Unleay 1 Napisano 25 Października 2023 Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Witam, Szukałem swoich odpowiedzi w internecie ale nie do końca rozwiały moje wątpliwości Czy jeżeli mamy monitory tyle samo cali ale jeden ma natywna rozdzielczość 4k ale w panelu nvidii zmieniona jest na 2k a drugi ma rozdzielczość 2k ale natywną. To czy obraz będzie tak samo ostry w 2k na obu monitorach? Pytam bo mam monitor gigabyte m28u i tak gry chodza w 4k powyzej 60 klatek, ale powiedzmy mam kaprys żeby mieć więcej fps względem zmniejszenia rozdzielczości (2k i 4k w teorii nie powinno być aż tak bardzo zauważalne, gdyż 2k na 27 calach to dalej całkiem ostry obraz) to czy mógłbym mieć jakieś problemy w działaniu? Jakieś staty względem natywnego 2k? Dodatkow na moim tv lg c2, ktory ma 55 cali, gdy odpalam konsole na tv 4k to odpala mi gry w 2k, to szczerze powiem ze dalej wygladaja one dla mnie bardzo ładnie. Czy efekt dziala tak samo jezeli chodzi o schodzenie z rozdzielczosci w karcie graficznej? Mam rtx 4080 Edytowane 25 Października 2023 przez Unleay Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 25 Października 2023 Udostępnij Napisano 25 Października 2023 obraz nie jest tak ostry jak nie grasz w natywnej a z 4k to albo dlss wydajnośc albo fhd a nie 2K 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) Ja w zabawach w FHD, grając na rozdzielczościach rozciągniętych, stricte pod CS:GO/2 - bo to rozszerza modele, co prawda kosztem FOV, zauważyłem, że aby zachować względną ostrość, należy trzymać "x1080" niezmienne. Pierwszą wartość "1920" można spokojnie zmieniać. Każda inna zmiana będzie powodowała większe/mniejsze mydło w momencie jak pixele nie będą pasowały 1:1. Ekran to jest matryca składająca się z iluśtam pikseli - to jest właśnie rozdzielczość natywna. 1920x1080 - tyle punktów aktywnych jest na ekranie. W momencie jak zmieniasz rozdzielczość, powodujesz że 1 piksel (generowany) musi być rozciągnięty na pewną liczbę pikseli na ekranie. Niewykonalne jest wpasować się 1:1 gdzie 1 piksel generowany musi się zmieścić na np. 1,5 pikselu "monitorowym". Przykładowo 27" 2560x1440 próbując zmieścić go na 1920x1080 skazane było na porażkę i ów obraz nie wyglądał dobrze. Pytanie teraz kto ma jaki próg tolerancji. Jedni włączą antyaliasing i udają, że im to nie przeszkadza - właśnie gracze CSa włączają kartoflane rozdzielczości na monitorach FHD, do tego dadzą AAx2 i grają tak. Ja nie potrafię. Ja wręcz nie kupię monitora, który nie posiada dodatkowych ustawień podbijających ostrość. Dlatego swojego czasu z mojego biurka, przecudowny monitor Dell Alienware AW2721D, który dosłownie zwalał z kolan względem jakości obrazu i kolorów poleciał na zwrot. Może to kwestia gier, w CSie liczy się dosłownie każdy piksel. W innych tytułach, gdzie świat i tak jest rozmazany czy to robi jakąkolwiek różnicę? Może właśnie stąd to te Twoje: 20 godzin temu, Unleay napisał: to szczerze powiem ze dalej wygladaja one dla mnie bardzo ładnie. @Unleay Tutaj niestety trzeba zadziałać empirycznie, trzeba usiąść, odpalić gierki, pokombinować z ustawieniami i zobaczyć jak to wygląda. Moim zdaniem niema się co zdawać w 100% na opinie innych, nie zobaczysz, nie ocenisz sam - nie będziesz wiedział. Nawet ten 1% niepewności warto samemu sobie zweryfikować. Edytowane 26 Października 2023 przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Unleay 1 Napisano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Okej, teraz już wszystko wiem. Gdzieś o tych rozciąganych pixelach własnie czytałem. w LOLa w 4k się nie da grać, bo kursor się nie skaluje, więc pewnie będę go odpałał na FullHD i tyle. Teoretycznie mam jeszcze Asusa VGE248QE, który do esportówek jest idealny, ale też potrzebuje monitora do pracy. A co sądzicie o monitorze Gigabyte M27Q-X, 27 cali - 240Hz, 2k i do takich gier esportówek ze znajomymi+do codziennego użytku powinien być spoko, wtedy zostaje TV do grania w tytuły singlowe w 4k i chyba lepiej się nie da. Dzięki bardzo za wyjaśnienie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts