wiaderny 0 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Cześć, Zakupiłem nowy komputer z dyskiem M2. Podłączyłem też do komputera stary dysk SSD SATA z poprzedniego PC, na którym jest Windows 10. Jednak za każdym razem widnieje komunikat "select proper boot device(...)". Bios wykrywa oba dyski (M2 i SATA) i boot ustawiony jest na ten stary SSD na którym jest Windows, jednakże system się nie ładuje z powodu w/w komunikatu. Czy ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Chcesz odpalić windę na dysku ze starego komputera? Bluescreen, zawiechy systemu welcome. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 Włącz CSM w biosie i powinien odpalić. Na dłuższą metę nie polecam jednak korzystania z takiego systemu z powodów wymienionych wyżej, konflikty sterowników itp. Cytuj Link to post Share on other sites
wiaderny 0 Napisano 11 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 3 godziny temu, zbiku90 napisał: Włącz CSM w biosie i powinien odpalić. Na dłuższą metę nie polecam jednak korzystania z takiego systemu z powodów wymienionych wyżej, konflikty sterowników itp. Niestety testowałem już wszystkie opcje w biosie i żadna konfiguracja nie pomaga. Płyta Gigabyte B550M AORUS ELITE. Co do sterowników to zdaję sobie z tego sprawę, na ten moment potrzebuje jednak odpalić Windowsa z tego konkretnego ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2023 ale trochę więcej byśmy chcieli wiedzieć, np na SSD może być partycja systemowa, ale bez partycji rozruchu. Wiesz w ogóle czy ten SSD to był w MBR, czy GPT inicjowany (to podpowie czy to system legacy czy uefi). Jak nie wiem co jest na SSD, to skąd mam wiedzieć jak to odpalić poprawnie. Możesz dać zrzut z zarządzania dyskami z innego windowsa? Czemu musisz odpalić system z tego konkretnego SSD? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts