zbiku90 3659 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 46 minut temu, wodego napisał: Wyłączenie indeksowania ograniczy niepotrzebny zapis na dysku SSD Podaj ile GB to indeksowanie zapisuje dziennie? 6800 tak jak u autora? W ciągu prawie 4 lat pracy zużyło mi ok. 5% TBW, myślisz że za 80 lat ten dysk się będzie jeszcze nadawał do czegoś? Przepraszam, ale CDI kłamie. Dysk ma 230TB TBW, więc "skończy się" w tym tempie za jakieś 16 lat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 2 minuty temu, zbiku90 napisał: W ciągu prawie 4 lat pracy zużyło mi ok. 5% TBW Łooo matko, 45TB w ciągu 4 lat? Ale te indeksowanie zajeżdża SSD Systemowy u mnie 8 lat - 16TB, inne młodsze 10TB, 0.9TB, 0.4TB. Najstarszy, który obecnie w laptopie - 11 lat ma - 14TB. Zawsze wyłączam indeksowanie i są efekty 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Godzinę temu, wodego napisał: Systemowy u mnie 8 lat - 16TB Brawo Ty! Może jeszcze w testamencie go jakiemuś muzeum zapiszesz w dobrym stanie, zuch Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Tu nie ma się co przekomarzać. Obecnie dyski są na tyle trwałe by olać sprawę (pomijam jakieś Cruciale P3/P3 Plus na QLC ale nawet one spokojnie wytrzymają z swoim mizernym TBW na poziomie 440TB dla 2TB). Jeśli wyłączyłeś i nie masz ochoty rozwalić kompa po jednym dniu to może faktycznie nie potrzebujesz indeksowania. Jeśli dostajesz szału przy parudziesięciu sekundach wyszukiwania jakiejś grupy plików to znaczy, ze potrzebujesz tego bezwzględnie ps. Natręctwo z testowaniem kosztuje o wiele więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Nie używam wyszukiwania na domowym komputerze. Mam jeden HDD (oczywiście bez indeksowania) i zrobiłem doświadczenie: Otworzyłem HDD, skopiowałem nazwę jakiegoś zdjęcia w zagnieżdżonym katalogu. Wpisałem w okienko wyszukiwania, pojawił się komunikat, że na nieindeksowanym dysku wyszukiwanie może być wolniejsze. Minęło ze 6 sekund i znalazło się zdjęcie. W pracy wyszukiwania używam, jest tak samo "szybko" jak w domu. Teraz SSD - ledwo wkleiłem nazwę, już była wyszukana, nie zdążyłem mrugnąć okiem. To wstawiłem jeszcze trudniejsze wyszukiwanie z operatorem *.dat. Lista powstała od razu, gdzie na HDD (w pracy) widać jak się dopisują wyniki. Teraz pytanie: co niby ma przyspieszyć indeksowanie na dysku SSD? Czy ktoś ma pożyczyć zegar atomowy, żeby zmierzyć te 0,000x sekundy różnicy po przecinku? Na HDD indeksowanie ma sens, ale na SSD widzę, że niektórzy wmawiają sobie, że to ma sens i coś przyspiesza. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3766 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Tez wyłączam. Amen. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, wodego napisał: ... Teraz pytanie: co niby ma przyspieszyć indeksowanie na dysku SSD? Czy ktoś ma pożyczyć zegar atomowy, żeby zmierzyć te 0,000x sekundy różnicy po przecinku? Na HDD indeksowanie ma sens, ale na SSD widzę, że niektórzy wmawiają sobie, że to ma sens i coś przyspiesza. Ale naprawdę myślisz, że mnie obchodzą twoje historyjki? Mnie wystarczy, że wyszukanie grupy plików po znaczniku czasowym na dysku nieindeksowanym trawa 37s (przeszukanie i załadowanie wszystkich), a na indeksowanym 6s (SSD oba przypadki). Tego typu wyszukiwań robię z setkę dziennie więc k..ica by mnie wzięła jak bym na to stracił godzinę zamiast 10 min. Tyle w temacie. Zmierzone , przetestowane - liczby bezwzględne, a nie teoryjki. Napisałem wyraźnie (i to parokrotnie) - nie wykonujesz operacji korzystających z tego (przeszukiwanie na dużej licznie plików) to wyłącz, a nie próbuj nawracać innych, którzy widzą w tym realną korzyść. Tyle i aż tyle. Tak jak napisałem wcześniej - jeśli nie widzisz różnicy to znaczy, że nie potrzebujesz. Jak potrzebujesz to bardzo szybko się zorientujesz. Nie widzę więc powodu by kogoś nawracać czy kopać się z koniem - każdy konfiguruje sobie kompa pod swoje potrzeby. Edytowane 4 Sierpnia 2023 przez anemus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 10 godzin temu, anemus napisał: Ale naprawdę myślisz, że mnie obchodzą twoje historyjki? Gdybym był burakiem, to bym odpowiedział. - A naprawdę myślisz, że mnie obchodzą twoje? Jeśli nie chcesz czytać historyjek innych, to nie męcz się na forum, bo tu masa ludzi opisuje różne swoje doświadczenia i historie. Poza tym to nie historyjka, tylko doświadczenie. liczby bezwzględne, a nie teoryjki - no właśnie, nie zauważyłeś, że to nie żadne teoryjki, tylko praktyczny test. a nie próbuj nawracać innych - Jak byś dłużej posiedział w komputerach, to byś wiedział, że w ogromnej większości komputerów domowych ludzie nie używają ich do zaawansowanego przeszukiwania rozbudowanych baz danych. Na dyskach trzymają zdjęcia, empetrójki, jakieś filmy. W takim normalnym użytkowaniu indeksowanie dysków SSD wygląda jak wyżej opisałem. Widzę, że jesteś zdziwiony, że w bardziej zaawansowanych pracach trzeba mieć trochę inną konfigurację niż w domowych. Pewnie tak samo byłbyś zdziwiony, że ktoś dołek pod drzewko szpadlem kopie, a przecież widziałeś, że jakaś firma dołki pod fundamenty koparką jedzie. Nie widzę więc powodu by kogoś nawracać czy kopać się z koniem - a na co chcesz nawracać? Obowiązkowe indeksowanie, żeby empetrójkę wyszukać? Obowiązkowe wypożyczenie małej koparki, żeby dołek pod jedno drzewko wykopać? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Ja licze ze z indeksowaniem bede miał 15 TB na rok.Co mnie to jak ma 1200-1600 Ogólnie śmieszą mnie te wasze rozwazania ,poprawianie fabryki etc Na koniec napisze ze padł mi MLC po miesiącu a 90procent moich dysków jest TLC. Jak ma paść to padnie Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Tu nie chodzi o trwałość dysku, bo przy dzisiejszych pojemnościach TBW jest ogromne, jak się porówna do 60TB na dysku 120GB dawniej. Jeden proces w tle mniej - też ma małe znaczenie przy dzisiejszych procesorach i pamięci. Chciałem tylko pokazać, że w użytkowaniu domowym indeksowanie na SSD nie ma znaczenia. 11 minut temu, janek20 napisał: Ogólnie śmieszą mnie te wasze rozwazania ,poprawianie fabryki etc Gdzie tylko potrzebuję, to poprawiam fabrykę i dobrze na tym wychudzę. Ingerencja sprzętowa czy programowa? Potrzebuję, to robię. Możesz np. w watkach o undervoltingu napisać, że śmieszą Ciebie ich zabiegi w poprawianiu fabryki. Przede mną stoi zasilacz laboratoryjny, o którym przed zakupem czytałem, że ma głośny wentylator. No nie wiedziałem, że aż tak Wymieniłem w nim ten nieszczęsny wentylator i się zdziwiłem, że za cenę ~50zł można aż tak poprawić komfort. Przedtem jak tylko z niego przez chwilę nie korzystałem, zaraz wyłączałem. Teraz może być włączony i nie przeszkadza. Wentylator zmieniłem kilka dni po zakupie, wiem, że będzie Ciebie to śmieszyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts