BoBi1234 6 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Witam, Z racji że niedługo podepna mi symetryczne 2 gigabity szukam już powoli nowego routera, tak z grubsza wymagania- obsługa sieci mesh- możliwość przekierowania konkretnego urządzenia lub strony/aplikacji/adresu IP przez VPN- musi dać sobie radę z obsługą w sieci serwera filmów ( Plex) + klienta torrent i nie zajeżdżać całego łączą.- powiązane z punktem powyżej, limitowanie prędkości dla danego urządzenia + działający QOS- no i Wi-Fi 6, 6e czy może od razu 7? Wydaje mi się że 6 wystarczy ale może się mylę Najpopularniej od dostawcy dostanę Icotera i4882 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin2468 16 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego Ile portów lan 2,5 Gbit? Budżet? Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 3 Lutego Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2 porty powyżej 1gbit starczą, jeśli chodzi o budżet to nie chcę przepłacać, myślę że 2000 zł to optymalnie Cytuj Link to post Share on other sites
marcin2468 16 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Zakładam że dwa porty LAN powyżej 1 Gbit. Niestety rynek routerów wifii z szybkimi portami lan jest nadal mały. Proponuje ASUS TUF Gaming AX6000 + switch 2,5 GBit (np. TP-Link TL-SG105-M2). Router ma 2 porty 2,5 gbit - jeden będzie pod wan a drugi do switcha. Inną opcją jest router ethernetowy 2,5 gbit + access pointy (wymaga położenia kabla do accespointów) ale tu już robią się koszty. Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Nie mam możliwości położenia kabli, wszystko, poza 1 góra dwoma urządzeniami, będzie szło po wi-fi. Najbardziej mi zależy na szybkim wifi Cytuj Link to post Share on other sites
marcin2468 16 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) Mieszkasz w domu czy mieszkaniu? Ile pięter, pokoi? Kiedy wybudowane? Czy główny router stoi w centralnym miejscu w mieszkaniu domu? Ile urządzeń chcesz podłączyć po lanie 2,5 gbit? czy mają porty lan 2,5 gbit? Ile urządzeń po wifii? Jakie prędkości chcesz osiągnąć po wifii? Jakie standardy wifii obsługują urządzenia które chcesz podłączyć? Jak biegły jesteś w "informatyce" (chodzi o ustawienia routera/mesh)? Edytowane 6 Lutego przez marcin2468 Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Dom ( parter + piętro ), router stoi w miejscu parszywym ( dlatego potrzebuję w razie czego obsługę mesh ), urządzeń po wifi będzie 20+, w PC jak będzie trzeba to zmienię kartę, w serwerze tak samo, po LAN będzie podpięte jedno urządzenie z czasem może dwa ( nie mam możliwości kłaść kabli ). Jeśli chodzi o biegłość to mam CCNA, tytuł inżyniera sieci komputerowych. Tak naprawdę chodzi o wybór sprzętu który pozwala na przesłanie dużej ilości danych po wifi i pozwala na zaawansowaną konfiguracje ( taka jak w pierwszym poście ), może być przez konsolę zamiast GUI 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marcin2468 16 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Jak powierzchnia piętra? Dom jest w prostokącie, kwadracie? Router w narożniku? Jaka będzie w najgorszym wypadku maksymalna odległość od routera do najdalszego urządzenia? ile ścian po drodze i jak grube? Generalnie Wifii oraz duże ilości danych to nie jest dobre połączenie. Jakie prędkości chcesz uzyskać po wifii? Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego Łącznie z jakieś 70m², router stoi idealnie w rogu na piętrze, w pomieszczeniu gdzie nie ma żadnego sprzętu, w najlepszym wypadku sygnał ma do pokonania dwie ściany. Ja to wszystko wiem, nie liczę na to że uzyskam 10Gbit jak na kablu, ale nie mam innego wyjścia, chce być jak najbliżej syntetycznych 2GBit które będę miał wyjścia na świat i możliwość ustawienia limitów przepustowość, skonfrontowania VPNa itp które są w pierwszym poście Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego MikroTik RB5009UG+S+IN + 2xU6-PRO Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego O ile mikrotik zawsze mnie ciekawił i z chęcią sprawdzę to jaki sens dwóch AP skoro będą musiały być obok siebie? Nie mam możliwości pociągnięcia kabla a w specyfikacji nie wyczytałem żeby można było stworzyć bezprzewodowy mesh Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Słabo czytałeś To jedna z głównych funkcjonalności tych urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 12 Lutego Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego Jeszcze jedno szybkie pytanie, coś wiadomo o u7-pro? Różnica w cenie tego co widzę niewielka, jeszcze kilka dni temu widziałem pre-order e dziś już chyba można kupić na stronie producenta. Warto? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego Jak różnica w cenie niewielkie to tak, pytanie o dostępność w polskiej dystrybucji, ja bym się spodziewał że to kwestia około 2 miesięcy jak już będzie w pełni dostępny. Cytuj Link to post Share on other sites
BoBi1234 6 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego Akurat patrzę na UK, poza tym nie pali mi się. Różnica £20 więc prawie żadna. Gdzie indziej polecili TP-link be800. Domyślam się że mikrotik go zjada ( a przynajmniej mam takie przekonanie ale to może dlatego że mikrotik kojarzy mi się z profesjonalnym sprzętem ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts