CrisPell 4816 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 Stworzyłem sobie ze swojego drugorzędnego komputera serwer NAS tylko siedzi tam Realtek, który ma słabą kompatybilność i niemal zawsze nie łapie synchronizacji za pierwszym razem (restart systemu TrueNAS wymagany). Serwery z prawdziwego zdarzenia z doświadczenia widziałem zasuwają na układach intelowskich. Więc szukam sprawdzonej karty PCI-E z układem Intela, który nie będzie OEM, 1Gbit wystarczy i tak do 80zł może być używka. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 W serwerach Della często także spotykam Broadcom-y. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 11 Marca 2023 Udostępnij Napisano 11 Marca 2023 I jak często restartujesz ten NAS? I to pewnie nie kwestia sprzętu tylko sterownika/konfiguracji. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4816 Napisano 27 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 (edytowane) W dniu 11.03.2023 o 22:18, cooger napisał: I jak często restartujesz ten NAS? I to pewnie nie kwestia sprzętu tylko sterownika/konfiguracji. Ten NAS uruchamiam tylko jak potrzebuję. Służy tylko za archiwum, backup. A za każdym razem jak to robię muszę podłączać ekran, bo sieć się nie podnosi na "zimnym" starcie i trzeba dać restart w truenas. Konfigurację dostaje poprawnie IP, maskę, bramę wszystko. Nie wystawia strony, nie działa ping. Zresztą jak się wejdzie w pierwszy lepszy link dotyczący truenas to każdy odradza NIC od Realteka. Edytowane 27 Marca 2023 przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie CrisPell 4816 Napisano 31 Maja 2023 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 @cooger @tom Zmieniłem koncepcję i postawiłem na serwerową płytę Intel S1200V3RP z kartą intel i210 NIC problem z niepodnoszeniem się interfejsu LAN znikł, a zauważyłem, że nawet znacznie poprawiły się transfery po ISCSI. Także jak najdalej od Realteka przy TrueNAS. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts