Skocz do zawartości

Pojedyncze ścinki w CS GO i CS 2

Recommended Posts

Witam! Zakupiłem maszynę za 11k i mam lagi w cs go jak i cs2. Są to półsekundowe ścinki, tak jakby dropy fpsów, najbardziej wzmożone na samym początku rozgrywki, po chwili grania się uspokaja i zmniejsza czestotliwosc wystepowania, ale nadal są te lagi. W innych grach wszystko śmiga bez zadnego problemu, jedynie w cs mam ten problem.

Zestaw: 

Pamięć Corsair Vengeance RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL36
Płyta główna MSI MPG B650 CARBON WIFI
Zasilacz be quiet! Straight Power 11 850W (BN284)
Obudowa Nzxt H5 Elite (CC-H51EB-01)
Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000D/2048G)
Procesor AMD Ryzen 7 7700X, 4.5 GHz, 32 MB, BOX (100-100000591WOF)
Chłodzenie wodne Nzxt Kraken 240 RGB (RL-KR240-B1)
Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G)
Karta graficzna ASRock Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming OC 24GB GDDR6 (RX7900XTX PG 24GO)

Dokładnie tak samo to u mnie wyglądało wczoraj (testowałem świeżo zakupionego 7900 XTX Nitro+), i wręcz identyko miałem obserwacje, że 

4 godziny temu, tuwontek napisał:

najbardziej wzmożone na samym początku rozgrywki, po chwili grania się uspokaja i zmniejsza czestotliwosc wystepowania, ale nadal są te lagi.

Jeśli masz możliwość to pobierz Gpuz i zostaw włączonego w tle podczas grania w CS2. Musisz wyłączyć wszystkie wodotryski, upłynniacze i Freesync z poziomu sterownika żeby gra zaczęła jako tako wyglądać.

A najgorsze jest to, że ewidentny i za każdym razem powtarzalny LAG pojawia się jak gra na chwilę zwalnia (tempo akcji mam na myśli), idziesz na shift sprawdzając każdą miejscówkę i nagle wychyla na ciebie typ a ty próbujesz go ustrzelić -> dosłownie w tym momencie gdy wciskasz na szybkosci LPM to jest to mikro przycięcie (0,3-0,5s). 

Wrzuć proszę screen z Gpuz po rozgrywce, zakładka sensors i zmień odczyt nw

Zrobiłem tak jak kazałeś, ale nie wiem czy o to dokładnie chodziło. Nie mam pojęcia co to jest ten odczyt nw. Ale zauważyłem jedną rzecz, że te większe ścinki są w momencie kiedy temperatura procesora dobija do 90 stopni. To są takie jednorazowe skoki, właśnie wtedy kiedy mam tego laga - później temperatura wraca do 60-70 stopni. 

test.gif

U mnie proc cały czas poniżej 50°C (woda). Przy każdym odczycie możesz kilknąć ten czarny trójkąt przy nazwie i wybrać odczyt max - podobnież jeśli przeciągniesz kursorem myszy wzdłuż tych czerwonych pasków to wyświetli Ci po lewej odczyt z danej próbki.

Na screenie masz Board Power Draw 98W, jest to odczyt z chwili gdy robiłeś screena a na wykresie na prawo widać, że w końcówce pomiaru jest wyraźny spadek - czyli Twój 7900 XTX możliwe że leci na max. 

Mógłbyś też zobaczyć jak prezentuje się Boost =GPU Clock podczas gry (jakie wartości)? 

Lepiej logowanie czegokolwiek odpalić w msi afterburner - tam można zobaczyć więcej parametrów aniżeli w GPU-Z, włącznie z wyłapaniem ewentualnego throttlingu - aczkolwiek dopiero w połączeniu GPU-Z i temperatury VRMów np. ja wyłapałem przyczynę throttlingu w R9 280X - były wyraźne zęby góra-dół na taktowaniu "szatkowanie" obrazu w spadkach do 30 FPS

Te wykresy są dla mniej jakoś tak bardziej przejrzyste, zwłaszcza jak można zapauzować monitorowanie i spokojnie je przeanalizować.

Edytowane przez wid3l3c
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...

A te przypadłości występują tylko na radeonach? Chodzi mi o to czy probelm występuje na ryzen + radeon, czy na intel + radeon? U mnie wystepuje na ryzen + radeon. Jak sytuacja wygląda jeśli chodzi o karty nvidia? Chodzi o to że mam ryzena 5 3600 i jakbym rozważał wymiane karty na jakiegos 3070 to wolałbym wiedzieć czy użytkownicy ryzen + rtx maja takie problemy :)

Miałem wszystkie możliwe kombinacje i problem z Radeonem występował niezależnie od CPU. U mnie R5 5600x z RTX 3070 (jak również z 3080 a teraz 12700k z 4070 Ti i 3060) wszystko działało elegancko.

Może kolega @pendzel_3napisze jak dzisiaj zagra jak u niego ta kombinacja hula (5600 + 3070)

Edytowane przez Rebelmind
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...