Skocz do zawartości

Serwer NAS - przeznaczenie domowe (głównie backup zdjęć oraz dokumentów)

Recommended Posts

Witajcie,

Który z tych dwóch serwerów wybralibyście do swojego domu?. Przeznaczenie - głównie backup zdjęć oraz dokumentów. Głównie zależy mi na funkcjonalności oraz możliwość obsługi przez aplikacje na telefon - przeglądanie galerii. 

Mam do wyboru:

1. Synology DS220j

2. WD My cloud ex2 ultra

co do Nas=ów to mam bardzo złe wspomnienia: miałem Qnapa jakiegoś za kilkanaście stów - tak bliżej tysiak, dokupiłem dwa dyski 4TB ironwolf bo miał dwie kieszenie,  troche po pół roku się popsuł, dyski zahasłowane na Linuxie - wyobraź sobie co wtedy czułem i jak to wspominam (dyski zostawiłem a Nasa "zutylizowałem" razem z gwarancją. 

na tym co miałem czyli i3 4330 skleciłem kompa i na win 10 mocno okrojonym działa do dziś w sieci domowej jako serwer udostępniający dane, nie zawsze nawet jest włączony - pisze to tak gwoli zastanowienia się (też pamiętam się naczytałem, na forumowałem a efekt opłakany; uraz pozostał do dziś. 

2 godziny temu, Krokus napisał:

co do Nas=ów to mam bardzo złe wspomnienia

Co do NAS-ów mam bardzo dobre doświadczenia. Pierwszy Synology 7 lat pracy non stop (jedna kieszeń DS114), bardzo przydatne narzędzie w domu. Ale po tych wielu latach wiedziałem, że nowsze są szybsze i na moje bardziej zaawansowane wymagania coś na Intelu by się przydało. I kupiłem DS220+. Stary został jako przechowywania plików włączany sporadycznie, a nowy to po prostu NAS z nowymi możliwościami. Jest znacznie szybszy od starego.

21 godzin temu, Krokus napisał:

jest widoczny w domowej sieciach Lan i wi-fi poprzez udostępnianie, z zewnątrz nie jest widoczny.

co do komórki to nie próbowałem. 

Ok, dzięki natomiast ja potrzebuję mieć dostęp do biblioteki z poza sieci domowej. 

20 godzin temu, wodego napisał:

Co do NAS-ów mam bardzo dobre doświadczenia. Pierwszy Synology 7 lat pracy non stop (jedna kieszeń DS114), bardzo przydatne narzędzie w domu. Ale po tych wielu latach wiedziałem, że nowsze są szybsze i na moje bardziej zaawansowane wymagania coś na Intelu by się przydało. I kupiłem DS220+. Stary został jako przechowywania plików włączany sporadycznie, a nowy to po prostu NAS z nowymi możliwościami. Jest znacznie szybszy od starego.

Troszkę rozpoznałem temat i zapewne zdecydowałbym się na na WD, ale po pierwsze można korzystać tylko z dysków WD, a po drugie znajomy, który trochę tych dysków "przerobił" wyroził opinię, iż chwilę po gwarancji padały. Wybór w takim razie pozostaje jasny DS220j. 

Dzięki za odpowiedzi. 

Ja od lat nie uzywam zadnych nasow, same problemy z nimi, moze te nowsze lepiej sie sprawuja ale i tak bym nie zamienil chmury na nas'a.

Popatrz na google drive, onedrive, dropboxy, tak wiem wychodzi to drozej ale nie musisz wyogule sie przejmowac problemami ze sprzetem ktory sie starzeje, ktory trzeba co jakis czas wymieniac, nie ma problemu z dostepem z dowolnego urzadzenia z dowolnego miejsca, potrzeba tylko internet.

3 godziny temu, Genghis Khan napisał:

Ja od lat nie uzywam zadnych nasow, same problemy z nimi, moze te nowsze lepiej sie sprawuja ale i tak bym nie zamienil chmury na nas'a.

Popatrz na google drive, onedrive, dropboxy, tak wiem wychodzi to drozej ale nie musisz wyogule sie przejmowac problemami ze sprzetem ktory sie starzeje, ktory trzeba co jakis czas wymieniac, nie ma problemu z dostepem z dowolnego urzadzenia z dowolnego miejsca, potrzeba tylko internet.

Zabawne. Ciekawe ile trwałoby przerzucenie dziesiątek gigabajtów np. video do montażu z chmury na lokalny i z powrotem. Chmura nie jest alternatywą dla NASa. A z chmurami to tylko same problemy :evil:

U mnie w firmie osoby zajmujace sie obrobka video takze uzywaja chmury do przechowywania danych.

Obrabia na swoim kompie, edytuje a potem efekt koncowy wrzuca na chmure, projekt, dodatkowe pliki.

Tak czesto laduje dziesiatki gigabytow

17 minut temu, cooger napisał:

Zabawne

Chmura jest duzo lepsza w mojej opini ale jak uwazasz inaczej to uzywaj nasa.

Chce komus udostepnic jakis filmik, folder, nie ma problemu, udostepniam, chmura generuje linka i wszystko ladnie dziala.

Chce pracowac w teamie nad jakims plikiem np excelem nie ma problemu

Masz taka opcje w nasie?

Edytowane przez Genghis Khan
11 minut temu, Genghis Khan napisał:

U mnie w firmie osoby zajmujace sie obrobka video takze uzywaja chmury do przechowywania danych.

Obrabia na swoim kompie, edytuje a potem efekt koncowy wrzuca na chmure, projekt, dodatkowe pliki.

Tak czesto laduje dziesiatki gigabytow

Chmura jest duzo lepsza w mojej opini ale jak uwazasz inaczej to uzywaj nasa.

Chce komus udostepnic jakis filmik, folder, nie ma problemu, udostepniam, chmura generuje linka i wszystko ladnie dziala.

Masz taka opcje w nasie?

Gratuluję szybkości łącza zatem. Nie każdy ma gigabitowy internet a połączenie gigabitowe z NASem to standard nawet w NASach domowych. Udostępnianie z NAS-a oczywiście też działa - tutaj limitem nie jest NAS tylko właśnie szerokość łącza. https://www.synology.com/pl-pl/dsm/feature/drive

5 godzin temu, Genghis Khan napisał:

Masz taka opcje w nasie?

Nie, no gdzie tam takie zaawansowane funkcje:P

Synology Office to aplikacja nastawiona na współpracę w zakresie tworzenia dokumentów, arkuszy i slajdów na portalu Synology Drive. Możesz edytować pliki przy użyciu różnych wbudowanych narzędzi i wymieniać się pomysłami ze współpracownikami za pomocą interaktywnych komentarzy i wtyczki Synology Chat. W przypadku poufnej zawartości możesz również zaszyfrować pliki hasłami w celu zagwarantowania dodatkowej prywatności

A teraz opowiedz jak fajnie działa chmura, gdy przewala się pliki przez internet mobilny, bo ktoś tylko taki ma. I jeszcze ma zapis z kamer, które 24h na dobę ślą streaming. Nie mówię tutaj o sobie, ale ogólnie o użytkownikach.

Jak fajnie działa ta chmura w firmie kiedy nagle "pan koparkowy" wyciąga łyżką kabel światłowodowy z ziemi bo robi fuchę po znajomości za 300 zł:)

Pamiętam jak budowali trasę Gdańsk Warszawa i nagle całe trójmiasto zgasło, chwilę to trwało nim BGP-y przeliczyły trasy.

• Popieram 1
  • 4 miesiące temu...

Witajcie.
Trochę odkurzę temat i delikatnie go "zmodyfikuję" ponieważ nie chcę zaśmiecać forum o dodatkowy temat i po raz kolejny (pierwszy raz przy doborze podzespołów do komputera stacjonarnego) proszę Was o pomoc.

Tak więc, chciałbym stworzyć swój mały serwer domowy, na wstępie napiszę, że Dell Wyse 5070 Extended jest w moich myślach, ale na początek dodam czego oczekuję.

Tak więc chciałbym postawić serwer na systemie Unraid, bądź FreeNas, TrueNas.
Na nim miałbym aplikacje takie jak:
Plex, Radarr, Bazarr, Sonarr, Tautulli, ZNC/The Lounge + klient torrent (Deluge lub rtorrent z nakładką Rutorrent), oraz satelita ENIGMA2 podpięta pod PLEX.
Do maksymalnej wydajności potrzebowałbym tylko ten serwer w przypadku transkodowania filmu z 4K HDR/DV do 1080p - jednak zaznaczę, żę były by to 3-4 tytuły rocznie. Tak wszystko pozostałe byłoby w 1080p.

Myślę o osobnej kieszeni OBOK tego serwera z osobnym zasilaniem dysków 3,5 cala - a same dyski do serwera były by podłączone poprzez adaptery USB.

Moje obawy:
czy 8 GB ramu wystarczy, oraz czy ten procesor jest w stanie transkodować w locie (mowa o J5005). + ewentualnie później dodakowo zamontowałbym małą kartę graficzną (możliwie najmocniejszą do tego serwera).

Zaznaczę, że nie chciałbym też jakiejś sporej "kobyły" mieć jako serwer. Zależy mi na energooszczędności i przy tym w miarę dobrej wydajności - aby zaspokoić swoje oczekiwania o których wspomniałem wyżej.
Dodam, że posiadam PLEX pass, tak więc przyspieszenie sprzętowe jest domyślnie włączone, oraz mogę zoptymalizować filmy do jakości którą chcę otrzymać. Pytanie, czy ten procesor to mówiąc kolokwialnie "wyrobi", oraz czy nie będzie się smażył (wersja Extended posiada wentylator).

Może macie jakiś inny pomysł, model, o którym mógłbym poczytać, żeby finalnie zdecydować.
Dodam, że budżet jaki chciałbym przeznaczyć NA SAM SERWER to 600 zł.

Dzięki!

8 godzin temu, tom napisał:

Nasy, czy to Qnap, czy Synology są świetne

mam w domu qnapa i w firmie i daleki jestem od opisania go jako świetny, jest fajny ale do synology mu daleko, a pod innymi względami do truenasa

8 godzin temu, tom napisał:

Zaraz hektolitry hejtu się wyleją, że Windows Pro nie służy do udostępniania plików (dziwne skoro ma zaimplementowany protokół File And Printer Sharing for Microsoft Network).

W WD też został, a opisałeś go tak:

9 godzin temu, tom napisał:

Te najtańsze nasy WD to ślimaki. Synology 220J to 3-letni model. Jak już to kup nowszy z dłuższym wsparciem. 

xD Inna kwestia, że qnap z 2012 r. nadal ma wsparcie.

W dniu 15.08.2023 o 13:13, smoothjoe napisał:

czy 8 GB ramu wystarczy, oraz czy ten procesor jest w stanie transkodować w locie (mowa o J5005). + ewentualnie później dodakowo zamontowałbym małą kartę graficzną (możliwie najmocniejszą do tego serwera).

U mnie 1GB wytrzymuje P2P, plexa i SMB na ok. połowie alokacji.

9 godzin temu, tom napisał:

Synology 220J to 3-letni model

Synology wypuszcza nowe modele co 2 lata.

zdecydowałem się na postawienie Nasa na kompie HP G3 600 - czyli na 7-mio letnim kompie. A więc 7 lat jest lepsze niż 3 ;)

Jak już to kup nowszy z dłuższym wsparciem - co to znaczy dłuższe wsparcie? Mam 2x Synology i jeden jest z 2014. Ciągle ma wsparcie, najnowszy system, aktualizacje.

Wpinanie dysków przez USB na stałe to nie nalepszy pomysł. lepiej bezpośrednio przez SATA - w jaki sposób rozmnażasz porty w "cienkich" klientach?

• Popieram 1

Nie transkoduje, szafa ma przy 26C w misezkaniu ok. 34C na czujniku.

4 godziny temu, tom napisał:

System Win 11, więc wsparcie parę lat jeszcze będzie. 

Nie dość, że wgrałeś beznadziejny system na serwer, to jeszcze niezgodny z procesorem i robisz z tego serwer, czy ja dobrze rozumiem?

Co do tego, mało prądu ciągnie, jak to jest 20W, a kwh kosztuje z 1.20 zł to masz 14 zł miesięcznie oszczędności, jakieś 150 zł rocznie. Taki synology spokojnie się spłaci po 5-10 latach, w kontekście samego prądu. Nie pisząc już o licencji na windows 11 (ponad 400 zł pewnie) i procku który musi być wspierany (intel 8th), chyba, że idziemy w windows 10. Dalej zostaje koszt licencji systemu, a wsparcie będzie jeszcze z 2 lata. To faktycznie, wg. Twojej logiki więcej niż synology xD

10 godzin temu, tom napisał:

Jeden gościu na youtube testował kilkanaście klientów

Wiem o kogo chodzi, oglądam jego filmy.

Ja wsadziłem i5- 6500 bo takowy posiadałem - czyli nie masz cienkiego klienta, tylko "grubego". No tam już nie ma problemów z portami SATA. Cienkie klienty mają i5-6500T czyli procesory niskonapięciowe o niskim TPD.

Kilka lat temu kupiłem "cienkiego" teściowi (Asus). Jak przedtem na starym komputerze zawsze coś było do zrobienia, tak teraz jest bezobsługowy. Sam przeglądam ogłoszenia, żeby coś wyhaczyć w dobrej cenie. Prawie kupiłem HP, ale jechałem na wakacje i nie miałem jak odebrać.

• Popieram 1
W dniu 17.08.2023 o 14:57, tom napisał:

Wiedziałem, że mogę liczyć na opinię największego dyletanta na tym forum. Na każdy temat się wypowiadasz, chociaż praktycznie o nie masz zielonego pojęcia. Powyższe tezy i stwierdzenia to po prostu przejaw informatycznego analfabetyzmu.

Tylko przypomnę, że:
- stawiasz serwer na konsumenckim windowsie
- stwierdziłeś, że synology nie ma wsparcia po 3 latach
- twierdzisz, że qnap jest idealny

Jeszcze robisz wycieczki personalne, bo brakło argumentów. Konkretne ci wypunktowałem co jest nie tak w tym co piszesz xD

1.  Wgrałem normalnego Windowsa pobranego ze strony M$. Skoro Windows startuje, to chyba jest zgodny. Jakby coś nie było zgodne to by raczej się nie zainstalował.  Jedyny problem to musiałem TPM do ver 2.0 podnieść gdyż Windows 11 nie wspiera w rewizji 1.2. 

No zaczęło się, szkoda, że jak wchodziłeś na stronę, to zapomniałeś manuala odpalić https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-22h2-supported-intel-processors xD

2. Nas ma mi pracować kilka-kilkanaście godzin na miesiąc. Nawet nie chce mi się liczyć po jakim czasie mi się by Synology zwróci. Bo wyjdzie pewnie 50 lub 100 lat.......

No to po co dyskutujesz i reklamujesz rozwiązanie którego nie przeliczyłeś? 

3. Nas służy jako serwer plików. Window Pro bardzo ładnie udostępnia pliki. W czym konkretnie ma niby to nie działać, skoro działa. To działa tak samo jak na Windows Server, czy Sambie................... Przykład niedziałania poproszę............. A poza tym pisałem o Windowsie Pro. Pewnie nawet nigdy w życiu na oczy go nie widziałeś i nie masz pojęcia czym się różni od Home? A więc w skrócie: obsługuje Bitlockera, RDP, można podpiąć pod AD (co akurat nie jest mi potrzebne). wspiera sensownie uprawnienia, grupy, tak samo jak wersje serwerowe.....

Chcesz mi powiedzieć, że system instaluje aktualizacje wtedy kiedy dasz instaluj? Masz interfejs z przeglądarki, że możesz wszystko wyklikać? Działa ZFS? Jaka aplikacja mobilna do obsługi danych z telefonu i na telefonie?
image.png.cd8b512d4de92e248c91a60e7c6c721d.png

Tak, nigdy na oczy windowsa nie widziałem, pisze to ktoś kto stwierdził, że qnap i truenas jest idealny xD

PS: Podepniesz to swoje Synology do TV? Zapuścisz handbrake aby filmy z wakacji skompresować? Odpalisz maszynę wirtualną? Zgrasz dane na zewnętrzny dysk zaszyfrowany Bitlockerem?  

ja nie mam synology xD

1) Serwer z dyskami HGST które słychać w całym mieszkaniu? Po co miałbym to robić?
2) Nie wiem o czym piszesz
3) Bez problemu
4) Dane da się zgrywać na dyski zewnętrzne

Z góry sam sobie odpowiem . Nie, więc nie trzeba się wysilać i dalej ciągnąć wątek. Tyle w temacie....

No to jak się nie znasz to po co się produkujesz?

W dniu 27.03.2023 o 12:13, Genghis Khan napisał:

Masz taka opcje w nasie?

Tak, to jedna z podstawowych funkcjonalności.

5 godzin temu, tom napisał:

3. ZFS na WIndowsie nie działa. A na którym Synology czy Qnapie działa? Takim za 200 PLN, 900, czy kilka tysięcy? A ZFS wpiera bitlockera? NTFS wspiera, co jest dla mnie kluczowe.

Na co Ci ZFS skoro masz SHR?

4. Apka na telefon do zgrywania fotek? Proszę bardzo: One Drive, Google Drive, mega, DropBox. Dalej mam wymieniać.... 

xD ja nie pytam o chmury, tak to ja mam aplikacje "zdjecia" w telefonie i tez działa

5. A o RDP słyszałeś? Klient nawet na telefon jest dostępny. Jak potrzebuję coś poważniejszego zrobić odpalam laptopa lub komputer i robię. Protokół HTTPS bynajmniej nie jest potrzebny.

ta, nie jestem masochistą xD aby to co wyklikam w 3s robić przez godzinę na GUI

6. Co do update'ow - bingo, system instaluje aktualizację wtedy kiedy klikam instaluj.

image.png.77b6b9d905eb393789d05189c8d3bca1.png 

Pójdź do jakiejkolwiek fabryki. Normą jest, że kompy sterujące maszynami mają wgranego Windowsa Pro, pod nie jest podpięta jakaś obrabiarka CNC, jakaś sieć jest zbudowana, wrzucane są jakieś pliczki z jednego kompa na drugi. I wiesz co? To działa latami.

czy ja dobrze rozumiem, że piszesz mi teraz o maszynie CNC w domu xD?

lbo idż do jakiegoś biura rachunkowego. Jeden komp robi za serwer, udostęnia bazę płatnika czy Symfoni i wszystko na Win Pro.

teraz mi podajesz biuro bez wsparcia IT gdzie siedzą sami amatorzy? Czy ty siebie do amatora porównujesz? Nareszcie zmądrzałeś.

Jak mi coś padnie, biorę dysk wpinam w inny komputer i gotowe.

No i to jest jedyny argument, który nadal jest inwalidą bo dane da się odczytać bez problemu powyżej poziomu partycji, tylko trzeba użyć r-studio albo DMDE. Protip, jak wyciągasz dysk, to da się podłączyć po USB do każdego serwera i tam też kopiować dane :D Ja wiem, że ty się znasz na wszystkim i jesteś specjalista, ale umknął ci ten drobny szczegół, tak samo jak instalacja windows 11 na nie wspieranym procku, gdzie masz tak ważne dane, że musisz je móc wynieść

• Haha 1