nutado 0 Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca Mam następujący problem z komputerem: od początku komputer raz na jakiś czas się zawieszał i wyskakiwał blue screen. Były okresy, że działo się to kilka razy dziennie, było tak, że przez 2 miesiące był spokój. Zawieszenia zdarzały się częściej przy starcie i ładowaniu windowsa, niż przy dalszej normalnej pracy. Test pamięci RAM - 0 błędów Test obciążeniowy - temperatury w porządku Testy programami do dysków - dyski w stanie doskonałym. Ostatnio zauważyłem zależność, że zawieszenia mają związek z obciążeniem dysku systemowego na M.2: Kingston 1TB KC2500 Uruchomiłem Hard Disk Sentinel, jednocześnie uruchomiłem CrystalDiskMark, by przetestować dysk. Podczas testu dysku systemowego, test odczytu przeszedł pozytywnie, następnie podczas testu zapisu system się zawiesił (zamrożenie i po kilkunastu sekundach blue screen). Jednocześnie w programie Hard Disk Sentinel zniknęła nazwa dysku - dysk przestał być widoczny. opis blue screen: pojawia się napis: "critical process died" - po kilkunastu sekundach, lub restarcie pojawia się drugi blue screen: wymagane urządzenie jest nie podłączone, lub nie dostępne. Dopiero wyłączenie komputera na kilka sekund i ponowne włączenie likwidowało błąd, aż do następnego zawieszenia. Dodatkowy objaw dziwnego zachowania komputera, to 2-3 sekundowe zawieszenia portów usb - tu restart pomaga. Zaktualizowałem wszystkie sterowniki, zaktualizowałem bios, uruchamiałem sfc, oraz dism, ustawiłem wszystkie stare dyski na GPT (z mbr). Niestety bez pozytywnego rezultatu. Co może powodować ten błąd? Dysk, płyta główna, czy może coś innego? Poniżej opis zestawu: SilentiumPC Fera 5 120m Dysk HDD WD BLACK 1TB 7200obr. 64MB CMR WD1003FZEX Dysk SSD Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe KC2500 SKC2500M8/1000G Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black Pamięć RAM DDR4 Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Renegade Black Płyta główna Socket AM4 ASUS TUF GAMING B550-PLUS Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 5600G Zasilacz do komputera SilentiumPC Supremo FM2 650W 80 Plus Gold dodatkowe 2 dyski na sata: ssd 0,5 TB HDD 1 TB od kilku dni dodatkowo karta RTX 4070 - ale zawieszenia miały miejsce przed jej zamontowaniem Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Sprawdź dokładnie w managerze zadań zakres pracy dysków w idle. Jeden z nich jest uwalony. Critical_process_died czyli krytyczne przerwanie głównych procesów, wszystko siada w jednej chwili. Obczaj który to może być ale obstawiam że systemowy Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe KC2500 jest uszkodzony. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nutado 0 Napisano 25 Marca Autor Udostępnij Napisano 25 Marca sprawdzam dyski w managerze zadań, widzę wykresy, które niestety nic mi nie mówią: Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts