ziut3k 21 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Dobry. Możecie się śmiać, ale jak zobaczyłem ile stoi kawałek blachy z termopadem, to padlem ze śmiechu. Pojawił się pomysł zrobienia samemu. Koszt (wykorzystanych materiałów): Termopad <1 PLN Kawałek radiatora (pewnie każdy w szafie ma) może być aluminium miedź itd.. Czas wykonania- mi to z wyciągnięciem szlifierki zajęło około 2-3 min P.S. Oczywiście moglem wziac i wyciąć wiekszy/grubszy kawałek aluminium ładniej wyszlifować itd jak ktoś bardzo chce to zrobię ladniejszy 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 Termopada nie kupisz za złotówkę Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 11 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2023 (edytowane) Też zależy od grubości i przewodności. Jak potniesz to na 2 szt może cię przy najtańszych wyjść tyle. Jedynie pro gamer led experience ultra hyper diamond diablo (czy coś tam) edition wyjdzie cię drożej ale efekt może być marny TP-3 0,5 mm kosztuje 75 zeta za dwie maty 200x100 mm każda - około 100 kwadracików 2 cm na 2 cm. To 75 gr za jeden kwadracik. A to nie jest coś kupowanego w hurtowni za 4-5 zł za 200x20. No chyba że chcesz PT7950 ale to się nie nadaje do takich celów. Edytowane 11 Lipca 2023 przez anemus 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 12 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2023 Termopad 3wmk z tasma 2 stronna od abb coling jest tani ale i tak budzet przekracza myslem ze radiator z zeberkami bedzie a to aluminiowy plaskownik :D. Teraz wplytach glownych daja radiator na dysk w zestawie. Cytuj Link to post Share on other sites
ziut3k 21 Napisano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Niech Ci będzie. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 24 minuty temu, ziut3k napisał: Niech Ci będzie. Taki radiator to ja rozumiem, płaska blaszka nie zmieni praktycznie nic, za mała powierzchnia wymiany ciepła 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ziut3k 21 Napisano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Przepraszam moglem napisać na wstępie. Miałem na myśli, że taki radiator do ssd to kawałek zwykłej blaszki z termopadem i praktycznie z wszystkiego da się zrobić. Uwierz mi, że ten pierwszy już trochę ciepła odbierze. Edytowane 13 Lipca 2023 przez ziut3k Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Ano odbierze. Największe grzałki to 10W (pomijam PCIE 5.0) Edytowane 13 Lipca 2023 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 13 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 3 godziny temu, ziut3k napisał: Uwierz mi, że ten pierwszy już trochę ciepła odbierze. Odebrać to na pewno coś odbierze, zgadzam się. Gorzej z oddaniem, fizyki się nie oszuka. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ziut3k 21 Napisano 13 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Odda zdecydowanie sporo w przeciwieństwie do samego ssd. Sam termopad już cokolwiek da do wymiany ciepła. W pierwszym radiatorze pomiędzy tą blachą masz "most" przez który przepywa powietrze w obudowie. Zresztą logicznie idąc jeżeli coś już zwiększa powierzchnię cieplną, to już chłodzi... Chyba, że się mylę Edytowane 13 Lipca 2023 przez ziut3k 2 Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 14 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 (edytowane) No właśnie fizyki się nie oszuka. Grzeje się głównie kontroler (80-90% ciepła), on ma pow 1cm2. Radiator 30 cm2 (1,5x20). Jest dobrym przewodnikiem i ma też swoją pojemność cieplną więc odbierze przetransferuje i odprowadzi przez 30x większą powierzchnię (30x skuteczniej). Np KC3000 poniżej. Dla tego grubsza zwykła blaszka jest skuteczniejsza od tej "naklejki" i to drastycznie. Edytowane 14 Lipca 2023 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Tak tak sobie wmawiajcie że z 72 na 30 xd Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 W dniu 13.07.2023 o 17:35, zbiku90 napisał: płaska blaszka nie zmieni praktycznie nic, za mała powierzchnia wymiany ciepła Z kumplem robiliśmy chłodzenie dysków. On wziął profil aluminiowy prostokątny (w pracy tego pełno), przykleił na jakiś klej termo-przewodzący. Ja wziąłem wentylatorek chyba 40mm, zrobiłem rusztowanie. Odpaliliśmy ten sam benchmark, u niego temperatura spadła o 10 - kilkanaście stopni, a u mnie było grubo ponad dwadzieścia. "Odkrywczy" wniosek: najlepsze efekty daje chłodzenie aktywne. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 17.07.2023 o 20:41, janek20 napisał: Tak tak sobie wmawiajcie że z 72 na 30 xd Ale co tu sobie wmawiać? To ty wymyśliłeś z 72 na 30. Blaszka alu o sensownej grubości wielkości dysku w lapku zbija temperatury 970 evo plus na nieszczęsnym elpisie około 7 stopni, a miedziana około 12. Dysk pod kratką. Edytowane 19 Lipca 2023 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Jaka jest różnica to można zobaczyć między fury a renegatem a pomiar robi się z czujnika a nie termo bo przykryjesz kartka i będzie wynik Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Mnie tam sie pomysł podoba. Napewno coś odda ciepła. CrystalDisk Info i wrzuć z radiatorem i bez. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 15 godzin temu, janek20 napisał: Jaka jest różnica to można zobaczyć między fury a renegatem a pomiar robi się z czujnika a nie termo bo przykryjesz kartka i będzie wynik O czym ty piszesz w ogóle? Profesjonalny pomiar nie robi się z czujnika bo ten ma większy błąd niż wnosi kartka ale nikt tu nie robił pomiaru. Po prostu podaje swoje doświadczenia z laptopem i odczytem z elektroniki, a obraz z termowizji miał tylko uzmysłowić co się grzeje i co jest głównie źródłem energii rozpraszanej na sposób ciepła. BTW. Jest tylko Fury Renegate. Zarówno z radiatorem jak i z blaszką (cienka) mają taką samą nazwę. Jedyna różnica w oznaczeniu to ostatnia literka w PN (z radiatorem mają w pierwszym członie K na końcu np z blaszką jest SFYRD/2000G, a z radiatorem SFYRDK/2000G - radiator w FR jest spory i ma duży wpływ na temperatury). Ostatnimi czasy przerabiałem sporo dysków w sumie min pod względem termiki zarówno z blaszką/naklejką jak i radiatorami - tymi oryginalnymi, laptopowymi blaszkami nieoryginalnymi Al/Cu i oryginalnymi Cu jak i od płyty głównej. Wniosek jeden - nawet zwykły kawałek blachy Al ale grubszy niż te naklejki sporo daje. W wypadku niektórych dysków nie ma znaczenia bo wysycenie pSLC zbije wydajność i temp szybciej niż throttling Jeszcze jeden ważny wniosek - są spore różnice w energochłonności więc i w termice w ramach jednego modelu w zależności od wersji i rewizji. Crucial P5 Plus tutaj najlepszym przykładem. Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 A moze by tak zamontowac rurke cieplna od jakeigos chlodzenia z laptopa :D? Cytuj Link to post Share on other sites
ziut3k 21 Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Wybaczcie, że tak długo. Mam młyn w warsztacie ostatnio. Myślałem, czy z chłdzenia proca nie zrobić radiatora, ale patrząc na to, że wewnątrz rurki miedzianej jest ciecz przerobienie nie zda egzaminu. Zrobię Wam testy samego dysku / blaszki i tego ostatniego radiatora jak będę miał chwilę czasu i weny. Może jeszcze coś ciekawego wymyślę z tym chłodzeniem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts