mlekolak 133 Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Hej, Z racji, że ostatni raz z czym podobnym do custom loopa miałem do czynienia X lat temu z prockiem Core 2 Quad Q6600 na czymś podobnym do pompy D5, wężach z sieciówki i blokach Kyńka (kto pamięta ten wie ) chciałem podpytać czy mój tok rozumowania i wybory są ok. Zestaw będzie na platformie AM5 bez X więc nie potrzeba nie wiadomo czego. Uciąłem sobie pogawędkę z kolegą @wrobel_krk na temat obudowy Silent Base 802, ponieważ aktualnie mam 500DX i powiem szczerze że jest ok na chwilę obecną ale wiadomo, nic tam nie zmieszczę. Wybór jest w okolicach 900zł: Silent Base 802 Fractal Meshify 2XL Lian Li O11 Dynamic XL Fractal Design Torrent TG Prośba o osoby które posiadają te obudowy o jakieś uwagi jeśli chodzi o rozmieszczenie chłodnic/wentylatorów i jakości wykonania. Do brzegu. Myślałem o czymś pokroju EK Water Blocks EK-Quantum Power² Kit P360, nie koniecznie jako zestaw, ale wybór komponentów. Na pewno chciałbym chłodnicę 420 od 60mm grubości, bez sztywnych węży. Fajnie jakby była opcja po czasie podpiąć na przykład drugą, mniejszą chłodnicę i blok na GPU. Jestem w tym noobem więc każda opinia cenna, PC chodzi praktycznie cały dzień i stoi w kącie więc nie ma dużego przepływu powietrza. Ma być cicho i chłodno. Z góry dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Września 2023 Udostępnij Napisano 23 Września 2023 Z tych puszek co podałeś najsensowniejsze pod custom loopa są meshify i 011. Torrent jest ciekawy, ale pod AC, pod lc ma spore ograniczenia. Według mnie cała seria silentbase od bequieta pod lc z nastawieniem na jak najniższe temperatury średnio się nadaje Co do zestawu ekwb, blok cpu ma najgorszy zestaw montażowy jaki można sobie wymyśleć, do tego śruby które się urywają przy dokręcaniu. Przy okazji jego wydajność jest średnia. Reszta ujdzie, chodź w tej cenie da rade złożyć coś wydajnieszego 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2023 23 godziny temu, PatrykT napisał: blok cpu ma najgorszy zestaw montażowy jaki można sobie wymyśleć Blok niby ok, gdzieś Derbauer porównywał i polecał. Nie mam, nie używałem, więc dzięki za tipa. Czyli załóżmy, że chciałbym Meshify 2 (mid tower), on zmieści 420 chłodnicę na górze (np Alphacool NexXxoS UT60) + Alphacool Eisbecher Aurora D5 + blok Alphacool Core 1 (albo Velocity²) to miałoby to sens, jeżeli w przyszłości chciałbym dorzucić blok na GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Widzę że nikt się nie kwapi do pomocy więc... Zamówiłem: XSPC D5 Photon 170 Acrylic Top for Laing D5 V2 Alphacool NexXxoS UT60 360 Do tego: 4x złączka Barrow 90* 4xzłączka Barrow 45* 10x złączka Barrow 10/16 1x BarrowCH G1/4 Digital OLED Display Flow And Temperature Sensor 1x Zawór do spuszczania cieczy Zostało do kupienia: Obudowa, raczej postawię na Fractal Meshify 2XL, z racji że chcę tam wrzucić jeszcze jedną taką chłodnicę albo nawet 420, a po analizie dostępnych opcji do ok 1000zł ta wydaje się być najlepsza. Dodatkowo ma filling port na górze który wygląda kozacko 6x wentylator (push-pull) węże - nie wiem które, opinii jest tyle ile ludzi. Grunt żeby był przezroczysty. Jakieś propozycje? Chłodziwo - EK-CryoFuel Clear? 1L chyba wystarczy? blok na CPU na razie jestem za Velocity², chyba że faktycznie nie warto i coś używanego fajnego się znajdzie - tutaj liczę na sugestie na AM4/AM5. Liczę na jakieś sensowne sugestie. Wolę się uczyć na czyichś błędach niż swoich Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 5 Października 2023 Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Z photonem będziesz potrzebował sporo cierpliwości przy napełnianiu i odpowietrzaniu układu. Plyn jesli ma być przeźroczysty to tylko i wyłącznie dp ultra. Blok na proca to szukaj heatkiller IV PRO ten czujnik temperatury i przepływu cieczy barrowa jest słaby, bardzo często i gęsto pada 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2023 12 minut temu, PatrykT napisał: Z photonem będziesz potrzebował sporo cierpliwości przy napełnianiu i odpowietrzaniu układu. Dlaczego? Jakieś uwagi? 15 minut temu, PatrykT napisał: ten czujnik temperatury i przepływu cieczy barrowa jest słaby, bardzo często i gęsto pada Ale jest tani, alternatywy nie znalazłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts