Skocz do zawartości

Potencjalna wymiana płyty i procesora

Recommended Posts

Cześć,

zastanawiam się nad potencjalną wymianą płyty oraz procesora głównie ze względu na problemy z USB, które opisywałem w tym temacie: 

Zamówiłem nowy przewód USB-C 10Gbps i problem powrócił, po dłuższej analizie okazuje się, że jeżeli dysk zestawi połączenie poprzez USB 3.2 Gen 2, to nie mogę go wysunąć poprzez bezpieczne wysuwanie sprzętu. Jeżeli zmienię przewód na USB o przepustowości 5Gbps, wszystko działa poprawnie. Jest to jedyny port, na którym dzieją się takie kwiatki i jest to port, który wg specyfikacji obsługuje chipset X570. Podejrzewam, że problem leży tutaj, jednak ani update BIOSu nie pomaga, ani aktualizacja sterowników. Martwi mnie fakt, że mogę stracić swoje kopie zapasowe, a dostęp do tylnego USB-C mam mocno utrudniony. W związku z tym zastanawiam się nad przejściem na platformę Intela, nigdy wcześniej nie miałem problemów na ich sprzęcie. Zastanawia mnie jedynie wkład finansowy w taką operację przy założeniu, że sprzedam obecną płytę i procesor. Poniżej specyfikacja platformy:

• Ryzen 7 5800x
  • X570 Tomahawk WiFi
  • RTX 3070 Gaming X Trio
  • Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL16 32GB (2x 16GB)
  • EK-AIO 280 D-RGB
  • 1x KC3000 1TB oraz 1x KC3000 2TB

Moje wymagania są raczej proste, wydajnościowo nie chcę by było gorzej niż obecnie, ale platforma powinna pozwolić na upgrade karty graficznej w przyszłości, tzn. kiedy na rynku pojawią się ciekawsze modele kart niż to co obecnie jest prezentowane. Odnośnie producenta płyty, zależy mi by było to MSI, chciałbym kontrolować RGB poprzez MSI Center, tak jestem fanem RGB. Nie zależy mi na wifi, po latach stwierdzam, że używam tego na tyle sporadycznie, że lepiej w razie potrzeby dokupić jakiś dodatkowy dynks. Format to maksymalnie ATX, ale wolałbym coś mniejszego.

Wg mnie to kompletnie nieopłacalny fikołek:)

Można iść od razu w ddr5, jak pod nowe gpu:

13600k + z790 a pro wifi ddr5 + ddr5 6000cl30

Wtedy zestaw będzie podobny wydajnościowo jak 7800x3d na am5

https://www.purepc.pl/intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-7-7800x3d-test-procesorow-z-szybkimi-pamieciami-ddr5-kingston-fury-rgb?page=0,11

Co do tego problemu, nie spotkałem się z tym jeszcze więc się nie udzielałem w temacie

Problemem może być też gniazdo na przodzie obudowy, podpięcie gniazda do płyt.

Ewentualnie nie możesz sobie podpiąć z tyłu kabla do usb i gdzieś go przyczepić nawet pod biurko, jak tam problem nie występuje?

Czytałem gdzieś o takim problemie, ale sam go nie doświadczyłem. Pytanie czy to nie jest związane z tym, że z jakiegoś powodu przy 10gbps dysk jest rozpoznawany jako "internal" i opcja bezpiecznego usuwania po prostu się nie pojawia? Mam jakąś kieszeń zewnętrzną na dyski nvme, chyba Orico (z niebieskim radiatorem), podłączałem do przednich gniazd usb-c na MSI X570 Ace, i teraz na X670 X AX - żadnych problemów.

Cytat

Wg mnie to kompletnie nieopłacalny fikołek:)

Zdawałem sobie z tego sprawę, a teraz widzę, że jest to totalnie nieopłacalne, wypadłem z obiegu jeśli chodzi o podzespoły i mówiąc szczerze, nie myślałem, że tyle będę musiał dołożyć, pomysł ten odpada. 

Cytat

Ewentualnie nie możesz sobie podpiąć z tyłu kabla do usb i gdzieś go przyczepić nawet pod biurko, jak tam problem nie występuje?

Mogę, ale nie bardzo lubię takie protezy, skoro mam odpowiednie złącze na płycie i gniazdo na froncie obudowy, to wolałbym, żeby to działało tak jak powinno. 

Cytat

Czytałem gdzieś o takim problemie, ale sam go nie doświadczyłem. Pytanie czy to nie jest związane z tym, że z jakiegoś powodu przy 10gbps dysk jest rozpoznawany jako "internal" i opcja bezpiecznego usuwania po prostu się nie pojawia? Mam jakąś kieszeń zewnętrzną na dyski nvme, chyba Orico (z niebieskim radiatorem), podłączałem do przednich gniazd usb-c na MSI X570 Ace, i teraz na X670 X AX - żadnych problemów.

Widzisz, też tak na początku myślałem, natomiast jeżeli podłączę ten sam dysk w tej samej obudowie (Orico, swoją drogą) pod USB-C z tyłu komputera, to wszystko działa tak jak powinno. Ciekawe jest to, że u Ciebie to działa na X570, możesz sprawdzić czy obudowa faktycznie łączy się z transferem 10gbps? Bo jeżeli nie, to wtedy u mnie też działa poprawnie. Podobna sytuacja jest z pendrivem, tylko jego mogę wysunąć klikając PPM na dysk bo sam dysk SanDisk oznaczył jako przenośny, ale podłączając go z tyłu mogę wysunąć go z paska i poprzez Ten komputer. 

Generalnie to co zauważyłem przy pomocy programu USBDeview, to to, że jeżeli podłączę ten dysk z tyłu to sterownik (chyba) nadaje mu flagę "Removable", przypomnę, że ten port jest obsługiwany przez CPU, natomiast gdy podłączę z przodu, takiej flagi nie ma, co jest powodem braku możliwości bezpiecznego wysunięcia. Masz może w biosie jakieś ustawienia dotyczące USB oprócz XHCI hand off oraz Legacy USB Support? Jakiś hotswap jak to w przypadku SATA?

Mam jeszcze plan b, jeżeli nie uda się rozwiązać problemu, mianowicie zakup karty PCIe 3.0 x4 oraz risera by zamontować ją z tyłu i nie robić bałaganu w obudowie. Pytanie tylko czy karta nie wpłynie negatywnie na wydajność GPU oraz dysków M.2, bo mówiąc szczerze nie ogarniam tematu linii PCIe.

Edit:

Robiłem testy na Linuxie i macOS, na tych systemach obudowa działa poprawnie i jest możliwość wysunięcia, natomiast Hiren's Boot zachowuje się tak samo, więc stawiam na sterowniki Windowsa, ale wtedy u @Navier też by to nie działało.

Edytowane przez druteron

Jak będę w domu to sprawdzę, ale... na X670, bo AM4 już dawno sprzedane.
Ja używałem tego dysku głównie pod linuksem, rzadziej pod windows. Jednak wygląda mi to na problem systemu/sterownika niż sprzętowy. Próbowałeś "z palca" odmontować? Diskutil unmount?

Ja mogłem mieć na swojej płycie inną topologię USB i dlatego mogło działać. Miałem dwie płyty na x570 (druga to Taichi) i też nie było problemów. To znaczy były, ale inne, niezwiązane z USB.

2 godziny temu, Navier napisał:

Próbowałeś "z palca" odmontować? Diskutil unmount?

Próbowałem mountvol LITERA_DYSKU /P ale system jedynie usuwa przypisaną literę.

2 godziny temu, Navier napisał:

Ja używałem tego dysku głównie pod linuksem

Pod linuksem na tym samym sprzęcie i porcie działa poprawnie, więc musi się odwalać coś dziwnego w samym Windowsie.

Dla porównania, dysk podłączony pod frontowe USB-C

FUIqa7j.png

A tu pod USB-C z tyłu

JQ5qGqF.png

P8EgUOU.png