Skocz do zawartości

I7 12700F (Windows 10 czy 11)

Recommended Posts

Jakiś czas po premierze Alder Lake-S były problemy z obsługą rdzeni efficient w grach pod W10. Wtedy praktycznie jedynym rozwiązaniem była przesiadka na W11 ale zostało to ogarnięte i można bez problemu nie robić Upgrade'a

• Dzięki 1

Ciekawe czy przy smartfonach ludzie też mają takie rozkminy? Typu android 10 jest "dosyć stabilny", czy jest sens przechodzić na 11? Jakoś nie widzę takich tematów w sieci. Tak wiem, mobilne systemy mają częściej "duże" aktualizacje, ale ogólnie logika podobna. Ostatnim nieudanym windowsem IMO była 8 (rocznik 2012), wcześniej windows me (rocznik 2000).

• Dzięki 1
  • Popieram 2
19 godzin temu, janek20 napisał:

Różnice są zadne a na win 11 klikasz 2 x wiecej

Animacje są krótsze i można je wyłączyć.

Klikania jest tyle samo, poza menu kontekstowym, tutaj trzeba modyfikować rejestr. I to jedyna rzecz.

Brak opisu.

Brak opisu.

Różnica z 1.5% po the last of us. Czy to mało? Patrząc na obecne kary i to jeszcze przyspieszenie w tej cenie to wg. mnie sporo.

Windows 10 ma koniec wsparcia za 2 lata, dla mnie to zbędna dyskusja, system i tak będzie za 2 lata martwy.

A obrońcy W10 to są śmieszni bo ja pamiętam jak w 2015 r. było:
- TO SYSTEM BEZEMNIE INSTALUJE AKTUALIZACJE? ZOSTAJE PRZY WINDOWS 7
- NIC MI NIE DZIAŁA MAM CAŁY CZAS BSODY

- SYSTEM MNIE SZPIEGUJE
- ALE TU NIE MA PASKA START

• Dzięki 1
  • Popieram 2

Mój kuzyn w tym roku przeszedł z pirata W7 na 'legalny' W10 (refurbished klucz z W7 z Upgradem do W10) bo "piraci przestali wydawać aktualizacje na jego W7" :wariat:

Ciekawe, że ludzie mają w firmie sprzęty za 7-cyfrowe kwoty, a w domu nie kupią legalnego systemu "bo po co?"... 

• Dzięki 1
16 minut temu, grzech1991 napisał:

Windows 10 ma koniec wsparcia za 2 lata, dla mnie to zbędna dyskusja, system i tak będzie za 2 lata martwy.

A obrońcy W10 to są śmieszni bo ja pamiętam jak w 2015 r. było:

Dokładnie. 

A weź jeszcze takiemu powiedz że Windows 11 jest lepszy to ci wygryzie tętnice przez internet.

• Dzięki 1
  • Popieram 2
Godzinę temu, Rebelmind napisał:

Ciekawe, że ludzie mają w firmie sprzęty za 7-cyfrowe kwoty, a w domu nie kupią legalnego systemu "bo po co?"

Naprawdę to jest dla Ciebie dziwne? Co innego korzystać na własny użytek, a co innego korzystać z oprogramowania do celów zarobkowych. W firmach mogą być kontrole, a kary w przypadku nieprawidłowości wysokie.

Jest wiele powodów, żeby używać starszy system, choć dawno nowy wyszedł. Podstawowa zasada, jak coś działa dobrze, to po co zmieniać? Ze 3 lata temu widziałem restartujący się bankomat. Był na XP. Wniosek: bank nie ma pieniędzy na nowy system:) W firmach stoją komputery na win7 i dopóki ze starości się nie zepsują, to po co im zmieniać system? Często te komputery podłączone są do specjalistycznych maszyn i weź teraz odpowiedzialność, że po zmianie systemu oprogramowanie będzie bezproblemowo działać.

Robot podający detale na maszynę. Jest nowy, więc oprogramowanie sterujące na win10 działa. Wyskoczył komunikat o dostępnym update systemu. Kliknąłem, żeby komunikat nie powracał co jakiś czas. I do końca zmiany robot już nie działał, bo system się updatował ;)

A do domu jaki system? Panie, trzeba jakiegoś doradcę zamówić ;)

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
22 minuty temu, wodego napisał:

Naprawdę to jest dla Ciebie dziwne? Co innego korzystać na własny użytek, a co innego korzystać z oprogramowania do celów zarobkowych. W firmach mogą być kontrole, a kary w przypadku nieprawidłowości wysokie.

Dziwi mnie z tego powodu, bo on co i rusz kombinować musiał z jakimiś fixami itp. Instalował nowszą gierkę, która wymagała jakiego patcha do OS - no to musiał ten patch znaleźć ale nie mógł zainstalować po prostu z Windows Update. Chodziło mi o czas poświęcony na doprowadzenie jego pirata do stanu stabilności. 

• Dzięki 1

Z grami, to inna sprawa. Coraz więcej gier wymaga win10. Ale jak się nie wykorzystuje oprogramowania (gry to też oprogramowanie), które wymaga konkretnego systemu, to nie ma przymusu przesiadki.

Tak więc całkowicie się nie dziwię, że ktoś ma starszy system i go użytkuje. Twój przykład znajomego, to pewnie takie hobby. Lubił sobie pokombinować i mieć z tego satysfakcję.

• Dzięki 1
13 godzin temu, zbiku90 napisał:

Ciekawe czy przy smartfonach ludzie też mają takie rozkminy? Typu android 10 jest "dosyć stabilny", czy jest sens przechodzić na 11? Jakoś nie widzę takich tematów w sieci. Tak wiem, mobilne systemy mają częściej "duże" aktualizacje, ale ogólnie logika podobna. Ostatnim nieudanym windowsem IMO była 8 (rocznik 2012), wcześniej windows me (rocznik 2000).

Przecież to porównanie jest kompletnie bez sensu. Smartfona traktuję jako popierdółkę do dzwonienia, smsowania i sprawdzenia na szybko neta jak jestem poza domem, albo zrobienia raz na jakiś czas zdjęcia. Komputera używam po 6-7 godzin dziennie i to do dziesiątek innych rzeczy.

Edytowane przez TerrorHurtz
  • Popieram 2

To że ty tak robisz nie znaczy że wszyscy inni też. Znam ludzi którzy prawie wszystko robią na smartfonie, bo laptop to jakiś zamulony antyk z windowsem 7 na hdd, albo budżetowe truchło za 1200 zł z marketu. Jeśli działa to po co wymieniać? Ale telefon to już nowy co 2 lata u operatora musi być.

Pamiętam też (przeważnie spiracone) systemy gdzie aktualizacje były wyłączone przez kilka lat, a potem zdziwienie że coś nie działa albo wirusy grasują. Z perspektywy czasu wymuszenie aktualizacji w wersji home to była dobra decyzja MS.

• Popieram 2
W dniu 28.05.2023 o 09:41, Rebelmind napisał:

Ciekawe, że ludzie mają w firmie sprzęty za 7-cyfrowe kwoty, a w domu nie kupią legalnego systemu "bo po co?"... 

Ja nie widzę sensu legalnego systemu w domu, w firmie a w domu to dwie różne rzeczy. W domu se zawirusujesz swoje rzeczy, jeśli jest piracki przy aktywacji, dwa nikt tego nie sprawdzi. Nie to, że bronię piractwa ale waga w mojej ocenie w domu, a w firmie jest inna. Ja w firmie pilnuje wszędzie aby było legalne oprogramowanie.

W dniu 28.05.2023 o 11:13, wodego napisał:

stawowa zasada, jak coś działa dobrze, to po co zmieniać? Ze 3 lata temu widziałem restartujący się bankomat. Był na XP. Wniosek: bank nie ma pieniędzy na nowy system:) W firmach stoją komputery na win7 i dopóki ze starości się nie zepsują, to po co im zmieniać system? Często te komputery podłączone są do specjalistycznych maszyn i weź teraz odpowiedzialność, że po zmianie systemu oprogramowanie będzie bezproblemowo działać.

Napisałeś o dwóch typach urządzeń, jedne to urządzenia z dostępem do intranetu albo w ogóle z wyciętym. A drugie to z dostępem do internetu. Co innego bankomat, a co innego urządzenie gdzie korzysta pracownik.

Po co odpowiem - brak aktualizacji, system dziurawy jak sito. Bezpieczeństwo jest w firmie najważniejsze, firmy nie dla jaj, jak u mnie wydają kasę na wymianę sprzetu pod windows 11. Poza tym w przypadku windows XP firmy płaciły za rozszerzone wsparcie.

A nie ruszają, nie dlatego bo po co (wtedy nie płaciłyby za rozszerzone wsparcie), tylko po to, że to tańsze niż wymiana tysięcy urządzeń na nowsze, gdzie w przypadku bankomatów urządzenie dostarcza jeszcze zewnętrzna firma. I koszt to wtedy nie 1k tylko np. 10k. Pisze, bo też budżetuje IT w firmie, więc wiem jak to od tyłu wygląda.

W dniu 28.05.2023 o 12:08, TerrorHurtz napisał:

Przecież to porównanie jest kompletnie bez sensu. Smartfona traktuję jako popierdółkę do dzwonienia, smsowania i sprawdzenia na szybko neta jak jestem poza domem, albo zrobienia raz na jakiś czas zdjęcia. Komputera używam po 6-7 godzin dziennie i to do dziesiątek innych rzeczy.

W smartfonie masz automatyczne aktualizacje, w windowsie nie. I nie wywraca systemu do góry nogami, to są po prostu wg. mnie nawyki i czyste narzekactwo userów windowsa. W macos też nikt nie płacze.

W dniu 28.05.2023 o 13:29, zbiku90 napisał:

To że ty tak robisz nie znaczy że wszyscy inni też. Znam ludzi którzy prawie wszystko robią na smartfonie, bo laptop to jakiś zamulony antyk z windowsem 7

U mnie w firmie niektórzy jedyny komputer jaki mają, to firmowy.

• Lubię to 1