Skocz do zawartości

Szukam kamerki wifi do pokoju dziecięcego

Recommended Posts

Cześć,

szukam alternatywy do niani z kamerką, żeby monitorować dziecko podczas snu w dzień i w nocy. Nie mam silnych preferencji co do zasilania, więc może być na kablu (jeśli to w ogóle jest do wyboru). Muszę mieć podgląd na żywo, prawdopodobnie z telefonu poprzez jakąś specjalną aplikację.

Jakość obrazu nie musi być wysoka, byle w miare wyraźnie, obstawiam, że 720p będzie przystępne cenowo.

Nie mam sztywnych ram cenowych, spróbujmy wstępnie w 300zł się zmieścić, nie znam rynku, może to za mało, wtedy luźno porozciągamy kwotę.

Pozdrawiam

Tomasz

Mam zamontowaną Kamera IP Xiaomi Mi Home Security Camera 2K Pro - tutaj kupowałem pół roku temu.

Nie jako monitoring w pokoju, ale obserwuję pewną przestrzeń niepubliczną + karta pamięci 32GB na nagrania po wykryciu ruchu.

Kwestia tego czy potrzebujesz bardziej wizję w pionie czy poziomie.

Całkiem fajnie zbiera w ciemności, dostęp do nagrań jak i podglądu na żywo z poziomu aplikacji Xiaomi Home.

Konfiguracja i parowanie totalnie bezproblemowe.

Wyrzuca powiadomienia jak zarejestruje ruch, ale minimalnie w odstępach co 3 minuty - funkcja ochrony domu.

Ma jakąś funkcję AI, wykrywanie płaczu dziecka - nie wiem jak działa, czy działa itd itp.

Ustawiona w rogu kwadratowego pomieszczenia, mniej więcej na wysokości 2,10 metra zbiera całkiem sensownie.

Może kąty widzenia w pionie mogłyby być nieco lepsze, ale w poziomie jest całkiem OK.

(mogę na PW wysłać foto jak to wygląda)

Podgląd na żywo jest OK, dźwięk zbiera bardzo fajnie, jest opcja obracania kamerą z aplikacji jak i funkcja śledzenia ludzi - ale czy w przypadku dziecka się sprawdzi?

Nie wiem, może go nie rozpoznać prawidłowo.

Kamera fajna bo silniczki pozwalają na sterowanie w pionie i poziomie, można wyłączyć diodę i wygląda na nieaktywną, design jak kto co lubi.

Jakość jest na prawdę zadowalająca i widać że to nie jakieś skalowane 320x240.

Pytanie, czy potrzebna jest większa częstotliwość alarmowania pozycji dziecka?

Fajna jest opcja głośnika w kamerze, można się z nią połączyć i normalnie gadać :D

Od strony rodzica powiem szczerze, że był moment jak "srałem" się mocno :D

Gdzie nawet będąc w domu zwykłą starą kamerę zamontowałem na przedłużaczu kilka metrów pod USB do laptopa, odpaliłem aplikację która analizowała obraz pod kątem ruszającego się dziecka live i miałem na lapku podgląd - ale to w momencie jak był ktoś i tak w domu, ale potrzebne było coś ogarnąć, choćby i siebie psychicznie haha to i dziecko mogło spać niezabezpieczone.

Nie mam porównania z innymi kamerami, wziąłem też na zasadzie "najwyżej zwrócę".

Edytowane przez wid3l3c
  • Dzięki 1