Adames 458 Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca Pasta od ThermalGrizzly jest świetna, tylko jak zmienisz z Forda Focusa na Ferrari 488, to jadąc po Warszawie ciężko abyś realnie odczuł różnicę w czasie dojazdu : ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 15 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca Dobrze, zamówienie było dawno złożone, ale czekali na płytę główną. 7 czerwca wysłali, a kurier dopiero dzisiaj u mnie był xD. Są jakieś szczegóły na które trzeba zwrócić uwagę przy składaniu ? Czy nic się nie zmieniło w tej sprawie bo trochę czasu minęło odkąd składałem PC, a jeszcze nigdy na AMD. Ewentualnie w bios ram sprawdzić? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 15 Czerwca Udostępnij Napisano 15 Czerwca Teraz, artur04c napisał: Są jakieś szczegóły na które trzeba zwrócić uwagę przy składaniu Tak, pamiętaj o podłożeniu gumki pod SSD m2 jeżeli ten siedzi pod radiatorem, inaczej będziesz miał bananowy dysk. Jeżeli kupiłeś tamtego ADATA SX8200 PRO - to pamiętaj by nie przyklejać tej metalowej naklejki odprowadzającej ciepło - bo będzie bananowy dysk xD A tak poza tym to niespecjalnie wiele zmieniło się przez ostatnie 15 lat. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca Dziwna reakcja. Po wciśnięciu przycisku włączania wentylatory zasilacz stoją i podświetla się tylko LED RAM i zero reakcji... wtf? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 16 Czerwca Udostępnij Napisano 16 Czerwca Trening RAM? Ryzeny i ddr5 czasem tak mają, pierwszy start może trwać nawet kilka minut. Przy jakiejś płycie głównej widziałem nawet ostrzeżenie. Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca (edytowane) ja to jak zwykle w życiu mam nie fart... 34 minuty temu, Adames napisał: Trening RAM? Ryzeny i ddr5 czasem tak mają, pierwszy start może trwać nawet kilka minut. Przy jakiejś płycie głównej widziałem nawet ostrzeżenie. Jak długo ? Odłącze wentylatory dodatkowe wyjmę dysk m.2 ledy do wentylatorów itp itd. Pozostawię gpu cpu i ram. wyciągnąłem jedną kość ram, nadal to samo. Po podłączeniu do gniazdka brak reakcji, drugim razem świeci się tylko led ram. Jutro grafikę wyciągnę i po kolei diagnozować... Edytowane 16 Czerwca przez artur04c Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 16 Czerwca Udostępnij Napisano 16 Czerwca do 5 minut max. Jeżeli po c/a 5 minutach nie będzie obrazu, to znaczy gdzieś jest problem. Szansa na to, że np dostałeś padniętego procka jest mała, ale może się tak zdarzyć, niestety. Jeżeli nie masz opcji by sprawdzić komponenty niezależnie, wtedy najlepsza opcja to kontakt z sklepem. Tylko moja rada ... nie RMA, oddajesz towar i tyle. Nie masz pojęcia czy działa czy nie, nie masz obowiązku wiedzieć ani podawać powodu zwrotu. Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca aż tak długo nie czekałem bo zawsze wentylatory się włączały tym bardziej zasilacz, a tu cicho tylko RAM się podświetla : /. 14 minut temu, Adames napisał: do 5 minut max. Jeżeli po c/a 5 minutach nie będzie obrazu, to znaczy gdzieś jest problem. Szansa na to, że np dostałeś padniętego procka jest mała, ale może się tak zdarzyć, niestety. Jeżeli nie masz opcji by sprawdzić komponenty niezależnie, wtedy najlepsza opcja to kontakt z sklepem. Tylko moja rada ... nie RMA, oddajesz towar i tyle. Nie masz pojęcia czy działa czy nie, nie masz obowiązku wiedzieć ani podawać powodu zwrotu. akurat mam podstawkę bo na magazynie dhl paczka czekała do odbioru około 5 dni... 14 minut temu, Adames napisał: To jak to rozegrać żeby miało to ręce i nogi ? Włączyć i czekać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Upewniasz się że wszystko jest poprawnie podłączone, power_on i cierpliwie czekasz. Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Właśnie tam na płycie nie ma power_on tylko jest inne oznaczenie. W instrukcji jest złącze: JFP1 i pokazane poszczególne piny. Reset switch power led hdd led odepnę i zostawię tylko power switch Cisza, jak tylko ram się podświetla nic więcej... Które piny w zasilaczu zewrzeć żeby go włączyć na krótko ? bo tu już nie ma kolorowych kabli wszystko czarne ; D Zaraz spróbuję z innym zasilaczem bo już nie mam pomysłów. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Dziwna sprawa. Jeżeli masz taką możliwość, to sprawdź czy procek jest sprawny, jak dla mnie to pierwszy podejrzany jak coś nie idzie z ram. Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Nie mam takiej możliwości. Mi już ręce opadają bo nie wiem co robić. Tu jak by prąd nie dochodził bo płyta główna ma ledy od CPU RAM GPU i czegoś tam i ciemność. Jpdl. taka drobnostka. Maszyna ruszyła, ale na krótko. Trzeba to wszystko teraz spowrotem do obudowy włożyć ; D Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 17 Czerwca Udostępnij Napisano 17 Czerwca Rozumiem, że miałeś już obraz na ekranie i mogłeś wejść do bios? Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 17 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca Dopiero składam, ale były postępy ; ) Działa jest obraz i prosi o Windows. Winda postawiona, aktualizuje się, ale niepokoją mnie systematyczne stuki. Być może aktualizacja sterowników coś pomoże bo to wychodzi na kartę graficzną. Wentylatory się kręcą, ale jak by chciały przyspieszyć i coś je hamuje. Jak na razie LAN na maxa obciążony bo ciągle coś ściąga. W dniu 27.05.2024 o 09:58, 3ndurek napisał: Komplet za 3200 https://proline.pl/koszyk/97536faf MOBO 116 zł taniej z kodem DC4B812 Zasilacz 200 zł taniej z kodem D03EC52 Dziękuję bardzo za dobranie podzespołów. Na tą chwile zestaw rakieta ! Dziękuję Wszystkim za pomoc i za cierpliwość ! Sprzęt ruszył po zmianie kabla zasilania CPU bo nowy od zasilacza miał przerwę w obwodzie i dlatego były takie problemy bo brakowało mu prądu. Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca Witam ponownie ; D. Niepokoją mnie wentylatory, bo zbyt głosno działają. Mają zbyt wysokie obroty, SpeedFan nic nie pokazuje. Nadal brak sterowników ? Ps każdy wentylator w obudowie, a jest ich chyba 6 podpięty jest bezpośrednio pod wolne miejsca na płycie głównej. Można je wszystkie w "łańcuszek" połączyć, ale ja tak tego nie robiłem bo to bez sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 18 Czerwca Udostępnij Napisano 18 Czerwca Ten speedfan to się nadaje, do tarcia chrzanu po obiedzie, wentylatory ustaw sobie w biosie i tyle, pobawisz się ich krzywą i będzie elegancko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 18 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca (edytowane) Właśnie widziałem w biosie ustawienia, ale że to nowy sprzęt i wgl mam pierwszy raz styczność z AMD to poddaje go testom. ps kiedyś ten speed fan mnie uratował, ale jak widać teraz nie wczytuje 99% parametrów. Aktualnie PC jest w normalnej pracy internet/muzyka itp. i CPU ma 35-38 stopni i wentylatory w obudowie(wszystkie są pwm) ustawiłem prawie na zero, w bios pokazuje, 650 obr wentylatorów. i jest teraz cisza, dopiero przyspieszą jak temperatura podskoczy na 45 stopni i wskoczą na około 30% mocy i tak dalej, ale ustawiłem PWM i czujnik to nie CPU tylko Chipset bo jeszcze jest system, mos i cos jeszcze. Dobrze postąpiłem ? Bo wolę się upewnić. Tak samo z obudowy PC został mi nie podpięty jeden kabel, który jest 2 pinowy i wyglądem przypomina kable od power on, reset diody hhd i diody zasilania. Podpisany jest jako FAN. Nie kojarzę gdzie mogę go podpiąć i jeszcze mam na obudowie przycisk LED, który nie reaguje bo Ledy od wentylatorów mam podpięte pod JARGB_V2_2. Obudowa: ZENPC Z3 Mesh ARGB wentylatory Arctic P12 PWM PST ARGB (ACFAN00258A) MSI MAG B650 TOMAHAWK Edytowane 18 Czerwca przez artur04c Cytuj Link to post Share on other sites
artur04c 18 Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca Ktoś coś wie ? ; D Jakąś na starej generacji było inaczej. Może ktoś wie jak wyłączyć podświetlenie led ram podczas uśpienia ? no i uruchamianie PC z myszki niż wciśnięcie przycisku Power. Bo jeszcze nie zagłębiałem się tak w bios jedynie wentylatory ogarnąłem bo na nic więcej czasu nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts