carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Nie mam już siły. Złożyłem nową podstawkę i po odpaleniu świecą się ramy, płyta główna w prawym dolnym rogu i tyle. Nie kręcą się wentylatory ani w budzie ani na coolerze. Monitor się nie odpala (display port). Instrukcji obsługi właściwie nie ma, w tej co znalazłem w necie do płyty głównej żadnych konkretów, nic. Wentylatory budy podpięte pod sys fany, wentylatory chłodzenia wodnego podpięte w prawym górnym rogu zgodnie z tą instrukcją RAMy wsadzone w drugi i czwarty slot. Zasilanie CPU i płyty głównej też, kable mocno siedzą bez szpar. Tak samo na karcie graficznej. To nie jest mój pierwszy raz kiedy składam komputer ale już chyba ostatni. Już dosyć mam problemów za każdym razem przy bawieniu się tym, zbyt rzadko to robię. Gigabyte Z790 UD AX G.skill 2x16GB trident Z5 6000mhz I5 13600KF be quiet Pure power 12 M 850W 80 plus gold ATX 3.0 ADATA 2TB M.2 PCIe Gen 4 NVMe LEGEND 960 PNY 1TB M.2 PCIe gen 4 NVMe XLR8 1 TB GTX 1060 6GB Endorfy navis F240 2x120mm Ktoś coś wie, co można jeszcze zrobić? Co sprawdzić? Bo ja już nie mam pomysłu. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Mam identyczny problem . Wszystko nowe działało dzisiaj nagle cisza. Nie uruchamia sie, baterie wyjmowałem reset CMOS robiony i nic Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Rozłóż wszystko i poskładaj ponownie, najlepiej poza obudową i same potrzebne do uruchomienia części. Jeśli gdzieś jest błąd w sztuce to najprościej będzie namierzyć. Też niewykluczone że któraś z części jest DOA albo ESD coś zabiło. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 1 minutę temu, zbiku90 napisał: Rozłóż wszystko i poskładaj ponownie, najlepiej poza obudową i same potrzebne do uruchomienia części. Jeśli gdzieś jest błąd w sztuce to najprościej będzie namierzyć. Też niewykluczone że któraś z części jest DOA albo ESD coś zabiło. Już znalazłem rozwiązanie. Podpiąłem stary zasilacz i komputer ładnie wystartował. Ale gó**o ten be quite, muszę im to odesłać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 @carl22 Akurat Pure Power w odróżnieniu od np. System Power są dosyć udane. Spróbuj go jeszcze raz na spokojnie podpiąć, chociaż pisałeś że sprawdzałeś wszystkie wtyczki... Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 2 minuty temu, zbiku90 napisał: @carl22 Akurat Pure Power w odróżnieniu od np. System Power są dosyć udane. Spróbuj go jeszcze raz na spokojnie podpiąć, chociaż pisałeś że sprawdzałeś wszystkie wtyczki... kilka razy odpinalem i podpinałem kable i nic. Stary zasilacz wpięty na szybko i od razu wystartował a be quiet nic. Tak dodam, że przy uruchamianiu komputera z zasilacza be quiet zawsze takie "pstryk" szedł i nic się nie działo, poza tym, że ramy i płyta główna się świeciła. Po wyłączeniu komputera kolejny "pstryk", nie wiem czy to normalne. No ale zasilacz raczej zwalony. Wszystkie styki dochodziły do końca, nie było przerw ani nic. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 16 minut temu, zbiku90 napisał: niewykluczone że któraś z części jest DOA No niestety, przy obecnej kontroli jakości, a raczej jej braku, zdarza się. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Jak nie ma pasywu to mozesz spinaczem go sprawdzić Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 @zbiku90 Teraz mam kolejny problem, bo płyta główna nie widzi mi ani dysków SSD ani pendrive z windowsem na liście bootowania. Nie mogę być aż tak pechowy żeby i płyta była zwalona :| Mam tylko dwa dyski SSD nvme, czy może powinienem jakieś kroki zrobić przed instalacja systemu? Nigdy nie instalowałem OSa na nvme i nie wiem, może pomijam jakiś krok Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 22 minuty temu, carl22 napisał: płyta główna nie widzi mi ani dysków SSD ani pendrive z windowsem na liście bootowania Nie widzi ich w biosie wcale? Po pierwsze przy instalacji najlepiej mieć jeden dysk tylko wpięty. Po drugie upewnij się że bootowanie jest w trybie UEFI, BEZ włączonego CSM. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Zwróć uwagę czy piny są proste. Jakaś lupa wskazana. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 23 minuty temu, zbiku90 napisał: Nie widzi ich w biosie wcale? Po pierwsze przy instalacji najlepiej mieć jeden dysk tylko wpięty. Po drugie upewnij się że bootowanie jest w trybie UEFI, BEZ włączonego CSM. Wyjąłem jeden dysk, CMS support wyłączony i problem dalej jest. Co ciekawe w setting I/o ports widzi mi dysk. Nie jest natomiast i dostępny do bootowania. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 36 minut temu, carl22 napisał: Co ciekawe w setting I/o ports widzi mi dysk Jest tam coś do ustawienia? Kojarzę że ktoś miał taki sam problem na nowej platformie Intela i było proste rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 5 minut temu, zbiku90 napisał: Jest tam coś do ustawienia? Kojarzę że ktoś miał taki sam problem na nowej platformie Intela i było proste rozwiązanie. Są tam tylko self test option i action do wyboru jakieś short i extendend w pierwszym przypadku i controller only test lub controller and namespace test w drugim. W ogóle te eufi mam wrażenie jest mega biedne Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 Może pokaż zdjatka Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 12 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 No tak to wygląda jak wejdę na dysk Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2023 2 godziny temu, carl22 napisał: W ogóle te eufi mam wrażenie jest mega biedne To w końcu gigaszajs, idzie się przyzwyczaić Dzisiaj już nie mam siły ale do jutra jak nic nie wymyślisz to poszukam czegoś na ten temat. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 9 godzin temu, zbiku90 napisał: To w końcu gigaszajs, idzie się przyzwyczaić Dzisiaj już nie mam siły ale do jutra jak nic nie wymyślisz to poszukam czegoś na ten temat. Spróbuję jeszcze zrobić aktualizacje biosa, bo naprawdę nie wiem co jeszcze innego mogę zrobić 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 @carl22 Chyba znalazłem rozwiązanie. Poszukaj w biosie opcji VMD i ją wyłącz. Jeśli nie pomoże to wyłącz również Intel Rapid Storage, Secure Boot i w ustawieniach PCIe dla danego slotu wymuś M2. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 13 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 3 godziny temu, zbiku90 napisał: @carl22 Chyba znalazłem rozwiązanie. Poszukaj w biosie opcji VMD i ją wyłącz. Jeśli nie pomoże to wyłącz również Intel Rapid Storage, Secure Boot i w ustawieniach PCIe dla danego slotu wymuś M2. Chyba już naprawiłem problem. Jak mówiłem, pendrive od Microsoftu nie był w ogóle czytany przez płytę główną ale jak podłączyłem swojego pendrive to nagle był czytany xD Zrobikrm własnego bootowalnego pendrive i udało mi się go zbootowac, właściwie to się automatycznie zbootował, system też zainstalowałem bez żadnego problemu. Jednak kiedy wejdę do uefi, dalej nie mam dysków na liście do bootowania. Jest za to windows manager boot czy coś takiego tylko i normalnie działa. Generalnie jak odpalę kompa to odpala się normalnie, wszystko działa. Może po prostu nie ma potrzeby bootować ręcznie dysków tylko dzieje się to automatycznie? Wciąż nie rozumiem czemu tego nie ma. Reasumując: zasilacz zjebany, pendrive od Microshitu zjebany :| Juz sobie daruje na przyszłość samodzielnie składać kompy, zamiast co raz łatwiej to co raz trudniej to się robi. Jeszcze przez dwa-trzy dni temat zostawię otwarty a potem najwyżej, jak wszystko będzie git, oznacze jako rozwiązany. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 48 minut temu, carl22 napisał: Jednak kiedy wejdę do uefi, dalej nie mam dysków na liście do bootowania. Jest za to windows manager boot czy coś takiego tylko i normalnie działa. W trybie UEFI tak właśnie jest, nie wybierasz dysku do bootowania tylko konkretną instalację/instalator windowsa. A że wcześniej dyski były puste to nie wyświetlało nic Chociaż w CSM pewnie by wyświetliło. Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2023 Jeśli masz zasilacz modularny od BQ to musisz się nauczyć prawidłowo rozbalansowywać trzy niezależne linie. To bardzo dobre zasiłki. Należy pamiętać by pamięci montować w DIM2, i nie ważne że komuś tam poszło i pisał że tyle ma. 4000MHz czy 4400 to żaden problem dla Z690 DDR4. Trzeba umieć dobrze ustawić tą platformę i cyka miodzio. W dniu 12.08.2023 o 12:47, carl22 napisał: To nie jest mój pierwszy raz kiedy składam komputer ale już chyba ostatni. Już dosyć mam problemów za każdym razem przy bawieniu się tym, zbyt rzadko to robię. Gigabyte Z790 UD AX G.skill 2x16GB trident Z5 6000mhz I5 13600KF be quiet Pure power 12 M 850W 80 plus gold ATX 3.0 ADATA 2TB M.2 PCIe Gen 4 NVMe LEGEND 960 PNY 1TB M.2 PCIe gen 4 NVMe XLR8 1 TB GTX 1060 6GB Endorfy navis F240 2x120mm Ktoś coś wie, co można jeszcze zrobić? Co sprawdzić? Bo ja już nie mam pomysłu. To nie jest prawidłowo złożony PC. Ciekawe jak wyglądały poprzednie Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) @Joymaxx "Jeśli masz zasilacz modularny od BQ to musisz się nauczyć prawidłowo rozbalansowywać trzy niezależne linie" Aha a jakieś konkrety czy po prostu wpadłeś "coś" sobie napisać? thermaltake Też jest modularny ale jakiś balansów linii nie musiałem robić żeby działał "To nie jest prawidłowo złożony PC" Rzeczywiście bardzo pomocny ten wpis Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez carl22 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 33 minuty temu, carl22 napisał: "Jeśli masz zasilacz modularny od BQ to musisz się nauczyć prawidłowo rozbalansowywać trzy niezależne linie" Ten zasilacz ma dwie linie 12V to raz. 34 minuty temu, carl22 napisał: "To nie jest prawidłowo złożony PC" Koledze pewnie chodziło o kabelki. Wbrew pozorom nie chodzi tylko o estetykę, porządek w obudowie poprawia przepływ powietrza. No i osobiście chłodnicę bym przykręcił odwrotnie żeby węże nie były takie powyginane. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2023 3 minuty temu, zbiku90 napisał: Ten zasilacz ma dwie linie 12V to raz. Koledze pewnie chodziło o kabelki. Wbrew pozorom nie chodzi tylko o estetykę, porządek w obudowie poprawia przepływ powietrza. No i osobiście chłodnicę bym przykręcił odwrotnie żeby węże nie były takie powyginane. A kabelki to kwestia optymalizacji, zawsze to robię na końcu. Ważniejsze było dla mnie by w ogóle wystartował a z tym miałem problem na zasilaczu be quiet Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts