Skocz do zawartości

Sieć 3G - rozmówca mnie nie słyszy.

Recommended Posts

Witam,
Od niedawna mam problem przy połączeniu komórkowym tj. mój rozmówca po paru sekundach od nawiązania połączenia mnie nie słyszy a ja go słyszę doskonale. Muszę przejść parę metrów w mieszkaniu abym znowu był słyszalny, po paru sekundach znowu mnie nie słychać i znów przesuwam się i tak chodzę w tę i we wtę. Mieszkam w mieście, zasięg w telefonie mam pełny, ok. 1,5 km od nadajników, które widzę z okna. Wymieniłem aparat z Samsung S5 na Redmi Note 6A i nadal to samo. Wymiana karty SIM też nic nie dała.
Problem występuje gdy łączę się do abonenta w dowolnej sieci za wyjątkiem abonentów T-Mobile - tu jest OK. Gdy ustawię w telefonie "na sztywno" sieć 2G - problem powyższy nigdzie nie występuje. Automatyczne zejście z pasma wyższego na niższe - mimo tryby Auto - nie następuje w ww. telefonach,

Mam tel. na kartę w Nju Mobile.Zgłosiłem sprawę do operatora - potwierdził zakłócanie sygnału w mojej lokalizacji przez nieustalony podmiot wyłącznie w 3G i sprawa została skierowana do UKE. Tylko co z tego, skoro te procedury trwają miesiącami a ja nie mogę z domu zadzwonić bo mnie nie słychać.

Dodam, że dziś dowiedziałem się, że operator nju wyłączył w mojej lokalizacji częściowo 3G tj. pasmo 2100 MHz a zostawił jedynie 900MHz. Możliwe więc, że przyczyną niesłyszenia rozmówcy jest przeciążenie nadajnika. Niestety operatorzy na infolinii mają tak niskie uprawnienia, że nie mogą przekazać do osoby decyzyjnej mojego problemu. Zgłoszenie przyjęli i nic się nie dzieje.