mar_ko 1 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Komputer jest używany przez mamę (przeglądanie stron, Netflix, sporadycznie edytor tekstu), która od pewnego czasu narzeka na płynność działania. Obecne parametry: - płyta: Asus H81M-K - procesor: Pentium G3260 - RAM: 4GB DDR3 Kingston Czy taka modernizacja ma sens: - dołożenie 4 GB RAM oraz - wymaina procesora na jakieś 4 rdzenie (np. Core i5-4570) oraz - zmiana dysku na SSD Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Sens jest, tylko trzeba sprawdzić jak to kosztowo wyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
mar_ko 1 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 34 minuty temu, wodego napisał: Sens jest, tylko trzeba sprawdzić jak to kosztowo wyjdzie. Na szybko sprawdziłem używane podzespoły - zamknąłbym się w kwocie 250-300 zł Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Myślę, że dołożenie 4gb pamięci i wrzucenie ssd będzie wystarczające. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Sam SSD wystarczy . Choć warto kupić i5 . Chyba jakieś grosze teraz kosztują . Ram na końcu . Nic to nie da . W sumie ten Pentium może nie mieć płynności w netflixie . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 19 godzin temu, mar_ko napisał: zamknąłbym się w kwocie 250-300 zł Całkiem spoko. Jeszcze niedawno procesory 4-gen sporo kosztowały. 15 godzin temu, jakub1t napisał: Ram na końcu Wchodzisz znienacka i przejmujesz komputer od mamy. ctrl+shift+esc i sprawdzasz ile pamięci zajęte podczas normalnych czynności. Cytuj Link to post Share on other sites
mar_ko 1 Napisano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Godzinę temu, wodego napisał: Całkiem spoko. Jeszcze niedawno procesory 4-gen sporo kosztowały. Z drugiej strony myślę sobie, że to byłby niezły skok jakościowy: Dell Optiplex 9020 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 4 godziny temu, wodego napisał: Wchodzisz znienacka i przejmujesz komputer od mamy No u mnie teraz 28% zużycia . A nawet jak zapotrzebowanie będzie na 6gb to nie znaczy że na 4 nie będzie wszystko śmigać . Czasem miałem 4gb i np grałem WOT , w międzyczasie chrome na kilku kartach i jedyne co trwało dłużej to czynność CTRL+TAB przy przechodzeniu z wot do chrome (3 sekundy mniej więcej ) . Warunek to ssd za parę groszy jakikolwiek . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts