam jakis czas temu robiłem UV będąc totalnie zielonym i mi pomógł ten filmik - link Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca 3 godziny temu, gmuru napisał: Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w tej sprawie? Czy po zrobieniu undervoltingu powinienem ustawić suwaki Power Limit i Temp Limit na maksa? Czemu nie,o ile jest tam unlok tdp Cytuj Link to post Share on other sites
gmuru 1 Napisano 24 Marca Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 3 godziny temu, navka napisał: Sam jakis czas temu robiłem UV będąc totalnie zielonym i mi pomógł ten filmik - link Właśnie też go oglądałem ale nie wiem jakie maksymalne taktowanie na krzywej ustawić jak pracuje głownie na 2760/2775 ale są też przeskoki na 2790 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca Oc uV to metoda prób i błędów bo kazdy dosał inny asic 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gmuru 1 Napisano 24 Marca Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 1 minutę temu, janek20 napisał: Oc uV to metoda prób i błędów bo kazdy dosał inny asic A jak najlepiej sprawdzić czy wszystko działa stabilnie? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca w wiedzminie 3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kampers 150 Napisano 24 Marca Udostępnij Napisano 24 Marca W Cyberpunk 2077 do tego zrób OC scaner zobaczysz jaki chip masz Mi lata to w grach na 2895MHz Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca 9 godzin temu, kampers napisał: Mi lata to w grach na 2895MHz Ale Ty masz 4090 Totalnie inne zegary i specyfikacja GPU. Przy UV kart RTX jeśli nie zmniejszysz limitu mocy @gmuru to nie nastawiaj się na znaczące zmiany w kulturze pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
soda 387 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca @gmuru jeżeli nie wiesz jak ogarnąć Uv, to po prostu ustaw Power limit na 80% i masz zrobiony Undervolting, temperatury i pobór prądu spadną, a co za tym idzie kultura pracy się poprawi. Spadek wydajności jest znikomy, w granicach błędu pomiarowego. Cytuj Link to post Share on other sites
gmuru 1 Napisano 25 Marca Autor Udostępnij Napisano 25 Marca Zrobiłem OC Scaner w Afterburner i takie coś wyszło. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca (edytowane) Zapomnij o tych śmiesznych skanerach , tylko testy , testy i jeszcze raz testy w grach . U mnie RTX3060Ti po niby stabilnym UV przechodził wszystkie testy w benchmarkach a po odpaleniu CoD Warzone, grę wysypywało do pulpitu po chwili gry . Edytowane 26 Marca przez Kawabonga literówki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gmuru 1 Napisano 27 Marca Autor Udostępnij Napisano 27 Marca (edytowane) W dniu 26.03.2024 o 16:19, Kawabonga napisał: Zapomnij o tych śmiesznych skanerach , tylko testy , testy i jeszcze raz testy w grach . U mnie RTX3060Ti po niby stabilnym UV przechodził wszystkie testy w benchmarkach a po odpaleniu CoD Warzone, grę wysypywało do pulpitu po chwili gry . No właśnie miałem tak samo bo ustawiłem na 950mV 2775Mhz i testy wszystko przeszedł, odpaliłem DyingLight2 i crash zanim zdążyłem się postacią ruszyć Ale temperatury przy 950mV wszędzie około 71stopni a bez undervoltingu 73 więc różnica prawie żadna więc chyba zostanę przy normalnych ustawieniach. Edytowane 27 Marca przez gmuru 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca Pewnie i tak działasz na power limicie to nie za duza różnica Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 27 Marca Udostępnij Napisano 27 Marca 12 minut temu, gmuru napisał: No właśnie miałem tak samo bo ustawiłem na 950mV 2775Mhz i testy wszystko przeszedł, odpaliłem DyingLight2 i crash zanim zdążyłem się postacią ruszyć Ale temperatury przy 950mV wszędzie około 71stopni a bez undervoltingu 73 więc różnica prawie żadna więc chyba zostanę przy normalnych ustawieniach. A jakie jest standardowe napięcie na twojej karcie ? Ogólnie czasami warto obniżyć taktowanie rdzenia o 100MHz albo i więcej aby chodziła na niższym napięciu , wydajność może nawet wzrosnąć a temperatury spaść. Mi RTX3060Ti chodzi na 1960MHz i 0,870mV , czyli zrobione oc z uv i działa lepiej niż na defualtowych ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca 11 godzin temu, Kawabonga napisał: Ogólnie czasami warto obniżyć taktowanie rdzenia o 100MHz albo i więcej aby chodziła na niższym napięciu , wydajność może nawet wzrosnąć Ot ciekawostka... po powrocie do domu swoją karte tez obetne o "pińset" MHz, boost i przyrost mocy pewnie mnie zabije.... Moim zdaniem herezje tego człowieka (nie tylko ten post) to temat dla moderacji - wprowadzanie innych użytkowników w błąd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Weś chłopie odpal tam benchmark w CB2077 i sprawdź po raz pincetny raz jak tam RT z pt działa . Karta potrafi lepiej działać z obniżonym napięciem bo wtedy lepiej bostuje na rdzeniu i utrzymuje dłużej wyższe taktowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca I obniżenie zegara tu pomoże? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca On ma radeona zrobił offestem minus 50mv i mu sie zegar mieści lepiej w game boost od cała tajemnica. Ampere tez zreszta czesto działał na PL W ADA zazwyczaj nie A temperatura tutaj nie jest wazna bo można mieć 71 stopni 1000 rpm i 73 2000 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Oczywiście . Widać że nigdy tego nie robiłeś i nie testowałeś . Zajmij się prostrzymi tematami dla ciebie i nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca 12 godzin temu, Kawabonga napisał: Ogólnie czasami warto obniżyć taktowanie rdzenia o 100MHz albo i więcej aby chodziła na niższym napięciu , wydajność może nawet wzrosnąć Napięcie - rozumiem. Ale w jaki sposób OBNIŻENIE ZEGARA RDZENIA o 100MHz ma powodować wzrost wydajności czegokolwiek? Obniżenie częstotliwości pracy rdzenia ZAWSZE spowoduje chociażby minimalny spadek wydajności. Czego tu nie rozumieć? Bzdura dokumentna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Nie chcę mi się tego tłumaczyć ingorantowi. Zawsze robię uv na nvidii i Radeonach. Z ciekawostki powiem Ci ze ustawienie 2800mhz karta działa wolniej niż 2500mhz . Jak to?! Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca (edytowane) Halo!!!!!! - jest tu moderator czy będziemy dalej raczeni bzdurami???? Czy jest jakaś aktualizacja regulaminu która toleruje szamanów głoszących herezje i dezinformacje? Edytowane 28 Marca przez joker5513 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca 12 minut temu, Kawabonga napisał: Z ciekawostki powiem Ci ze ustawienie 2800mhz karta działa wolniej niż 2500mhz . Jak to?! Idź się z tego wyspowiadaj synu. Dobrze zrobione UV ma na celu obniżenie produkcji ciepła a co za tym idzie zmniejszenie wpływu oprogramowania pilnującego temperaturę na zegary. Robi się to często po to żeby zegary wyżej wchodziły lub/i trzymały dłużej wyższe taktowanie = wydajność. Innym celem UV jest okiełznanie jakiegoś piekarnika ale tutaj zegary też będą niższe = mniejsza wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 28 Marca Udostępnij Napisano 28 Marca Mam najlepsze wyniki w 3dmarku na świecie na RTX3060ti więcej nie ucz ojca dzieci robić. gdym bezmyślnie dodawał tylko więcej MHz na rdzeniu to jak to mówił Pudzian, nic by to i tak nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts