imralav 6 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Cześć, szukam alternatywy do niani z kamerką, żeby monitorować dziecko podczas snu w dzień i w nocy. Nie mam silnych preferencji co do zasilania, więc może być na kablu (jeśli to w ogóle jest do wyboru). Muszę mieć podgląd na żywo, prawdopodobnie z telefonu poprzez jakąś specjalną aplikację. Jakość obrazu nie musi być wysoka, byle w miare wyraźnie, obstawiam, że 720p będzie przystępne cenowo. Nie mam sztywnych ram cenowych, spróbujmy wstępnie w 300zł się zmieścić, nie znam rynku, może to za mało, wtedy luźno porozciągamy kwotę. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 300zł spoko starczy. Pooglądaj testy Xiaomi. Znajomi kupili i bardzo zadowoleni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 (edytowane) Mam zamontowaną Kamera IP Xiaomi Mi Home Security Camera 2K Pro - tutaj kupowałem pół roku temu. Nie jako monitoring w pokoju, ale obserwuję pewną przestrzeń niepubliczną + karta pamięci 32GB na nagrania po wykryciu ruchu. Kwestia tego czy potrzebujesz bardziej wizję w pionie czy poziomie. Całkiem fajnie zbiera w ciemności, dostęp do nagrań jak i podglądu na żywo z poziomu aplikacji Xiaomi Home. Konfiguracja i parowanie totalnie bezproblemowe. Wyrzuca powiadomienia jak zarejestruje ruch, ale minimalnie w odstępach co 3 minuty - funkcja ochrony domu. Ma jakąś funkcję AI, wykrywanie płaczu dziecka - nie wiem jak działa, czy działa itd itp. Ustawiona w rogu kwadratowego pomieszczenia, mniej więcej na wysokości 2,10 metra zbiera całkiem sensownie. Może kąty widzenia w pionie mogłyby być nieco lepsze, ale w poziomie jest całkiem OK. (mogę na PW wysłać foto jak to wygląda) Podgląd na żywo jest OK, dźwięk zbiera bardzo fajnie, jest opcja obracania kamerą z aplikacji jak i funkcja śledzenia ludzi - ale czy w przypadku dziecka się sprawdzi? Nie wiem, może go nie rozpoznać prawidłowo. Kamera fajna bo silniczki pozwalają na sterowanie w pionie i poziomie, można wyłączyć diodę i wygląda na nieaktywną, design jak kto co lubi. Jakość jest na prawdę zadowalająca i widać że to nie jakieś skalowane 320x240. Pytanie, czy potrzebna jest większa częstotliwość alarmowania pozycji dziecka? Fajna jest opcja głośnika w kamerze, można się z nią połączyć i normalnie gadać Od strony rodzica powiem szczerze, że był moment jak "srałem" się mocno Gdzie nawet będąc w domu zwykłą starą kamerę zamontowałem na przedłużaczu kilka metrów pod USB do laptopa, odpaliłem aplikację która analizowała obraz pod kątem ruszającego się dziecka live i miałem na lapku podgląd - ale to w momencie jak był ktoś i tak w domu, ale potrzebne było coś ogarnąć, choćby i siebie psychicznie haha to i dziecko mogło spać niezabezpieczone. Nie mam porównania z innymi kamerami, wziąłem też na zasadzie "najwyżej zwrócę". Edytowane 4 Września 2023 przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
imralav 6 Napisano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Dzięki @wid3l3c, doczytam więcej o tym modelu. Z Twojego opisu wydaje się, że w punkt do tego co potrzebuję. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 4 Września 2023 Udostępnij Napisano 4 Września 2023 Ja ze swojej strony mogę polecić Tp-Link Tapo C200, przez dłuższy czas korzystałem z niej i naprawdę fajnie działa. Nocne ujęcia również ostre i fajne kąty. https://www.tp-link.com/pl/home-networking/cloud-camera/tapo-c200/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts