Michciu94 0 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Witajcie, Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia sieci internetowej w mieszkaniu po kablu antenowym - w mieszkaniu do ktorego sie wprowadzam sa rozprowadzone wlasnie przewody antenowe w kazdym pokoju ale niestety nie ma ethernetowych a chciałbym uniknąć skuwania płytek tylko po to zeby puścić przewód ethernetowy. Dotychczas zawsze wyglądało to u mnie tak, że dostawca internetu wchodził do mieszkania przewodem właśnie antenowym na router a potem z routera szedlem ethernetem do komputera / tv. Wiem ze są przejściowki z antenowego na ethernet tylko pytanie czy tak mozna to rozwiazac? I czy ma to sens (jak z kwestia predkosci internetu wtedy?) Czy moze jakos inaczej to rozwiazac? Np miec 2 rutery - zrobic split sygnalu przed routerem i dac na drugi router i dopiero z nich wychodzic ethernetem - czy to ma wogole sens? Bede wdzieczny za wszelkie porady Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Po pierwsze to jak masz podłączone łącze, na jakim medium i jakim urządzeniem zakończone? Nie widzę tego w Twoim poście. Po drugie o jakich przejściówkach mówisz? Bo jeśli masz na myśli coś takiego: https://www.eltrox.pl/zestaw-transmisji-ethernet-coaxial-eoc-110v-200m-2szt-11749.html to wymaga to kabla o impedancji 139OHm a kabel telewizyjny ma 75OHm. Znalazłem też coś takiego: https://axing.com/en/produkte/smartsolutions-2/ethernet-over-coax/ ale wątpię, żeby ktoś na forum sprawdził to w praktyce. Przy cenie >600pln za sztukę to ma to chyba niewielki sens. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 @cooger tu się nie zgodzę. 75 omów to impedancja falowa, a 139 om/km to jakby wartość rezystancji kabla (bo jest jednostka długości). Podany jest tam symbol RG-6 co odnosi się do kabla o impedancji falowej 75 omów czyli do szeroko pojętej "telewizji", aczkolwiek wartość 139 ohm/km jest podejrzanie duża, być może odnosci się nawet do kabla gdzie więcej jest stali niż miedzi. 50 omowe kable często spotykane są przy łącznosci bezprzewodowej, radioliniach itp. Są też kable 100-omowe (impedancja) ale nigdy z nimi styczności nie miałem. Podsumowując - zestaw z eltroxa jest stricte pod kabel "telewizyjny" stosowany w naszych domach, na podobnym zestawie uzyskiwałem 100 Mbit/s bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 2 godziny temu, karpior napisał: @cooger tu się nie zgodzę. 75 omów to impedancja falowa, a 139 om/km to jakby wartość rezystancji kabla (bo jest jednostka długości). Podany jest tam symbol RG-6 co odnosi się do kabla o impedancji falowej 75 omów czyli do szeroko pojętej "telewizji", aczkolwiek wartość 139 ohm/km jest podejrzanie duża, być może odnosci się nawet do kabla gdzie więcej jest stali niż miedzi. 50 omowe kable często spotykane są przy łącznosci bezprzewodowej, radioliniach itp. Są też kable 100-omowe (impedancja) ale nigdy z nimi styczności nie miałem. Podsumowując - zestaw z eltroxa jest stricte pod kabel "telewizyjny" stosowany w naszych domach, na podobnym zestawie uzyskiwałem 100 Mbit/s bez problemów. Dżiz co za ciul pisał ten opis. Po wafla tam podawać rezystancję? Co do 50 OHm, to takie jest założenie standardu 10Base-2 czyli ethernetu po koncentryku, tyle, że nie pamiętałem dokładnie ile i skądś przyjąłem że to RG-6 i wziąłem wartość stamtąd. A to powinien być RG-8 a nie RG-6. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 (edytowane) Tak to zwykle jest, skopiowane z kawałka chińskiego opisu nierzadko przemielone translatorem z chińskich "krzaczków". Rezystancję się często podaje w kartach katalogowych przewodów, ale tutaj w przypadku tego urządzenia nie ma to żadnego sensu i powinna być wskazana tylko impedancja falowa, aby jasno wskazać o jaki "typ" kabla koncentrycznego chodzi. A tej właściwie najważniejszej informacji zabrakło (nie tylko w tym sklepie) Edytowane 7 Września 2023 przez karpior Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Napisze co chyba jest oczywiste, stosowac takie chinskie dziwactwo 10/100Mb to nie jest dobry pomysl, lepiej pojsc w jakas dobra siec wifi mesh albo pogadac z jakims fachowcem ktory zrobi bruzdy pod kabel w scianie czy suficie na skretke. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Testowałem ten zestaw, na odcinku 60 metrów, triset-113, kompresyjne złączki BNC dało się utrzymać stabilne 75Mbit Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 75Mbit, doskonały wynik jak na koncentryk. Ostatnią sieć na BNC montowałem gdzieś w okolicach 1996-1998, ale jeszcze do tej technologii wrócę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 7 Września 2023 Udostępnij Napisano 7 Września 2023 To ciekawa sprawa bo mam przewiercona skrętkę w ścianie a obok nie używany tv kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts