030366 1145 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Jakieś 5 lat temu dostałem od kogoś w prezencie powerbank, którego nie użyłem ani razu, bo po prostu nie był mi potrzebny. Odłożyłem go do szuflady i tak sobie leżał w oryginalnym opakowaniu, nawet go nie otwierałem i w sumie to dopiero dziś sobie przypomniałem o jego istnieniu. Pytanie czy po tylu latach "leżakowania" to się będzie jeszcze do czegokolwiek nadawać? Jak to jest z tymi akumulatorami/ogniwami? Ktoś się orientuje? Bedę wdzięczny za każdą sugestię w temacie. Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Mój anker powercore 20100 ma chyba z 10 lat, coś koło tego, bo kupiłem go w krotce po premierze Ingress. Ostatecznie na full go ładowałem może z 5-10 razy przez ten cały czas. Ostatnio chyba że 3 lata temu, i to też między dłuższymi przerwami nie pamiętam w jakim stanie go zostawiłem. Ostatnio wziąłem, patrzę, 2 kropki z 4. Az z ciekawości zrobię test i zobaczę ile z niego zostało, ile razy od 10-15% naładuje mi S10 lite i ile wg Accubattery wejdzie mAh. Ważne też nie patrzeć na pojemność z pudełka, bo ta zwykle jest jednak zawyżona. Może nie odpowiedziałem na Twoje zapytania, ale z tego co widzę to dobrze znoszą leżakowanie, pytanie co z takim który faktycznie niewyjęty z pudła nie był używany, jak z kondycją akumulatorów, ich degradacją w czasie w stosunku do stanu naładowania itd itp. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Powerbanki ze sklepu (i nie tylko powerbanki) naładowane są mniej więcej w połowie. Tak jest optymalnie dla baterii do długotrwałego przechowywania. Są tam pewnie ogniwa 18650, które mają niski współczynnik samorozładowania. Moim zdaniem powinien działać, choć 5 lat to naprawdę dużo. Jeśli napięcie nie spadło poniżej minimalnego dla ogniw, to spoko. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts