secktoid99 0 Napisano 24 Września 2023 Udostępnij Napisano 24 Września 2023 CPU: i5 4690k Mobo: Msi Z97-G43 Grafika: GTX 970 PSU: Cooler Master MWE 650 Gold Witam. 2 lata temu wymieniałem w tym zestawie zasilacz, ponieważ ten poprzedni uległ awarii. Po wymianie, okazało się że umierające PSU zostawiło małą niespodziankę w postaci uszkodzonego slotu na ram. Po przełożeniu kości komputer działał prawidłowo aż do wczoraj. Uruchomiłem komputer, zapaliła się dioda Power i po chwili wszystko zgasło. Od tej pory komputer nie reaguje na włącznik. Rozkręciłem obudowę i posprawdzałem złącza. Wszytko niby ok. Zasilacz wydaje się sprawny, podaje zasilanie na płytę i na kartę graficzną (świecie się dioda od dodatkowego zasilania). Komputer był sporadycznie uruchamiany tylko w weekendy i raczej nie forsowany jakimiś wymagającymi grami. Może płyta główna już wyzionęła ducha? Albo może znowu zasilacz padł, tylko od czego? Ehhhhh, pomóżcie dobrzy ludzie uporać się z tym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 24 Września 2023 Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Zrób ten test https://www.forumpc.pl/topic/486216-czy-mój-zasilacz-nie-działa-test-spinaczem-do-papieru/#comment-2915277 Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Dzięki za odpowiedź, jak znajdę chwilę to sprawdzę ten patent i dam znać jak poszło. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 24 Września 2023 Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Ok, to czekam na jego wynik. Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 25 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Witam ponownie. Z testu który mi poleciłeś wynika że to zasilacz. Tylko pytanie dlaczego? Ma dopiero niecałe dwa lata. Nie znam się, ale może to przez to że komputer był w tygodniu wyłączany i włączany z listwy i chodził tylko w weekendy. Taki mam nawyk aby po wyjściu do pracy wyłączać cały sprzęt elektroniczny (oprócz tego co potrzebuje stałego dopływu energii). Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 25 Września 2023 Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Mogła Ci się trafić słabsza sztuka, może miał wadę fabryczną. Masz go jeszcze na gwarancji? Jeżeli tak to wyślij go producentowi. Mam jeszcze takie pytanie, jaki miałeś poprzedni zasilacz? I jaką masz instalację elektryczną, starą? W ciągu dwóch lat dwa zasilacze padły to dosyć dziwne. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 25 Września 2023 Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Skoki napięcia najczesciej powodują awarie czasem wilgoc.Trzeba też zaznaczyć że ten test zadziała tylko z zasilaczami które nie mają polpasywa więc obecnie z mniejszością Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Niestety, ale paragon razem z pudełkiem został wyżucony, więc nici z oddania na gwarancję. Instalacja elektryczna w domu raczej do najmłodszych nie należy. Spróbuję w weekend załatwić jakiś zasilacz do testów. Podłączę samą płytę i zobaczę czy zadziała. Być może żeczywiście te moje ciągłe odłączanie listwy mogło spowodować przepięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Jeżeli płaciłeś za niego kartą płatniczą to masz dowód zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Gdzie kupowales ten zasilacz ? Obecnie w wiekszosci sklepow internetowych paragon/fakture mozna sciagnac bezposrednio ze strony sklepu z Twojego konta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Powiem tak: jak pech, to pech. Zasilacz był kupowany bezpośrednio w sklepie Komputronika za gotówkę. Jakoś rok temu miałem w planach wymianę komputera na nowszy, tak więc nie przywiązywałem większej wagi do trzymania opakowania jak i paragonu. Ale, plany swoje, życie swoje. Ehhhh. No cóż, jak na razie czekam do weekendu na zasilacz ze starego komputera. Podłącze do samej płyty i zobaczymy czy ruszy. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 A nikt ze znajomych nie pożyczy Ci? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 26 Września 2023 Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Ja bym nie pożyczył. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts