GrabkieN0810 1 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Siema, borykam sie z dziwnymi problemami tak jak w tytule. Dla przykładu jakiś czas temu w Fortnite zaczęły się pojawiać zacięcia obrazu na dobre kilka sekund co totalnie uniemożliwia gre. Wiedźmin 2 duże spadki płynności i fps W grach ogólnie zauważam przycięcia oraz brak płynności obrazu nawet przy wysokiej ilości Klatek. Windows 11 Custom r7 5700x rx6800 be quiet system power 10/750w lexar 32gb 3600 2 godziny temu, GrabkieN0810 napisał: Siema, borykam sie z dziwnymi problemami tak jak w tytule. Dla przykładu jakiś czas temu w Fortnite zaczęły się pojawiać randomowo zacięcia obrazu na dobre kilka sekund co totalnie uniemożliwia gre. Wiedźmin 2 duże spadki płynności i fps W grach ogólnie zauważam przycięcia oraz brak płynności obrazu nawet przy wysokiej ilości Klatek. Windows 11 Custom r7 5700x rx6800 be quiet system power 10/750w lexar 32gb 3600 Głównie chodzi o fortnite bo nigdy wcześniej nic takiego się nie działo i nie wiem co jest tego winą. Temperatury ok, sterowniki najnowsze Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Moja szklana kula jest akurat w serwisie, ale po zaparzeniu mocnej herbaty wróżę z fusów że winowajcą jest dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 30 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2023 14 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał: Moja szklana kula jest akurat w serwisie, ale po zaparzeniu mocnej herbaty wróżę z fusów że winowajcą jest dysk. Jakiś program to może potwierdzić testem? Robiony był test hdtune na wadliwe sektory, i nic nie wykazał Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Crystal Disk Info ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 33 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał: Crystal Disk Info ? CrystalDiskInfo_20231001020258.txt Z ciekawości wyłączyłem xmp ale zero poprawy Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Taki test wrzuć Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14070 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 @Lord_Krecitsqa mam nadzieję, że masz kopie danych z tego dysku bo jest w kiepskiej kondycji, ma sporo realokowanych sektorów, dodatkowo jest niezerowa wartość przy C4 i 01. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 22 minuty temu, BlackCoffe napisał: @Lord_Krecitsqa mam nadzieję, że masz kopie danych z tego dysku bo jest w kiepskiej kondycji, ma sporo realokowanych sektorów, dodatkowo jest niezerowa wartość przy C4 i 01. Ale to fotka z internetu dla kolegi randomowa żeby wiedział gdzie popatrzeć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 2 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał: Taki test wrzuć Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 @GrabkieN0810a co to jest ten Windows Custom ? Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 3 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał: @GrabkieN0810a co to jest ten Windows Custom ? Windows zainstalowany poprzez program NTLite, zmieniając poszczególne ustawienia aby system był lżejszy W nocy zrobiłem też mem'testa dla pewności czy to wina ram ale nie wyszło nic Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Teraz, GrabkieN0810 napisał: Windows zainstalowany poprzez program NTLite, zmieniając poszczególne ustawienia aby system był lżejszy To zrób instalację Windowsa defaultowo, bez takich wynalazków bo później są problemy. Możliwe że brakuje jakiegoś składnika systemu i stąd ścinki. Nie ma sensu szukać winowajcy w sprzęcie jak problem po stronie softu. U mnie przykładowo po instalacji kompletu Framework system zwalnia i wszystko nagle działa wolniej. Więc tego nie dotykam nawet. Zrób czystą instalkę, poinstaluj prawilnie wszystkie sterowniki, ściągnij grę i wtedy zobaczysz. Takie odchudzanie Windows było dobre w czasach dysków 128gb. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14070 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Dyski są zdrowe, to nie ich wina. Zainstaluj system normalnie, bez żadnych udziwnień. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: Dyski są zdrowe, to nie ich wina. Zainstaluj system normalnie, bez żadnych udziwnień. O to to 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 To instaluje. Co w przypadku żadnej poprawy, może być coś z kartą/procesorem? 19 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał: Zrób czystą instalkę, poinstaluj prawilnie wszystkie sterowniki, ściągnij grę i wtedy zobaczysz. Takie odchudzanie Windows było dobre w czasach dysków 128gb. Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 (edytowane) Puszczasz taki test i szukasz anomaliuf. W tle u mnie leci w oknie 3dmark odpalony(custom w oknie), ale to może być i włączona gra. Ważne by odwzorować naturalne warunki gdy pojawiają się problemy. Alternatywnie odpalasz furmark w oknie i RÓWNOCZEŚNIE jakiegoś P95 albo OCCT na SMALL FFTs i zarzynasz kompa na wszystkie strony. Może też być gra w oknie, ale to trzeba zobaczyć czy gra po zdjęciu z niej focusa nie przechodzi w jakieś tryby low FPS co by popsuło odczyty. Patrzysz co się dzieje i analizujesz, pauzujesz sobie wykresy w MSI Afterburnej i oglądasz czy jakichś limitów nie łapie. Furmark to może być i małe okienko 400x300 (ale on potrafi łapać power limity trochę oszukańczo) Do tego nvidia inspector i podgląd na P-states: Oczywiście wykluczamy tutaj sytuacje że jakiś soft odpala się w tle i zaczyna orać GPU/CPU. Dotego jakiś process explorer by się przydał i pogląd na GPU/CPU usage wykresy pod konkretne procesy - ale jak proces znika to i logi znikają. D tego potrzebny by był bardziej zaawansowany log - do tego perfmon z odpalonym logowaniem do CSV a potem szczegółowa analiza logów. Pisałem o tym gdzieś tu na forum. Edytowane 1 Października 2023 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 3 godziny temu, wid3l3c napisał: Puszczasz taki test i szukasz anomaliuf. W tle u mnie leci w oknie 3dmark odpalony(custom w oknie), ale to może być i włączona gra. Ważne by odwzorować naturalne warunki gdy pojawiają się problemy. Alternatywnie odpalasz furmark w oknie i RÓWNOCZEŚNIE jakiegoś P95 albo OCCT na SMALL FFTs i zarzynasz kompa na wszystkie strony. Może też być gra w oknie, ale to trzeba zobaczyć czy gra po zdjęciu z niej focusa nie przechodzi w jakieś tryby low FPS co by popsuło odczyty. Patrzysz co się dzieje i analizujesz, pauzujesz sobie wykresy w MSI Afterburnej i oglądasz czy jakichś limitów nie łapie. Furmark to może być i małe okienko 400x300 (ale on potrafi łapać power limity trochę oszukańczo) Do tego nvidia inspector i podgląd na P-states: Oczywiście wykluczamy tutaj sytuacje że jakiś soft odpala się w tle i zaczyna orać GPU/CPU. Dotego jakiś process explorer by się przydał i pogląd na GPU/CPU usage wykresy pod konkretne procesy - ale jak proces znika to i logi znikają. D tego potrzebny by był bardziej zaawansowany log - do tego perfmon z odpalonym logowaniem do CSV a potem szczegółowa analiza logów. Pisałem o tym gdzieś tu na forum. A więc tak jak na załączonym ss. Z wykresów nic nie byłem w stanie odczytać tak samo jak z hwinfo, więc zrobiłem screena przed zakończeniem testów, może tobie sie przyda Włączone Furmark oraz OCCT Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 (edytowane) historia zatacza koło. najbardziej podejrzany w fronite jst radeon Edytowane 1 Października 2023 przez janek20 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 5 minut temu, janek20 napisał: historia zatacza koło. najbardziej podejrzany w fronite jst radeon Raczej odchudzony Windows 11 bez połowy potrzebnych plików xD Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 To wejdź na google i wpisz odchudzony windows i dropy oraz Radeon i dropy to ci wyskoczy wynik z raczej xd 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Zrobie testy w paru grach i wstawie dane z afterburner Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 Tylko co taki test pokaże? Będzie niskie GPU load w grach gdzie mało fps albo tam gdzie dropy to poleci GPU load.i tyle.radeony mają problem ze stanami oszczędzania energii i narzutem w części gier dx11. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 19 minut temu, GrabkieN0810 napisał: Zrobie testy w paru grach i wstawie dane z afterburner Zainstaluj normalnie Windows 11 bez żadnych szajsów. Będzie OK. Cytuj Link to post Share on other sites
GrabkieN0810 1 Napisano 1 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2023 (edytowane) 27 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał: Zainstaluj normalnie Windows 11 bez żadnych szajsów. Będzie OK. Czysty w11, bez zmian. ;// W fortnite freezy kilkusekundowe tak jak wcześniej. ---> https://we.tl/t-JBhJo1aI0R, Tak jakby momentalnie procesor zrzucał taktowanie ? ;[ Wiedźmin 2 na rozdzielczości 1440p ultra spadki do nawet 50fps, choć to stara gra więc tutaj może tak być chyba 40 minut temu, janek20 napisał: Tylko co taki test pokaże? Będzie niskie GPU load w grach gdzie mało fps albo tam gdzie dropy to poleci GPU load.i tyle.radeony mają problem ze stanami oszczędzania energii i narzutem w części gier dx11. Radeon czy nie, ale zestaw za konkretną już kwote powinien hulać, a w moim przypadku jak narazie brak komfortu z grania. Edytowane 1 Października 2023 przez GrabkieN0810 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Października 2023 Udostępnij Napisano 1 Października 2023 @GrabkieN0810na moim 13700K+6950xt Wiedźmin po patchu też nie działa. Może masz jakieś Hardcore Ultra Hiper+++++ RT włączone. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts